Makarska

Makarska

Makarska je među najstarijim gradovima na hrvatskom dijelu Jadrana. Smještena je u prirodno zaštićenoj luci, zatvorenoj s jugoistoka rtom Osejavom, a sa sjeverozapada poluotokom Sv. Petrom. Zemljopisnim položajem i kulturno-povijesnim značajem od svog je postanka središte hrvatske mikroregije - Makarskog primorja. Službeno najljepša plaža Europe, park prirode, aktivan odmor, najljepši hoteli, apartmani i kuće za odmor – Makarska rivijera jedna je od najpoželjnijih destinacija i sjajan odabir za odmor u svako doba godine. Kakav pogled! Prvo ...

Više o gradu

Izdvojene nekretnine u gradu

Istražite na mapi

O gradu

Makarska je među najstarijim gradovima na hrvatskom dijelu Jadrana. Smještena je u prirodno zaštićenoj luci, zatvorenoj s jugoistoka rtom Osejavom, a sa sjeverozapada poluotokom Sv. Petrom. Zemljopisnim položajem i kulturno-povijesnim značajem od svog je postanka središte hrvatske mikroregije - Makarskog primorja. Službeno najljepša plaža Europe, park prirode, aktivan odmor, najljepši hoteli, apartmani i kuće za odmor – Makarska rivijera jedna je od najpoželjnijih destinacija i sjajan odabir za odmor u svako doba godine. Kakav pogled! Prvo je što pomislite kad se popnete na jedan od brojnih biokovskih vrhova i pogledate prema morskoj pučini. Nema ljepšeg, reći će vam stanovnici od Brela do Gradaca kojima je ova planina svojevrsni DNK, prepoznatljiva vizura Makarske rivijere.

Kultura

Kulturna baština Makarske očituje se u kulturno-društvenom životu njenih građana, lokalitetima od posebnog značaja, kulturi života i rada, i tradicijskim običajima. Spomenici hrvatskim velikanima, Franjevački samostan sa svjetski poznatom zbirkom školjaka, sačuvane građevine, stolne crkve i česme, samo su dio onoga što se pozornim promatračima nudi. Jedna priča pričana dlijetom, kistom i znojem majstora mletačke, francuske, austrijske, turske i naravno, hrvatske tradicije. Dakle i ljubitelji muzeja dolaze na svoje. Kada je u pitanju makarsko kulturno ljeto brojni su koncerti, izložbe, predstave, nastupi kulturnih društava, ribarske noći, dalmatinske klape, pučke fešte i športski događaji koji nastoje gostima upotpuniti njihov sadržaj i dolazak na makarsku rivijeru.

Gastronomija

Pašticada, teletina ispod peke i svježa riba s gradela samo su neka od tradicionalnih dalmatinskih jela Makarske, a od vina najpoznatiji je pošip, zatim stara sorta crljenak (zinfandel) i plavac mali. Pašticada je drevni dalmatinski specijalitet koji potječe još iz antičke - grčke i rimske kuhinje. To jelo posluživano je na vlastelinskim stolovima tijekom Mletačke Republike, a već duže vremena je pašticada s njokima ključno tradicijsko jelo gastronomije Dalmacije. To je jelo, najsloženije za pripremu, od pirjana, špikovana i marinirana mesa uvršteno na Popis gastronomske baštine Hrvatske. Jela pečena ispod peke vrhunac su autohtone kuhinje Dalmacije. Peka se od davnih dana do danas izrađivala se od gline i željeza. Pravila za pripremu- važno je zapaliti vatru od dobra drva te pustiti da izgori i pretvori se u žar. Ono što je kod peke posebno je to da se hrana istodobno kuha i peče. Najviše se koristi za pripremu teletine, janjetine i hobotnice. Domaća Dalmatinska vina, pogotovo crna su među najkvalitetnijim na Mediteranu. Zadnjih godina su tradicionalne vinogradarske obitelji u skladu sa svjetskim trendovima, ali poštujući tradiciju i koristeći klimatske blagodati ovog podneblja proizvele zaista kvalitetna vina.

Sport i priroda

Makarska obiluje različitim sportskim sadržajima. Na sportskom kompleksu Sportski centar na predjelu Osejava nalaze se igrališta za nogomet, košarku, ragbi, rukomet, tenis, atletiku te igrališta za male sportove. U Makarskoj postoji 20 aktivnih sportskih klubova i društava. Ribarsko društvo 'Arbun' i jedriličarsko društvo 'Bura', vaterpolo klub, rugby klub i mnogi drugi organizatori su mnogih natjecanja i priredbi tijekom turističke sezone te sudjeluju u programu Makarskog kulturnog ljeta. Posljednjih godina ubrzano raste interes za ekstremne sportove: paragliding, sportsko penjanje na stijenama, gorsko planinarenje, brdski biciklizam, jedrenje na dasci, ronjenje, parasailing, trekking i speleologija. Zbog vidikovaca s atraktivnim pogledima na Jadransku obalu i obližnje otoke, Biokovo je veoma posjećeno osobito tijekom ljetnih mjeseci. Za one željne avanture čari rijeke Cetine i njenog impresivnog kanjona moguće je istražiti na organiziranom raftingu. Makarska rivijera nudi različite biciklističke staze za sve vrste biciklista - rekreativce i profesionalne sportaše. Od asfaltiranih do makadamskih planinskih staza idealnih za brdski biciklizam, vozeći bicikl uživajte u čarima zapanjujuće prirode.

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.