Lakše do prvog doma: objavljen je poziv za subvencioniranje kredita za mlade

Lakše do prvog doma: objavljen je poziv za subvencioniranje kredita za mlade

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je poziv za sve mlade do 45 godina koji kupuju svoju prvu nekretninu da se prijave za subvencionirani kredit. Radi se o demografskoj mjeri kojom Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i APN pomažu mladima od 2017. godine. Tijekom 2018. zaprimljena su 3033 zahtjeva, gotovo četvrtinu više nego prethodne godine, a očekuje se da će se takav trend nastaviti.

UVJETI I BENEFICIJE

Na natječaj se mogu prijaviti građani s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji su kreditno sposobni i nisu stariji od 45 godina. Dodatni je uvjet da osoba koja se prijavljuje i njezin bračni ili izvanbračni partner ne posjeduju nekretninu, odnosno ako je posjeduju da se ona prodaje radi gradnje ili kupnje veće kuće ili stana.

Prema ovoj mjeri, oni koji zadovolje uvjete ostvaruju pravo na subvenciju u trajanju od pet godina, a taj se period produžuje za dvije godine za svako dijete rođeno u vrijeme trajanja subvencije. Tijekom ove godine odlučeno je da se period dodatno produži za godinu dana za svako dijete koje je prijavljena osoba imala u vrijeme podnošenja zahtjeva. Dakle, ako imate jedno dijete i odlučili ste se prijaviti ove godine, a tijekom idućih šest godina dobijete i drugo, ostvarit ćete pravo na subvenciju u ukupnom trajanju od osam godina. 

IZNOSI SUBVENCIJA 

Ovom se mjerom subvencioniraju stambeni krediti do 1500€ po m2, odnosno krediti do ukupnog iznosa od 100 000€ u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju HNB-a.  Iznos cijene kvadrata i ukupni iznos kredita mogu biti i veći, ali se tada razlika u cijeni ne subvencionira. Bitno je znati i to da rok otplate ne smije biti kraći do 15 godina. Visina subvencije se kreće između 30 i 51 posto, što ovisi o indeksu razvijenosti mjesta u kojem se nekretnina gradi ili kupuje. 

PROCES PRIJAVE

Kako biste se prijavili najprije je potrebno pronaći nekretninu ili zemljište za gradnju koje želite, a zatim prikupiti potrebnu dokumentaciju. Za procjenu nekretnine/zemljišta i provjeru vlastite kreditne sposobnosti treba se javiti jednoj od kreditnih institucija s kojima je sklopljen Ugovor o davanju subvencioniranih kredita. Zahtjev se ponosi u banci, a nakon odobravanja kredita, banka ga prosljeđuje APN-u. Ako je on odobren, u banci potpisujete Ugovor o stambenom kreditu nakon čega slijedi isplata.

Prijave za subvencionirane kredite za mlade počinu 10. rujna., a bitno je znati da se zahtjevi zaprimljeni prije tog datuma neće se razmatrati.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.