Isplati li se dodavati bazen

Isplati li se dodavati bazen

 

Ako si ga možemo priuštiti, tko od nas ne bi želio bazen u svom dvorištu? No, kada počnete zbrajati, posebno na današnjem tržištu - da, inflacija je utjecala na troškove instalacije bazena - stvarnost počinje izgledati malo manje idilično. Prije nego počnete kopati, htjet ćete istražiti prednosti i nedostatke dodavanja bazena.

 

Razgovarali smo s Eurovilla agentima za nekretnine kako bismo dobili njihovo stručno mišljenje: Nadmašuje li cijena bazena prednosti? Evo što trebate znati ako razmišljate o dodavanju bazena.

1. COVID je povećao vrijednost bazena

Tijekom vrhunca pandemije, kada je toliko nas bilo zaglavljeno kod kuće, potražnja za bazenima je rasla. Sada, iako se bližimo službenom kraju pandemije, bazeni su još uvijek privlačni mnogim kupcima – a to se odražava i na cijene kuća.

 

"Ako iznajmljujete kuću svakako je veliki plus imati bazen", kaže Zrinka Buljan, agentica za nekretninama iz Eurovillinog ureda u Splitu. “Više ljudi traži bazen.”

 

Na hrvatskom tržištu nekretnina, stručnjaci navode da će bazen dodati oko 35.000€ procijenjenoj vrijednosti vašeg doma. To je značajan porast u odnosu na 20.000 € procjene prije COVID-a.

 

Naravno, hrvatski jug je oduvijek bio tržište na kojima su bazeni dobra prodajna značajka, ali na tržištu nakon COVID-a potpuni popis lokacija na kojima će bazen povećati vrijednost vašeg doma mogao bi vas iznenaditi.

 

"Prije COVID-a, kada smo radili procjene kuća s bazenima, bazen je igrao puno manju ulogu", kaže Ivan Barbarić. Sada, bazeni mogu dodati vrijednost od 15.000 do 20.000 € kući u unutrašnjosti Hrvatske, dok nadzemni bazen može dodati između 1.000 i 5.000 € procijenjene vrijednosti.

2. Dodavanje bazena traje dulje nego što mislite

Loša strana povećane potražnje za bazenima? Renomirani građevinari na određenim destinacijama imaju listu čekanja i od nekoliko mjeseci. Svakako biste se trebali obratiti uglednom poduzeću koje se bavi ugradnjom bazena.

 

Kod nekih građevinara može biti skrivenih troškova ili iznenađenja na putu, a to je nešto što svi želimo izbjeći. Ugledni graditelj odvojit će vrijeme da objasni cijeli postupak instalacije i provesti vas kroz sve troškove uključene u ponudu.

 

A to je samo graditelj. Da biste instalirali svoj novi bazen, također ćete morati proći kroz postupak prijave radova i izrade glavnog plana, kao i osigurati da je bazen u skladu s odredbama prostornog plana.

3. Procijenjena vrijednost bazena je manja od troška dodavanja

Čak i uz povećanje vrijednosti bazena nakon COVID-a, procijenjena vrijednost bazena još uvijek je manja od cijene instalacije i teško je nadoknaditi punu cijenu dodavanja bazena.

 

Ako ste zainteresirani za elegantna rješenja sa skrivenim pumpama i opcijama punjenja i pražnjenja, možete očekivati cijenu instalacije koja prelazi 35.000 €. Instalacija nadzemnog bazena je znatno jeftinija, no i cijena kod prodaje je znatno niža. Naši agenti procjenjuju kako možete dobiti polovicu vrijednosti natrag kada prodate svoju nekretninu. Iz perspektive ulaganja, bazen je teško opravdati, no većina agenata se slaže kako upravo bazen čini nekretninu atraktivnijom.

 

Zanimaju vas cijene i ponuda nekretnina s bazenom? Pogledajte popis ovdje.

4. Održavanje bazena košta

Ugradnja bazena nije samo jednokratna investicija. Održavanje košta i, ovisno o tome gdje živite, održavanje bi moglo zahtijevati previše vremena koje možda niste spremni izdvojiti. Svjedočili smo nekolicini klijenata kako zakopavaju ili uklanjaju svoje bazene.Ili se nisu htjeli nositi s troškovima ili su htjeli povećati veličinu svojih dvorišta.

5. Bazenu će se povećati vrijednost s vašom kućom

Nemojte još otpisati bazen! Morate uzeti u obzir rast cijena, o čemu ne razmišljaju svi.

 

Na primjer: Recimo da je vaša nekretnina vrijedila 300.000 € prije nego što ste dodali bazen; na obali, vjerojatno bi se prodala za 325.000 € da ste ju prodali nakon godinu dana, pod pretpostavkom da tržište ostane stabilno.

 

Ali, tih 25.000 € će se napuhati kao i sve ostalo. Za lakšu matematiku, recimo da je porast 10 posto godišnje. To znači da svake godine dobivate 2.500 € samo na porastu za bazen. Prema ovoj matematici, nadoknadit ćete drugu polovicu troškova dodavanja bazena za manje od 10 godina.

 

Jednostavnije rečeno? Ako zauvijek ostanete u kući, dobit ćete natrag svoj novac.

6. Bazen bi vam mogao uštedjeti novac.

Konačno, ovo se može činiti očiglednim, ali glavna prednost bazena je da imate bazen. Ne zaboravite da ga možete koristiti. I dok posjedovanje bazena ne znači nužno da nećete potrošiti novac na godišnji odmor, no sigurno će činiti ideju smještaja bez bazena privlačnijom. To je ono što je dovelo do porasta vrijednosti bazena tijekom COVID-a. Svi su ostali mirni i imali su obitelji i prijatelje u svojim kućama.

Zaključak

Ako trošak dodavanja bazena nije izvan vašeg proračuna i planirate uživati u svom domu neko dogledno vrijeme, trošak bazena se čini kao pametnom investicijom. U budućnosti, možda bi se isplatilo početi istraživati opcije za dodavanje bazena. S druge strane, ako živite na hladnijem mjestu i planirate se preseliti u bliskoj budućnosti, možda vam se ne isplati nešto u čemu možete uživati samo četvrtinu godine.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.