Tuškanac i Gornje Prekrižje

Tuškanac je oduvijek simbol luksuza i zone za stanovanje namijenjene najvećim bogatašima i moćnicima. Rezidencijalni karakter ove zone vjerojatno je najistaknutiji od svih prostora na području Republike Hrvatske. Do danas se ništa nije promijenilo, posebice ako tu ulicu promatramo zajedno s njenim produžetkom, ulicom Gornje Prekrižje, gdje su se posljednjih 20-ak godina sagradile neke od najljepših i najskupljih novih rezidencija.

Ovaj dio Zagreba nosi epitet najskuplje, najelitnije i najekskluzivniije ulice u Hrvatskoj, i to ne samo po cijeni nekretnina, nego i po koncentraciji ugleda i moći njezinih stanovnika.

Više o kvartu

Oznake o kvartu

luksuz priroda krleža dubravkin put rezidencije ambasade park trčanje šuma sofisticirano za ljubitelje skupog mirno susjedstvo bijeg iz gradske vreve mondeni barovi za ljubitelje vrhunske gastronomije

Izdvojene nekretnine u kvartu

Dobrodošli na Tuškanac i Gornje prekrižje

Tuškanac je oduvijek simbol luksuza i zone za stanovanje namijenjene najvećim bogatašima i moćnicima. Rezidencijalni karakter ove zone vjerojatno je najistaknutiji od svih prostora na području Republike Hrvatske. Do danas se ništa nije promijenilo, posebice ako tu ulicu promatramo zajedno s njenim produžetkom, ulicom Gornje Prekrižje, gdje su se posljednjih 20-ak godina sagradile neke od najljepših i najskupljih novih rezidencija.

Ovaj dio Zagreba nosi epitet najskuplje, najelitnije i najekskluzivniije ulice u Hrvatskoj, i to ne samo po cijeni nekretnina, nego i po koncentraciji ugleda i moći njezinih stanovnika.

Pojedinačne vile dostižu cijene između 2-4 mil eura, a godinama je nemoguće naći slobodnu parcelu. Cijela ova zona svoju ekskluzivnost duguje zelenilu i miru koji ju okružuju, a najveći luksuz je blizina centra grada do kojeg je potrebno desetak minuta hoda. Neke od vila na području Tuškanca iznajmljene su inozemnim ambasadama, i tu se nalaze primjerice rezidencije Velike Britanije, Nizozemske, Rusije, Belgije, Maroka, Kazahstana, Turske, Poljske, Italije, Španjolske...

Sigurnost stanovnika je zagarantirana, a postojanje vrtića i osnovne škole, te Akademije, čini ju poželjnom zonom za strance i idealnim izborom za obitelji s djecom.

Na Tuškancu se nalazi nekoliko savršenih mikrolokacija u Zagrebu za stanovanje, npr. I. G. Kovačića, Krležin Gvozd, Jabukovac, Slavujevac, Vijenac, Nazorova... Upravo su te ulice zbog mira, zelenila, ali i blizine strogom središtu grada jedne od zagrebačkih “top” ulica po cijeni nekretnina. Nekretnine u ovom području iznimno su cijenjene i rijetke, pa ni u kriznim godinama ne gube na cijeni.

Gornje Prekrižje je elitna ulica koja se nastavlja nakon Tuškanca a započinje predivnim parkom Cmrok, koji je jedinstvena uređena oaza zelenila i mira u centru grada.

Sjeverni dio Tuškanca, odnosno Cmrok, u spisima se pojavljue tijekom 18. stoljeća, a naziv je vjerojatno dobio po smrekovoj šumi koja ga okružuje. No, postoji i legenda koja kaže da je naziv došao od naziva stare gostione "K Roku", koja je bila omiljeno okupljalište starih Zagrepčana. Poslije rata, dio oko Cmroka i Gornje Prekrižje se razvio u elitnu rezidencijalnu četvrt . Nakon promjena u strukturi stanovništva koje su uslijedile kao poslijeratna posljedica, ovo je danas opet jedna od najelitnijih ulica na prostoru Republike Hrvatske.

Svakako preporučamo nekoliko visokokvalitetnih stanova u novogradnji iz naše ponude kao i impresivnih kuća i zemljišta. Sa Gornjim Prekrižjem uvijek dobivate više od očekivanog i nikada ne možete pogriješiti .

Javna garaža Tuškanac je jedna od većih pogodnosti ovoga kvarta, sa pristupačnim cijenama i na idealnom položaju.

Ne čudi zato, da se ovaj kvart naziva hrvatskim Manhattanom.

