5 stvari na koje treba paziti prilikom kupnje nekretnine

5 stvari na koje treba paziti prilikom kupnje nekretnine

Kupovina kuće ili stana može biti dugotrajan i mukotrpan proces, no treba mu se pažljivo i odgovorno posvetiti jer je kupnja nekretnine mnogima najveća financijska investicija tijekom života. Ako ste se odlučili za taj korak, zasigurno ste već razmišljali što sve treba napraviti prije kupnje, ali nije naodmet sistematizirati ključne točke na tom putu.

1. USKLAĐIVANJE ŽELJA I MOGUĆNOSTI

Prije nego se upustite u istraživanje tržišta nekretnina, bilo bi dobro napraviti listu prioriteta. Možete u nekoliko točaka navesti stvari koje smatrate potpuno nužnima, a zatim dodati nekoliko kriterija u vezi kojih ste spremni na kompromis; oni će vam pomoći ako budete morali birati između nekoliko nekretnina koje udovoljavaju vašim osnovnim zahtjevima. Lista prioriteta će vam koristiti već prilikom prvog samostalnog pregledavanja ponude kako biste dobili dojam koliki bi izdatak vaša idealna kuća ili stan mogli zahtijevati. Kada to okvirno odredite, možete provjeriti odgovara li opcija kakvu ste zamislili vašim financijama i istražiti koje su vam mogućnosti dostupne po pitanju bankovnog kredita.

2. ODABIR AGENCIJE ZA NEKRETNINE 

Možda će vam se učini kako je kupnja uz posredstvo agencije nepotrebno skuplja opcija, no u mnogo slučajeva će vam upravo dobar agent pomoći da zaobiđete nepotrebne troškove. Bitno je samo da pažljivo odlučite koju agenciju izabrati, a zatim upoznate svojeg agenta i procijenite je li on netko u koga se možete pouzdati. Nemojte se samo oslanjati na podatke o njegovim godinama iskustva, nego se dobro pripremite za razgovor i provjerite koliko će vam biti na raspolaganju, koja je točno njegova strategija, i ostavlja li dojam odlučne osobe koja je vješta u pregovorima i po potrebi može utjecati na to da prodavatelj snizi cijenu. Također, ne treba zaboraviti da uz kupnju nekretnine dolazi i rješavanje dokumentacije, u čemu će vam pomoć agencije biti itekako dobro došla.

3. UREDNI DOKUMENTI

Eurovilla agenti posvećeni su tome da vam cjelokupan proces učine što bezbolnijim pa će potpuno preuzeti rješavanje papirologije kako ne biste morali o tome brinuti. Ako ipak poželite sami pristupiti nekim podacima, ne morate ići u gruntovnicu, nego vlasnički list možete besplatno pregledati na internetu. Iz njega ćete saznati osnovne informacije vlasniku, nekretnini i tome je li ona pod nekim teretom (hipoteka ili sl.). Ako je bilo promjena u vlasništvu zatražite na uvid u kupoprodajne ili druge ugovore, te se uvjerite da su pitanja vezana uz to potpuno razriješena. Također, trebate provjeriti i jesu li svi prethodni troškovi režija uredno podmireni.

4. OPĆE STANJE NEKRETNINE

Ako prije odluke o kupnji nekretninu budete željeli obići više puta, nemojte oklijevati iz straha da to predstavlja neugodnost vašem agentu ili prodavatelju. Mnoge stvari nećete opaziti prilikom jednog ili dva posjeta, posebno kada se radi o oštećenjima koja mogu biti vješto prikrivena. Svakako treba obratiti pažnju na stanje krovišta, starost instalacija, izolaciju, tragove plijesni i druga oštećenja koja se mogu dovesti u vezu s vodom. Ako se odlučite za agenciju Eurovilla možete biti sigurni da vam takvi detalji neće promaknuti jer ćete uz sebe imati stručnjake koji rade u vašu korist. 

5. DUGOROČNA ISPLATIVOST INVESTICIJE

Nekretnina je dugoročna investicija, neovisno o tome planirate li u novoj kući ili stanu živjeti zauvijek ili samo privremeno. Dobar agent mora jako dobro poznavati područje na kojem radi, pa se nemojte ustručavati razgovarati s njim o svojim planovima. On vam treba dati provjerene informacije o tome kakav je dio grada u koji ćete se možda doseliti, kakva su predviđanja za budućnost i u skladu s time koje su prednosti i mogući rizici vaše kupnje.

Naposljetku, prilikom odabira kuće ili stana pokušajte emocije ostaviti sa strane i cijelom procesu pristupiti isključivo praktično. Ne dopustite si da se iz nekog razloga zaljubite u nekretnine koje ne odgovaraju vašim stvarnim potrebama, nego se radije odlučite za realističnu opciju, koju ćete zatim prilagoditi sami sebi.

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.