Rijeka

Rijeka

Na vrhu Kvarnerskog zaljeva grad je na istom mjestu već stoljećima, a mijenjale su se države i uređenja u kojima se nalazio. Kako je povijest oblikovala grad i kakav je on danas, možda najbolje opisuje akademik Zlatko Bourek, jedan od autora popularnog hrvatskog crtanog filma Profesor Baltazar, kojem je predložak za Baltazargrad bila upravo Rijeka. Rijeka je od svih primorskih gradova, zapravo uvijek imala nešto drugačije, nešto proletersko, nešto više građansko. Bila je tu i blizina vode, što grad čini još privlačnijim za stanovanje. Oduvi...

Više o gradu

Izdvojene nekretnine u gradu

Istražite na mapi

O gradu

Na vrhu Kvarnerskog zaljeva grad je na istom mjestu već stoljećima, a mijenjale su se države i uređenja u kojima se nalazio. Kako je povijest oblikovala grad i kakav je on danas, možda najbolje opisuje akademik Zlatko Bourek, jedan od autora popularnog hrvatskog crtanog filma Profesor Baltazar, kojem je predložak za Baltazargrad bila upravo Rijeka. Rijeka je od svih primorskih gradova, zapravo uvijek imala nešto drugačije, nešto proletersko, nešto više građansko. Bila je tu i blizina vode, što grad čini još privlačnijim za stanovanje. Oduvijek je Rijeka, zbog povijesnih prilika bila multinacionalna i multikulturalna. Velike i lijepe zgrade Austro-ugarskog štiha, odražavaju kozmopolitski duh grada. Krasne primjere arhitekture perioda moderne i secesije, čine Guvernerova palača, palača nadvojvode Josipa (Državni arhiv), palača Adria, kazalište Ivan pl. Zajc, palača Modello, Velika tržnica s ribarnicom i mnoge druge.

Kultura

Rijeci je 24. ožujka 2016. dodijeljena prestižna titula Europske prijestolnice kulture 2020., i to za program “Luka različitosti”, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Proces selekcije trajao je gotovo dvije godine i odvijao se putem Ministarstva kulture. Dinamična povijest ispisana je po cijeloj Rijeci i riječkom prstenu u brojnim kulturno-povijesnim spomenicima čiji je obilazak dio rute svakog turista koji stigne u ovaj grad i regiju. Svaka će generacija pronaći zabavu po svom ukusu, a svi će pronaći kulturni sadržaj koji je sastavni dio riječke, hrvatske i svjetske kulturne baštine.

Gastronomija

Zakoračivši u najveću hrvatsku luku možete zaploviti u nezaboravno gastronomsko iskustvo te upoznati ljepotu i blagodati riječkog podneblja uz raznovrsne i bogate okuse koje ovi prostori nude. Zrak u luci ispunjen je mirisom svježih morskih plodova, bilja i začina, a blagi zvuk valova koji zapljuskuju obalu pruža umirujuću pozadinu uzbuđenju koje te očekuje. Mnoštvo restorana, svaki sa svojim jedinstvenim šarmom, čeka da ga se otkrije, obećavajući nezaboravno iskustvo svima koji se usude u ovo kulinarsko utočište. Neki nude razna jela na otvorenom s pogledom na luku, dok drugi imaju udoban interijer koji poziva da se udobno smjestite i opustite. Ali, ono što ovu gastronomsku luku uistinu izdvaja svakako je hrana. Od najsvježijih morskih plodova, ulovljenih samo nekoliko sati prije, do egzotičnih međunarodnih jela – odabir je na Vama. Specijalizirani kuhari ponose se svojim umijećem, pažljivo birajući najbolje sastojke i stručno stvarajući jela nevjerojatnih okusa.

Sport i priroda

Upoznati Rijeku i Riječki prsten najbolje je kroz predivne šetnice i biciklističke staze. U Rijeci i okolnim krajevima, ljubitelji sporta zasigurno će doći na svoje budući da im se pruža mogućnost uživanja u netaknutoj prirodi ili pak u specijaliziranim sportsko-rekreacijskim klubovima grada. Ljubitelji trčanja, brzog hodanja ili lagane šetnje doći će na svoje već u samom srcu grada – paralelno s riječkom rivom, proteže se lukobran dugačak 2 km s pogledom na Rijeku s morske strane. Svima koji uživaju u vodenim sportovima, Rijeka tijekom ljetnih mjeseci nudi niz gradskih plaža, a tijekom cijele godine moguće je plivati u bazenskom kompleksu Kantrida, jednom od naširoko najljepših, koji u svom sklopu nudi i fitness i wellness centre. Desetak kilometara izvan Rijeke prema sjeveru, na području Grobnika smješten je i istoimeni automotodrom, a u neposrednoj blizini je i mali aerodrom na kojem djeluje Klub za slobodno letenje „Krila Kvarnera“. Mreža brojnih biciklističkih staza pružit će ti mogućnost da uživaš u svim osjetilima, bez obzira na vrstu podloge, blage ili strme uspone ili različite dužine staza. Jadran ima jednu od najrazvedenijih obala u Europi, a njegov sjeverni dio posebno je atraktivan roniocima koji vole roniti na podvodnim grebenima i zidovima. Uvala na izlasku iz Rijeke, Preluk poznata je kao iznimno mjesto za windsurfing zbog pogodnih vjetrova koji na tom području pušu, posebice rano ujutro.

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.