Ključni faktori koji utječu na cijene nekretnina

Ključni faktori koji utječu na cijene nekretnina

Ako ste se upustili u potragu za svojim idealnim domom i odlučili se na kupnju nekretnine, već u početku treba pronaći kompromis između želja i mogućnosti, pri tome će značajnu ulogu odigrati cijena. Prije nego odlučite koliko ste spremni investirati, nije naodmet da u obzir uzmete faktore koji najviše utječu na formiranje cijena.

VRSTA NEKRETNINE

Želite li kuću ili stan? To je prvo važno pitanje na koje treba odgovoriti prije nego se posvetite kupnji nekretnine za stanovanje. Kuća u većini slučajeva znači više prostora i veću slobodu. Kad živite u kući sve odluke donosite sami, posebno o većim investicijama kao što su uređenje stubišta ili krova. S druge strane, ako želite živjeti u gradu stan vam pruža više mogućnosti za odabir lokacije, a prilikom većih popravaka na zgradi troškove ne snosite sami.                       

Stan obično znači život u manje kvadrata. Razlog tome je značajna razlika u cijenu između kuće i stana. Trenutno je  kvadrat stana u Zagrebu za 34 posto skuplji nego kvadrat kuće. U ostalim gradovima je zabilježen sličan raskorak u cijenama, samo se radi o manjim postocima. Ipak, treba imati na umu da površina nekretnine ne znači ujedno i površinu prostora za stanovanje. Kada se radi o kućama, velik dio površine se odnosi na garažu, podrum, potkrovlje, a nekad i ostale objekte koji se možda nalaze u dvorištu. 

LOKACIJA I KATNOST

Kada je u pitanju smještaj nekretnine, bitno je razlikovati pojmove makro i mikro lokacija. Makro lokacija je širi pojam i odnosi na dio grada, što je često jedan od glavnih kriterija odabira stana ili kuće. Mikro lokacija je položaj unutar određenog dijela grada. Razlika između ova dva pojma je posebno važna kada se radi o velikim kvartovima i kada će presudni faktori biti udaljenost od bučne prometnice, parka ili škole, povezanost javnim prijevozom i slično. Prilikom istraživanja ponude nemojte se oslanjati na prosječne cijene nekretnina u nekom kvartu i imajte na umu da stvarne cijene mogu značajno odstupati od prosjeka. 

Ako kupujete stan, još je važno misliti na katnost, odnosno na kojem katu se on nalazi. Najmanju vrijednost će imati stanovi koji se nalaze u suterenu, a slijede oni na četvrtom katu bez lifta. Najtraženiji, a ti i najskuplji, je prvi kat, ali i te će cijene varirati ovisno o sadržajima u prizemlju. Također, bitno je radi li se o rubnom ili stanu okruženom drugim stanovima, u kojem će izdaci za režije biti znatno manji. 

Jasno je da će površina nekretnine uvelike utjecati na cijenu. Kao što je ranije spomenuto, treba pripaziti odgovara li kvadratura stvarnoj površini prostora za stanovanje. Treba imati na umu i koliko je prostorija i kakav je njihov raspored te odgovara li on vašim potrebama.

Općenito je važno na početku odlučiti tražite li prostor u koji se odmah možete useliti ili ste spremni odvojiti vrijeme i novac za adaptaciju. Stanovi i kuće koji su spremni za useljenje obično imaju veću vrijednost, kao i oni koji barem imaju riješene instalacije ili i ugrađenu kuhinju.

Starost i očuvanost nekretnine na traženi iznos mogu utjecati na različite načine. Cijene novogradnje su u Zagrebu tijekom ove godine porasle za 6,2 posto u odnosu na prethodnu. To, dakako, ne znači pad cijena starijih stanova. Kad su starije nekretnine u pitanju često je slučaj da površina i opće stanje ne budu presudni faktori, nego da to bude lokacija, posebno ako se radi o kućama ili stanovima koji su  smješteni u stare gradske jezgre. 

Na kraju, u svemu ne treba zanemariti ni ljudski faktor. Prodavatelji svoje nekretnine često nude za visoke i nerealistične iznose. Motiv za to može biti želja za zaradom, ali i sentimentalnost zbog koje se teško odvajaju od svoje kuće ili stana, posebno ako je u njima živjelo nekoliko generacija obitelji. S druge strane, kupnja nekretnine je velika investicija i kupcu se može činiti da je svaka cijena previsoka. Teško ćete sami odrediti koja bi bila objektivna vrijednost, ali imajte na umu da tražena cijena nije konačni iznos i da se možete upustiti u pregovore. Upravo u tome vam najbolje može pomoći agent za nekretnine kojem vjerujete. 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.