Split

Split

"Najljepšim gradom na svijetu", kako mu vole tepati odiše autentični dalmatinski duh ljepote lakog postojanja, okupan suncem, fjakom i uživanjem od štekata do štekata. Duga topla ljeta uz najčišće more na svijetu i blage zime čine ga idealnim mjestom za neki drugi, opušteniji, manje stresan način života. Split je po veličini drugi grad u Republici Hrvatskoj i najveći hrvatski grad na obali Jadranskog mora.

Više o gradu

Oznake o kvartu

Dioklecijanova palačaMarjanPoljudHajdukrivaUltraturizam

Izdvojene nekretnine u gradu

Istražite na mapi

O gradu

"Najljepšim gradom na svijetu", kako mu vole tepati odiše autentični dalmatinski duh ljepote lakog postojanja, okupan suncem, fjakom i uživanjem od štekata do štekata. Duga topla ljeta uz najčišće more na svijetu i blage zime čine ga idealnim mjestom za neki drugi, opušteniji, manje stresan način života. Split je po veličini drugi grad u Republici Hrvatskoj i najveći hrvatski grad na obali Jadranskog mora. Obrubljen prekrasnim planinama, Mosorom i Kozjakom, smjestio se između rijeka Žrnovnice na istoku i Jadra na sjeveru, uranjajući na zapad u more svojim poluotočnim dijelom, na kojem se ističe zaštićena marjanska park-šuma bogata srednjovjekovnim crkvicama, zvana i plućima grada.Centralno povijesno mjesto i jedan od najznamenitijih mediteranskih lokaliteta antičke kulture utjelovljeni su u živućem spomeniku rimskog graditeljstva - Dioklecijanovoj palači koja je grad smjestila na mapu najpoznatijih svjetskih turističkih odredišta.Izvrsna prometna povezanost i centralna pozicija u odnosu na Trogir, povijesni grad - spomenik pod UNESCO-vom zaštitom, Solin - kolijevku antičke i starohrvatske povijesti, Omiš (grad bogat popularnim avanturističkim sadržajima kao što su rafting, zip-line, planinarenje…) i otok Čiovo prepun očaravajućih plaža čine ga iznimno frekventnim gradom naglašenog mediteranskog duha. Petnaest kilometara šetnica uz more predstavlja idealan spoj s kamenim ulicama staroga grada šireći njime duh Sredozemlja. Split je važno kulturno i prometno središte, druga po veličini hrvatska luka i treća putnička luka na Mediteranu. ACI marine i one okolne u Segetu i Podstrani, grad Split također čine i popularnom svjetskom destinacijom među jedriličarima.Sveučilišni je centar i Upravno središte Splitsko-dalmatinske županije. Poslije Zagreba ima najveći broj diplomatskih, konzularnih, odnosno predstavništava međunarodnih organizacija u Hrvatskoj.

Kultura

Kulturna ponuda grada-spomenika neiscrpna je priča koja vodi od ulica u kojima živi povijest dahom sadašnjosti, preko muzeja, galerija i prostora u kojima se na trenutak možete osjetiti sudionikom tih slavnih stoljeća čijim tragovima hodate. Dioklecijanova palača je jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskoga graditeljstva na svijetu. Careva je palača bila sagrađena kao spoj luksuzne vile - ljetnikovca i rimskog vojničkog logora.Tijekom stoljeća stanovnici palače, a potom i građani Splita adaptirali su te prostore za sebi odgovarajuće potrebe, pa su tako i zgrade u unutrašnjosti i vanjski zidovi s kulama uvelike promijenili prvobitni izgled, no obrisi carske palače i dalje su vrlo vidljivi. Među europskim katedralama splitska katedrala Sv. Duje ima za sjedište najstariju građevinu. Split je i dom Jupiterovog hrama kojeg je znameniti škotski arhitekt Robert Adam smatrao je ovaj jednim od najljepših europskih spomenika. Peristil je kao središnji trg Palače, smješten u dijelu u kojem je bilo izgrađeno nekoliko hramova, bio namijenjen caru Dioklecijanu, slavljenog kao živog sina Jupiterovog.Podrumi Dioklecijanove palače predstavljaju jedan od najbolje očuvanih antičkih kompleksa ovakve vrste na svijetu, i umnogome su zaslužni što je povijesna jezgra Splita 1979. uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Split grad kulture prepun je muzeja, galerija, kazališta, kina i koncertnih dvorana. Gotovo je nemoguće pobrajati sve splitske kulturne sadržaje, te ih je najbolji prepustiti užitku osobnog otkrivanja. Među pregršt festivala, manifestacija i sajmova, nemoguće je iskusiti dosadu.

Gastronomija

Neiscrpan izvor kulinarske izvrsnosti prisutan je u ovom prekrasnom gradu. Enoteke, cheese barovi, kulinarske ture, eno-gastro ture, tečajevi kuhanja, kulinarska baština, "truffle hunting Dalmatia"... samo su neki od sadržaja grada Splita kao gastronomski bogatog centra dalmatinske obale. U Splitu je zbilja moguće kušati sve čari sjajne mediteranske kuhinje, ali i iznova otkriti nešto novo. Gdje god da vas put nanese u Splitu, potražite dobru konobu ili riblji restoran, gdje će plodovi mora i morski specijaliteti pružiti nezaboravnu ugodu svim vašim osjetilima. Za dobar početak ne zaboravite pravu dalmatinsku travaricu ili lozovaču. Nakon tog aperitiva, probajte dalmatinski pršut, slane srdele ili sir iz ulja, pečenu janjetinu i pašticadu s njokima. Jelo ugodno prate i poznata crna (Dingač, Postup, Faros, Babić) i bijela (Pošip, Maraština, Grk, Bogdanuša) vina. Zasladite obrok rožatom ili dalmatinskim kroštulama, a svemu nazdravite uz slatko desertno vino Prošek nastalo kao plod sunca i grožđa.

Sport i priroda

Marjan, brdo koje nadvisuje Split, s najvišim vrhom od 178 metara, oduvijek je najupečatljiviji dio slike Splita. Rijetko je moguće doživjeti takav sklad prirode i urbanizma; s jedne strane gusto naseljeni grad u punom svom sjaju, a s druge poluotok gotovo netaknute prirode. Split je i dom prekrasnim parkovima Sustipanu, Strossmayerovom parku, parku Emanuela Vidovića i Katalinića brigu. Splitske plaže su među najljepšima na Jadranu i zbilja je teško birati onu krunsku , ali Splićani toliko vole svoje plaže da su im čak skladali i himne poput one "Idemo na Bačvice" koja jasno govori o svojoj popularnosti i mjestu u srcima mladih i starijih. Split je ujedno i grad sporta. Upravo ovdje su rođeni vrhunski sportaši koji su svijetom pronijeli ime Hrvatske i Splita, te držali zlatne medalja na svim svjetskim sportskim borilištima, od svjetskih prvenstava do olimpijskih igara. Sportska povijest Splita je prekrasna i sadržajna priča za sebe, koju je nemoguće samo površinski dotaknuti. Rekreativci će moći uživati u svakom sportskom sadržaju kojeg mogu zamisliti, a ako slučajno zamislite nešto što u Splitu još ne postoji, simpatični stanovnici će Vam, ako ništa, iz dišpeta, to zasigurno i omogućiti.

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.