Kada je najam kuće bolji od kupnje?

Kada je najam kuće bolji od kupnje?

 

Kupnja kuće definitivno ima svojih dobrih strana - gradite vlastitu kapitalnu vrijednost, mjesečne rate kredita mogle bi vam biti manje od najamnine, a svoju kuću možete modificirati kako god želite. Ali ako imate nisku kreditnu sposobnost ili pokušavate kupiti kuću na precijenjenom tržištu, najam kuće bi mogao biti bolja opcija. Eurovilla vam donosi nekoliko slučajeva kada je najam kuće bolji od kupnje.

1. Niska kreditna sposobnost

Kreditna sposobnost jedan je od najvećih čimbenika koje banke uzimaju u obzir kod odobravanja zahtjeva za hipotekarni kredit. Da biste dobili najnižu kamatnu stopu na hipoteku, kao i iznos koji vam treba, banka mora ocijeniti vašu kreditnu sposobnost kao visoku. Ako imate nisku kreditnu sposobnost, možda ćete i dalje moći dobiti hipoteku, no iznos neće pokriti vašu idealnu nekretninu.

 

Dostupne kuće na prodaju pogledajte ovdje.

2. Nemate dovoljno ušteđenog kapitala

Prije nego što kupite kuću, provjerite možete li si priuštiti hipoteku uz svoje tekuće troškove i sve hitne slučajeve koji se mogu pojaviti. Trebali biste imati rezervna sredstva za pokrivanje popravaka, opremanja i drugih naknada (poput osiguranja kuće, poreza na imovinu, režija itd.), kao i hitnih medicinskih slučajeva.

 

Ako ste vlasnik kuće, vi ste odgovorni za održavanje doma, a to znači trošenje vašeg vremena i novca. A ako nemate osiguranje koje pokriva velike popravke, morat ćete platiti stotine - ponekad i tisuće - eura popravka.

 

Preporučuje se da imate ušteđen iznos od 3 - 6 mjeseci prosječnih životnih troškova kako biste mogli platiti neplanirane troškove.

 

Prema našim stručnjacima, postoje mnogi dodatni troškovi povezani s kupnjom nekretnine, kao što su troškovi zatvaranja i renovacije kuće koje treba uzeti u obzir prilikom kupnje. Zapravo, procjenjuje se da će prosječno kućanstvo potrošiti 10.206 eura na poboljšanje kuće tijekom prve dvije godine vlasništva.

 

Ako nemate višak gotovine nakon uplate predujma i mjesečne otplate kredita, razmislite o najmu još neko vrijeme.

3. Nemate dovoljno novaca da kupite ono što zapravo želite

Ako ste previše željni kupnje, možda ćete se zadovoljiti kućom koja ne ispunjava vaša osobna očekivanja. Recimo da više volite živjeti u gradu - zabava, mogućnost hodanja do svih bitnih sadržaja te energija koju gradski život nudi - ali predgrađa trenutno spadaju u vaš cjenovni rang. Ako odlučite kupiti kuću u predgrađu, možda žrtvujete urbani način života koji toliko želite. Ako pričekate još nekoliko godina i pažljivo planirate, možda ćete si moći priuštiti kuću koji nudi stil života kakav želite.

4. Niste sigurni gdje ćete biti za pet godina

Ako se ne možete zamisliti da ćete živjeti na istom mjestu u bliskoj budućnosti, onda vjerojatno ne želite ulagati u kupnju kuće. Ako iznajmljujete i prihvatite ponudu za posao u drugom gradu ili inozemstvu, obično svoj najam možete dati u podnajam ili pak prekinuti ugovor o najmu uz minimalno troškova. Možete prijeći na sljedeće poglavlje svog života bez da vodite brigu o nalasku podstanara ili pak da prolazite kroz proces prodaje nekretnine nakon relativno kratkog perioda vlasništva.

 

Kada kupujete kuću, nepisano pravilo je da u svojoj kući ostanete pet godina ili dulje kako biste si osigurali dovoljno vremena da nadoknadite svoju početnu investiciju.

 

Na primjer, ako ste vlasnik kuće 30 godina, troškovi suradnje s agencijom za nekretnine vjerojatno će se nadoknaditi povećanjem vrijednosti kuće. Ali ako ste vlasnik svoje kuće posjedujete samo dvije godine, postoji mnogo veća šansa da se vrijednost kuće neće toliko povećati, što znači da ćete vjerojatno izgubiti novac na svojoj investiciji. Dakle, ako niste sigurni da ćete biti na istom mjestu sljedećih nekoliko godina, najam bi trebao biti mnogo pogodniji za vaš stil života.

 

Dostupne kuće za najam pogledajte ovdje.

5. Tržište nekretnina je precijenjeno

Precijenjeno tržište nekretnina je ono na kojem su cijene nekretnina najmanje 10% više od dugoročnog standarda, a ne očekuje se da lokalni prihodi podržavaju te cijene. Na precijenjenom tržištu nekretnina kupci će vjerojatno plaćati više cijene od normalnih i teže će doći do kuće koju žele.

 

Uz mjesečne izdatke za uobičajene troškove i održavanje, rastuće kamatne stope i troškove posudbe, zajedno s rizikom da imovina možda neće poskupjeti do ranije očekivanog broja, neki kupci smatraju da je bolje unajmiti i čekati kako se vrijednosti imovine smanjuju na prihvatljivije cijene. Odnosno, budite strpljivi da se tržište stabilizira.

6. Kupujete na tržištu koje više odgovara prodavateljima

Ovakvo tržište znači da prodavatelji imaju prednost nad kupcima. To obično znači da nema dovoljno nekretnina na prodaju (niska ponuda) jer ima više kupaca nego prodavatelja. Zbog povećane konkurencije, kupci će morati djelovati brzo i ponuditi više iznose. Najbolje vrijeme za kupnju kuće je, naravno, na tržištu naklonjenom kupcima - kada je ponuda nekretnina veća od ukupnog broja kupaca. Vjerojatno ćete moći kupiti sjajnu nekretninu po nižoj cijeni nego što biste to učinili na tržištu naklonjenom prodavateljima.

 

Nakon razmatranja ovih 6 razloga, razmislite odgovara li vam trenutno više kupnja nekretnine ili je pak najam mudrija opcija. U svakom slučaju, Eurovilla vam stoji na raspolaganju bez obzira na što se odlučite. Imamo za vas preko 10.000 nekretnina u ponudi te su neke na prodaju, a neke za najam. Jedino što vam je preostalo je da nas kontaktirate.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.