Isplati li se kupiti komercijalnu nekretninu? Evo što biste trebali znati.

Isplati li se kupiti komercijalnu nekretninu? Evo što biste trebali znati.

 

Kupnja komercijalne nekretnine velika je odluka s velikim financijskim implikacijama. Htjet ćete pronaći lokaciju koju je lako unajmiti i nekretninu koja odgovara vašem proračunu, a zatim smislite kako ćete platiti svoju novu investicijsku nekretninu prije nego što možete dati ponudu.

 

Iako je svaka nekretnina drugačija, proces donošenja pametnih odluka o ulaganju u nekretninu je isti.

 

Eurovilla vam donosi detalje o tome što trebate znati kada ulažete u investicijsku nekretninu, različite čimbenike koje trebate uzeti u obzir i na što trebate paziti kada kupujete svoju prvu nekretninu za iznajmljivanje.

Što trebate znati prije ulaganja u komercijalnu nekretninu

Kupnja nekretnine u komercijalne svrhe razlikuje se od kupnje nekretnine koja vam služi kao primarno prebivalište po tome što je krajnji cilj ostvarivanje dobiti. To znači da ćete svoju investiciju morati tretirati kao posao odabirom pristupačnih nekretnina i pronalaženjem pravog načina za financiranje kupnje.

 

Prije nego što kupite takvu nekretninu, odvojite vrijeme da pregledate svoje mogućnosti i naučite detalje o tome što je potrebno za uspješno iznajmljivanje.

 

Zanimaju li vas dostupne nekretnine? Pogledajte cijeli popis ovdje.

Vi ste odgovorni za sve

Kada kupujete komercijalnu nekretninu, zaduženi ste za kupnju, pronalaženje stanara i održavanje dok prikupljate mjesečnu najamninu i plaćate porez. Kada se planira i dobro izvede, kupnja takve nekretnina može biti ulaganje koje na kraju postaje izvor prihoda i dobiti od nekretnina.

 

Važno je razmotriti koju vrstu nekretnine želite dati u najam. Različite vrste dolaze s različitim odgovornostima. Na primjer, iznajmljivanje kuće s travnjakom razlikuje se od iznajmljivanja stana u zgradi u gradu. Stanari će imati drugačije zahtjeve a stanove je lakše održavati nego kuće.

Pozitivne i negativne strane komercijalnih nekretnina

Ključni dio u odlučivanju želite li početi ulagati u nekretnine je učenje o pozitivnim i negativnim stranama povezanim s vašom kupnjom. Evo što možete očekivati kada kupite komercijalnu nekretninu:

Pozitivne strane

      Posjedovanje nekretnine koju dajete u najam može biti izvor pasivnog prihoda, što znači da možete nastaviti raditi redovan posao i zarađivati od najma povrh redovne plaće.

      Rastuće tržišne vrijednosti također će povećati vrijednost vaše investicijske nekretnine.

      Prihod od najma može biti oslobođen od poreza.

      Nekretnine su relativno stabilna investicija.

Negativne strane

      Možda ćete morati raditi s teškim stanarima.

      Nekretnine je teško brzo unovčiti iako im cijena kontinuirano raste.

      Vaš uspjeh ovisi o pronalaženju stanara koji mogu pokriti svoju najamninu, stoga morate kvalitetno oglašavati nekretninu i pronaći prave iznajmljivače. Iznajmljivanje pogrešnim stanarima može značiti pravne probleme za vas.

      Vi ste odgovorni za obavljanje redovitog održavanja i popravaka.

      Vi ste u potpunosti odgovorni za plaćanje računa. To uključuje ne samo hipoteku i poreze, već i osiguranje nekretnine.

Je li kupnja komercijalne nekretnine pametna investicija?

Kao vlasniku komercijalne nekretnine i stanodavcu, vaš glavni cilj je završiti svaki mjesec s pozitivnim novčanim tokom. Da biste razumjeli je li komercijalna nekretnina pametna investicija, morate razumjeti uključene troškove i procijeniti svoj potencijalni povrat ulaganja.

Godišnji troškovi

Evo nekoliko troškova za koje biste mogli biti odgovorni kao vlasnik komercijalne nekretnine:

 

      Troškovi održavanja

      Troškovi osiguranja

      Porez na dohodak od imovine

      Plaćanje hipoteke

      Komunalne naknade

 

Točan iznos koji ćete morati izdvojiti za održavanje ovisi o lokaciji, kao i o starosti i stanju vaše komercijalne nekretnine. Neki stručnjaci preporučuju izdvajanje 1% vrijednosti nekretnine svake godine za održavanje.

 

Kada se vaši stanari usele, možete od njih zahtijevati da plate sigurnosni polog. Ako oštete imovinu iznad očekivanog trošenja, možete zadržati polog i koristiti ga za plaćanje popravaka.

 

Neka oštećenja su neizbježna. Kao stanodavac, obično ste odgovorni za štetu uzrokovanu poplavom, požarom ili drugim prirodnim katastrofama i probleme s glavnim sustavima u kući (vodovod, struja, grijanje i klimatizacija).

 

Police osiguranja obično pokrivaju samu nekretninu, sve dodatne strukture povezane s nekretninom (poput garaže) i sva imovina unutar jedinice koja pripada stanodavcu. Neke police osiguranja također mogu pokriti izgubljenu najamninu ili odvjetničke naknade ako stanar prestane plaćati najamninu.

Povrat ulaganja (ROI)

Povrat ulaganja (ROI) način je da shvatite koliko je vaše ulaganje vrijedno. ROI se obično izražava kao postotak. Jednostavno rečeno, to je koliko ste novca zaradili podijeljeno s koliko ste novca potrošili.

 

Postoji mnogo načina za izračunavanje povrata ulaganja, ali ako koristite hipoteku za kupnju svoje komercijalne nekretnine, ovaj pristup izračunu povratu ulaganja mogao bi imati najviše smisla.

 

Izračun povrata ulaganja uključuje sljedeće korake:

 

      Procijenite svoj godišnji prihod od najma. Ovo zahtijeva malo istraživanja. Možete započeti s istraživanjem cijena najma za slične nekretnine u tom području kako biste shvatili za što biste mogli očekivati od iznajmljivanje svoje nekretnine. Dostupne nekretnine za najam možete pogledati ovdje.

      Procijenite svoje godišnje troškove. Kada to izračunavate, uključite poreze, osiguranje, održavanje, popravke i sve naknade. Dodajte mjesečnu ratu kredita.

      Odredite svoj neto operativni prihod (NOI). Izračunajte svoj NOI oduzimanjem godišnjeg prihoda od najma od godišnjih troškova.

      Odredite svoju ukupnu novčanu investiciju. To možete saznati tako da zbrojite svoj predujam, troškove zatvaranja i bilo koje početne troškove obnove ili popravka.

      Podijelite svoj NOI s ukupnim novčanim ulaganjem. Ovdje će rezultat odrediti vaš ROI.

 

Dobra vijest je što je Eurovilla ovdje da vam pomogne oko ovih kapitalnih odluka! Naš tim stručnjaka upoznat je s dinamičnim tržištem komercijalnih nekretnina i stoji vam na raspolaganju za sva pitanja koja bi mogli imati. Jedino što trebate napraviti je kontaktirati nas.

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.