Kako ishoditi OIB za strance - Eurovillina usluga za ambasade

Kako ishoditi OIB za strance - Eurovillina usluga za ambasade

 

Osobni identifikacijski broj zove se "OIB" i ako ste državljanin ili stanovnik Hrvatske, vjerojatno ga već imate. Mnogo je usluga vezano uz vaš OIB, a od vas se može tražiti da navedete svoj OIB u raznim okolnostima.

 

U ovom članku proći ćemo sljedeće:

      Što je OIB?

      Kome treba OIB?

      Kako ishoditi OIB?

      Kako vam Eurovilla može pomoći?

Što je OIB?

Osobni identifikacijski broj poznat je i kao OIB. OIB je hrvatska veryija broju socijalnog osiguranja u SAD-u ili NHS-a u Ujedinjenom Kraljevstvu, to je jedinstveni identifikacijski broj koji se dodjeljuje rezidentima i građanima Hrvatske. OIB se može dodijeliti i osobama i tvrtkama.

 

Iz sigurnosnih razloga, OIB se sastoji od jedanaest nasumičnih brojeva koji nisu povezani s vašom osobnom identifikacijom. Svaki OIB koji je dodijeljen je poseban i fiksan.

 

Prije dobivanja boravišne dozvole ili osobne iskaznice uručuje vam se OIB, dokument od jedne stranice i dva dijela koji se može koristiti kao identifikacijski dokument zajedno s osobnom iskaznicom s fotografijom, poput putovnice.

 

Za svaku vrstu financijske transakcije potreban je OIB. OIB i putovnica trebat će vam kao dokaz identiteta prilikom prijave na državno zdravstveno osiguranje ili otvaranja bankovnog računa.

Treba li mi OIB?

Trebat će vam OIB ako;

 

      Želite kupiti nekretninu u Hrvatskoj.

      Želite otvoriti račun kod hrvatske banke, telefonske tvrtke ili komunalnog poduzeća.

      Namjeravate zatražiti hrvatsko javno zdravstveno osiguranje.

      Namjeravate poslovati u Hrvatskoj i/ili tamo plaćati poreze.

      Namjeravate se prijaviti u bilo koju državnu bazu podataka.

 

Za najam nekretnine nije potreban OIB. Prilikom potpisivanja ugovora o najmu, vaš broj putovnice može poslužiti kao identifikacijski broj ako ga iz bilo kojeg razloga nemate.

Potvrda o OIB-u

Osim što možete dobiti OIB od Porezne uprave, možete dobiti i Potvrdu o OIB-u. Ovu potvrdu potrebno je podići osobno u Poreznoj upravi. Ipak, OIB nije potreban u svim okolnostima. Hoćete li imati OIB ovisi dosta i o vašim vlastitim potrebama i motivaciji.

 

U nekim će okolnostima određena ustanova od vas samo tražiti OIB. Ovo je super ako živite negdje drugdje jer eliminira potrebu da putujete u Hrvatsku osobno predati traženi podatak.

 

Međutim, postoje situacije kada ćete morati predočiti potvrdu o OIB-u. Ako se ovo odnosi na vas, morate ga podići u Poreznoj upravi RH.

Postupak prijave za OIB

Prijava za OIB je jednostavna i može se učiniti prije ili čak nakon vašeg dolaska u Hrvatsku. Nema potrebe za inicijalno pokretanje postupka prijave boravka. Sve što trebate je ispunjen zahtjev i putovnica. Aplikacija nema naknade niti troškove. Za podnošenje zahtjeva za OIB potrebno je učiniti sljedeće:

1.   Ispunite prijavu

Najprije završite s ispunjavanjem obrasca Zahtjeva za određivanje i dodjelu osobnog identifikacijskog broja (OIB). Prijavnicu možete preuzeti:

      Zahtjev na hrvatskom jeziku - ovdje

      Zahtjev na engleskom jeziku - ovdje

      Zahtjev na njemačkom jeziku - ovdje

 

2.   Uključite oblik identifikacije

Kako biste pravilno ispunili sve podatke na obrascu zahtjeva, napravite duplikat jednog od svojih identifikacijskih dokumenata. Identifikacijski dokumenti koji se priznaju uključuju:

 

      Europska osobna iskaznica

      Putovnica izdana u državi čije državljanstvo imate

      Osobna iskaznica (za hrvatske državljane)

 

Ako OIB podnosite u ime trgovačkog društva, osobni dokument morate zamijeniti aktom o osnivanju. To je odluka ili izvadak iz registra nadležnog suda koji je preveden na hrvatski jezik od strane ovlaštenog sudskog tumača ili napisan na hrvatskom jeziku.