U našoj ponudi imamo sve nekretnine na Tuškancu i Gornjem prekrižju, i do sada smo posredovali kod većine kupoprodaja i najmova jer nama na ovoj elitnoj lokaciji ništa ne može promaknuti. Također imamo ekskluzivu na većinu ponuda i novogradnji.

Zagrebačko kino Tuškanac smješteno je u šumi u samom centru grada a smatra se pravom oazom za sve obožavatelje dobrog filma, pogotovo onih koji se žele odmoriti od modernih komercijalnih blockbustera. Ovdje prevladavaju filmovi s festivala, te neki revijalni programi, a interes publike je vrlo velik.

Krležina kuća / muzej – Dom Miroslava Krleže, nedvojbeno najznačajnijeg hrvatskog pisca 20. stoljeća. Zgrada na Gvozdu 23 sagrađena je po narudžbi bankara Adolfa Reina 1928/29. godine prema nacrtima arhitekta Rudolfa Lubynskog (1873–1935). Vrt oko vile slobodne je koncepcije, što estetski odgovara blizini šume. Zastupljenost biljnih vrsta podređena je specifičnoj lokaciji unutar Tuškanove šume. Uz njegov južni obod, podno garaže, vodi puteljak do terase prizemlja gdje su smještena dva kružna mramorna postamenta sa skulpturama grčkih božica Pandore i Lede. Ljeti se terasa i vrt pretvaraju u kazališnu pozornicu na kojoj se izvode jedne od najbojih predstava. Ovaj objekt izvrstan je primjer rezidencijalnih zagrebačkih vila bogatih vlasnika između dva rata.

Gvozd - dio Tuškanca koji od 1928. godine nosi ime povijesne planine Gvozd, ušao je u povijest po jedinstvenom bračnom paru, Beli i Miroslavu Krleži, slavnoj glumici i književnom velikanu. Kuća na Gvozdu ispunila je njihova očekivanja; divan pogled na Gornji grad i na zvonik “starog Marka". Tu su živjeli daleko od gradske vreve, u parku Tuškanac. Gvozd postaje poetičan dom, zavičajna luka, muzej ljepote, sastajalište književnika, političara i umjetnika. Znamo da će i vaša očekivanja biti ispunjena i san ostavaren kupnjom nekretnine na ovoj lokaciji.

Spomenik Vladimiru Nazoru – nalazi se na zelenoj površini ispred glazbenog paviljona a djelo je kipara Stjepana Gračana, postao je zaštitni znak ove prelijepe četvrti. Brončani spomenik visine 3,5 m uvodi nov standard u javnu plastiku, postavljanjem direktno na travnatu površinu, u intimniju korelaciju s okolinom.

Na početku Tuškanca nalazi se kultno i urbano mjesto naziva Dežmanov prolaz, i postalo je glavno gradsko okupljalište ljudi višeg staleža, poslovnih ljudi, poznatih sportaša i osoba iz javnog života i stranaca kao i svih onih željnih urbane i elitne atmosfere i usluge. Dva najpoznatija bara su Dežman i Velvet.

Dubravkin put, restoran, smješten na najljepšem mogućem mjestu, u hladu na početku park šume Tuškanac, a samo 300 m od centra grada. Prekrasan, vrlo elegantan restoran, u kojem je interijer detaljima doveden do savršenstva. Hrana je izvrsna i lijepo predstavljena.

Pješačka staza Dubravkin dugačka je oko 2 km, i povezuje Cmrok sa središtem grada.

Prostorom prevladava šuma hrasta kitnjaka, bukve, klena, graba, divlje trešnje i lipe a široka je u prosijeku 4 metra. U šumi obitava oko 30 vrsta ptica pjevica. Šetnica je namijenjena za rekreativne aktivnosti poput hodanja, brzog hodanja, trčanja i vožnje biciklom, a zbog postojanja javne rasvjete moguće je odvijanje navedenih aktivnosti i u noćnim satima. Tamo se nalazi i prekrasan dječji park u kojem ćete uživati u igri s vašim najmlađima.

2006. godine na području Cmroka otvoreno je prvo službeno gradsko sanjkalište, jedino sanjkalište u Europi koje se nalazi u blizini središta glavnog grada. Sanjkalište je kapaciteta za 1000 sanjkaša, a osim sanjkališta napravljen je i Snowboard 3D park .

Tijekom toplih mjeseci, Cmrok služi kao idealno izletište, piknike i šetnje, a na njemu se nalazi i Viktorija zdenac - izvor pitke vode.