Istra

Istra

Prelijepa Istra, naš najveći poluotok, koju mnogi nazivaju i hrvatskom Toskanom… Zaista, cijela Istra je gozba za oči. Njene prekrasne rječice slijevaju se u more kroz duboke doline koje podsjećaju na drevne lokalne mitove o divovima. Valovita brda gledaju na doline s gradićima smještenim na vrhovima koji podsjećaju na neke stare bajkovite slike. Pogled je prekrasan: planine s bijelim vrhovima, bujna žitna polja, visoravni, doline, vinogradi i maslinici na obroncima i, konačno, more. Istra je najveća zelena oaza sjevernog Jadrana. Obala i o...

Više o regiji

Izdvojene nekretnine u regiji

Istražite na mapi

O regiji

Prelijepa Istra, naš najveći poluotok, koju mnogi nazivaju i hrvatskom Toskanom… Zaista, cijela Istra je gozba za oči. Njene prekrasne rječice slijevaju se u more kroz duboke doline koje podsjećaju na drevne lokalne mitove o divovima. Valovita brda gledaju na doline s gradićima smještenim na vrhovima koji podsjećaju na neke stare bajkovite slike. Pogled je prekrasan: planine s bijelim vrhovima, bujna žitna polja, visoravni, doline, vinogradi i maslinici na obroncima i, konačno, more. Istra je najveća zelena oaza sjevernog Jadrana. Obala i otoci prekriveni su borovom šumom i lako prepoznatljivom zelenom makijom. Poluotok iz sna bogova, Istra pripovijeda svoju bogatu povijest i zove k sebi. Odredište svjetskog jet-seta, željnog privatnosti pred objektivima, čarobna Istra zove sve koji su voljni otkriti njezinu posebnost.

Kultura

Istarska kultura je snažna i prisutna u svakom pedlju ovog bogatog i raskošnog poluotoka. Istra je tijekom čitave svoje prebogate povijesti bila mjesto dodira i prožimanja mnogih kultura. Prapovijesna nalazišta, antički rimski spomenici, kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču iz 6. stoljeća, uvršten u UNESCO-ovu listu zaštićene kulturne baštine , najveća istarska crkva Sv. Blaža u Vodnjanu sa zbirkom sakralne umjetnosti i ostaci glagoljaškog utjecaja u srednjovjekovnoj umjetnosti i pismenosti, srednjovjekovni kašteli i prepoznatljiva tradicionalna ruralna arhitektura u jedinstvenim kamenim poljskim kućicama kružnog oblika tek su dio bogate kulturne baštine i obrisi ostataka osebujne prošlosti Terre Magice kako Istru, često i s pravom, mnogi nazivaju. Raznolikost, veličina i bogatstvo nalaza preduvjet su za mnogo puta dokazan uspješan rad niza institucija i muzeja koji su svojim stručnim i predanim radom sačuvali svoje jedinstveno spomeničko i civilizacijsko bogatstvo za dolazeće naraštaje. Očuvanjem tradicijskih vrijednosti koje također svjedoče o interkulturalnosti ovog prostora i manifestacijama koje su ujedno i druženja na kojima se i dalje čuva domaća "rič" ili "il nostro dialetto" (Smotra narodne glazbe i plesa Istre, susreti svirača na dijatonskim harmonikama, bajsevima, sopilama i mihu, folklornim susretima...), bave se mnoge udruge i ljudi dobre volje iz neiscrpne ljubavi prema zavičaju. Poznata je likovna izložba koja se svakog ljeta održava na otvorenom, u rovinjskoj ulici Grisia. Književne manifestacije, mnoštvo znanstvenih skupova i iznimno bogata izdavačka djelatnost nadopunjuju bogatu paletu kulturnog stvaralaštva i susretanja u Istri. Istra je mjesto održavanja dvaju vrlo značajnih filmskih festivala, Motovun film festivala koji se održava na trgovima i ulicama Motovuna, srednjovjekovnog utvrđenog gradića na brežuljku i Pulskog filmskog festivala u rimskom amfiteatrom Arenom, najvećom pozornicom na otvorenom koja je ujedno prostor ljetnih održavanja brojnih koncerata najvećih svjetskih zvijezda klasične i pop glazbe.

Gastronomija

Bez obzira u koje doba godine se nalazite u Istri, istarska hrana i gastronomija će biti jednako jaki, strastveni i intenzivni. Istra je pojam gastronomskog užitka, vrhunskog vina, svjetski renomiranog maslinovog ulja i fantastičnih tartufa i tartufara. Nezaobilazan je naravno i poznati istarski pršut koji iz godine u godine niže isključivo prva mjesta na svim važnijim gastro izložbama. Istarska kuhinja očarat će Vas svojom raznovrsnošću i savršenim balansom između mediteranskog i kontinentalnog duha. Duša tradicionalne istarske kuhinje je zasigurno domaća tjestenina "fuži" oko koje su stari težaci stoljećima usavršavanja izgradili filozofiju okusa koja je jednako moćno prisutna i u modernima vremenima kroz pregršt malih obiteljskih restorana neosporive izvrsnosti.

Sport i priroda

Istra pruža brojne mogućnosti za outdoor aktivnosti namijenjene obiteljima, ali i onima koji ne mogu odoljeti čarima adrenalina. Količina sportskih sadržaja u Istri je zacijelo jednako impresivna kao i ona kulturološka paleta ponude. Biciklizam i pješačenje laki su i prekrasni načini za upoznavanje prirodnih ljepota istarskog okoliša. Trail running, kayaking, penjanje, ronjenje i jedrenje neke su od aktivnosti koje će Vas približiti kako duhu stare i tako i moderne Istre, jer zbilja najbolji način za uživanje u Istri je jednostavno biti u njoj. Za one željne dodatnih uzbuđenje tu su adrenalinski parkovi, karting, paintball... U Istri je zbilja nemoguće da Vam ikada bude dosadno.

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.