Šibenik

Šibenik

Šibenik je grad sjeverne Dalmacije, smješten na ušću rijeke Krke u Jadransko more. Glavni je grad Šibensko-kninske županije i najstariji samorodni hrvatski grad na jadranskoj obali. Po prvi se put spominje 1066. godine u povelji kralja Petra Krešimira IV., zbog čega se često naziva i Krešimirovim gradom. Službeni status grada koji dobiva u 13. stoljeću glavni je razlog početka gradnje njegovog glavnog simbola, katededale sv. Jakova, čuvene građevine uvrštene na UNESCO-ov popis spomeničke baštine. Grad Šibenik često se naziva i Gradom djece ...

Više o gradu

Izdvojene nekretnine u gradu

Istražite na mapi

O gradu

Šibenik je grad sjeverne Dalmacije, smješten na ušću rijeke Krke u Jadransko more. Glavni je grad Šibensko-kninske županije i najstariji samorodni hrvatski grad na jadranskoj obali. Po prvi se put spominje 1066. godine u povelji kralja Petra Krešimira IV., zbog čega se često naziva i Krešimirovim gradom. Službeni status grada koji dobiva u 13. stoljeću glavni je razlog početka gradnje njegovog glavnog simbola, katededale sv. Jakova, čuvene građevine uvrštene na UNESCO-ov popis spomeničke baštine. Grad Šibenik često se naziva i Gradom djece jer je već gotovo 60 godina domaćin poznatog Međunarodnog dječjeg festivala.

Kultura

Šibenik je grad u kojem se na fascinantan i neobičan način susreću povijest i kultura. Pun je zanimljivih znamenitosti koje nikako ne smijete zaobići. Jedna od takvih znamenitosti je svakako simbol grada Šibenika, katedrala sv. Jakova. Ova renesansna katedrala zaštićeni je UNESCO-ov spomenik kulturne baštine. Posebna je po svom načinu gradnje – sagrađena je samo od kamena, bez ikakvih vezivnih materijala. Osim katedrale, u Šibeniku se nalaze čak 24 crkve iz srednjeg vijeka, renesanse i baroka – dovoljno mjesta za obilazak za ljubitelje crkvene arhitekture. Nakon što istražite katedralu, posjetite i Muzej grada Šibenika koji se nalazi u Kneževoj palači blizu katedrale sv. Jakova. Više od 150 tisuća stalnih izložaka i različiti audiovizualni sadržaji će vam ispričati uzbudljivu priču o ovom gradu. Osim stalnog postava, gradski muzej često organizira izložbe slika i fotografija značajnih hrvatskih umjetnika. Preporučujemo i obilazak neke od 4 šibenske tvrđave, smještene na strateškim položajima radi obrane Šibenika. Najstarija je tvrđava sv. Mihovila, izgrađena u 11.stoljeću. Zadnjih se godina počela koristiti i kao ljetna pozornica za koncerte svjetskih glazbenika kao što su Gregory Porter ili grupa The National. Tvrđava sv. Nikole, na ulazu u kanal sv. Ante, okružena je morem pa je do nje najbolje doći brodom. Uvrštena je, s ostalim značajnim mletačkim utvrdama duž cijelog Jadrana, na UNESCO-ov popis kulturne baštine 2017. godine. Vratite se u srednji vijek i u okrilje prirode u srednjovjekovnom vrtu u samostanu sv. Lovre u središtu grada. Tamo će vas dočekati bujni i mirišljavi zeleni vrt podijeljen na četiri polja s dvije staze i fontanom u samom središtu parka. Zasađeni su i kapari, ruže, majčina dušica, stabla smokve i šipka koje održavaju lokalni stanovnici.

Gastronomija

Osnovne su karakteristike šibenske kuhinje svježe namirnice te jednostavna priprema s malo začina i začinskog bilja (osim peršina, češnjaka, luka i lovora). Kuhinja šibenskog područja može se podijeliti na dvije podvrste – onu koja se odnosi na obalni i otočni dio te onu karakterističnu za kontinentalni dio županije. Kuhinja primorskog dijela Šibensko-kninske županije uglavnom se temelji na sastojcima poput ribe, školjki i raznih plodova mora. Domaće maslinovo ulje glavni je začin većine jela, dok se sol i papar koriste u minimalnim količinama. Najpoznatiji su specijaliteti pržena riba, dagnje na buzaru, brudet, kao i rižoto s morskim plodovima. Zaleđe ove regije naginje kontinentalnoj kuhinji koja se uglavnom temelji na mesu i krumpirima. Specijaliteti ovog dijela Šibensko-kninske županije svakako su pečena janjetina i svinjetina s pečenim krumpirima i salatom koje se mogu naći na meniju svakog lokalnog restorana. Od tradicionalnih deserta tu su rožata, fritule, kroštule i favete koje će zadovoljiti nepce gotovo svakog sladokusca.

Sport i priroda

Kao i u mnogim drugim popularnim odredištima za aktivni odmor, Šibensko-kninska županija ima izvrsne uvjete za pješačenje, planinarenje, biciklizam i ronjenje s bocom. Međutim, ovo područje nudi znatno više raznolikosti i uzbuđenja, kao i brojne mogućnosti za uzbudljiv užitak i energičnu zabavu. Uzbudljive prirodne znamenitosti regije gotovo vas tjeraju na kretanje i istraživanje svakog kutka impresivno brdovitog zaleđa, primamljivo razvedene obale i nadahnjujuće osamljenih otoka!

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52, Green Gold

    Horvaćanska cesta 160

Split, Mike Tripala 4

Rovinj, Šetalište Vijeća Europe, ACI Rovinj

Pula, Ciscuttijeva 7

Poreč, Partizanska 4

Dubrovnik, Dr. Ante Starčevića 24

Zadar

Rijeka

Osijek

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.