 

Potrebno je priložiti punomoć ako netko drugi podnosi prijavu u vaše ime. Punomoć mora biti ovjerena kod javnog bilježnika i napisana na hrvatskom jeziku ili preveden na hrvatski jezik od strane ovlaštenog sudskog tumača.

3.   Predajte online prijavu Poreznoj upravi

 

Prijavu možete podnijeti putem kontakt web obrasca koji se zove "Pišite nam". Ovo su koraci koje morate poduzeti:

 

      Posjetite online obrazac "Pišite nam" koji je dostupan ovdje.

      Idite na dno stranice i odaberite "Odabir teme" iz padajućeg izbornika.

      Odaberite "Zahtjev za određivanjem i dodjeljivanjem OIB-a".

      U padajućem izborniku odaberite "Odabir podteme".

      Odaberite "Zahtjev za određivanjem i dodjeljivanjem OIB-a".

      Otvorite padajući izbornik "Područni ured".

      Odaberite grad ili mjesto gdje ćete plaćati porez.

      U tekstualno polje označeno sa" Sadržaj upita" unesite kratak sadržaj vašeg upita (kratko objašnjenje da želite dobiti hrvatski OIB).

      Uključite kopije, skenove ili fotografije potrebnih dokumenata u područje "Priložene datoteke".

      Unesite svoje podatke za kontakt u stupac pod "Kontakt podaci":

-       OIB - ovo polje ostavite praznim.

-       Ime i prezime

-       Email adresa

-       Broj telefona

      Kako biste potvrdili da prihvaćate uvjete zaštite osobnih podataka, potvrdite okvir pored "*Upoznat sam sa svrhom obrade podataka".

      Klikom na plavi gumb "Pošalji" obrazac će se poslati.

 

U roku od osam dana mailom biste trebali dobiti svoj OIB. Potvrda o OIB-a, međutim, neće vam biti poslana e-poštom. Za dobivanje Potvrde o OIB-u morate fizički doći u Poreznu upravu.

Kada i gdje trebate doći po potvrdu o OIB-u obavijestit će vas Porezna uprava. Za preuzimanje Potvrdu o OIB-u morate osobno dostaviti pripadajuće dokumente koje ste predali putem web obrasca.

Osobno predavanje zahtjeva za Potvrdu o OIB-u

Obično možete otići u bilo koji porezni ured koji vodi Porezna uprava. Ovdje je opsežan popis poreznih ureda, organiziran po gradovima, zajedno s njihovim kontakt podacima.

 

Ovisno o opterećenosti ureda kada podnesete zahtjev, svoju Potvrdu o OIB možete dobiti unutar nekoliko minuta nakon podnošenja zahtjeva. Ako ga ne možete dobiti odmah, bit će pripremljen za kasnije preuzimanje ili poslan na vašu registriranu adresu.

 

Spremite papir koji sadrži vaš OIB na sigurno mjesto. Možete zatražiti zamjenu ako ikada izgubite svoj OIB. Nakon što dobijete početnu boravišnu dozvolu, najvjerojatnije vam više neće trebati ovaj dokument. Vaša boravišna dozvola i zdravstvena iskaznica sadržavat će vaš OIB.

Predavanje zahtjeva za Potvrdu o OIB-u putem emaila

Stranci koji primaju hrvatsku mirovinu također mogu putem e-maila Porezne uprave zatražiti hrvatski OIB. Prijavnicu, kao i preslike, slike ili skenove potrebne dokumentacije pošaljite na oib@porezna-uprava.hr.

 

Vašu Potvrdu o OIB-u će vam Porezna uprava izdati u roku od 8 dana. Međutim, morate ga osobno preuzeti ako vam je potrebna OIB potvrda. Oni će vas obavijestiti gdje i kada ju možete podignuti. Osim toga, morate donijeti svu popratnu dokumentaciju koju ste priložili sa svojim zahtjevom.

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.