Nekretnine na Hvaru - jesu li dobra ideja?

Nekretnine na Hvaru - jesu li dobra ideja?

 

Najpoznatiji otok u Hrvatskoj je Hvar. Najistaknutije karakteristike ovog mjesta su tirkizno more, polja lavande, 2800 sunčanih sati godišnje, živahan noćni život i status ljetnog utočišta za bogate i slavne. Tko ne bi želio imati nekretninu na ovakvom prekrasnom mjestu? Mi vas apsolutno podržavamo u vašoj potrazi za idealnom nekretninom na Hvaru te smo za vas pripremili par informacija koje bi vam tu potragu mogle olakšati.

 

U Hvaru uživamo zbog njegove povijesti, kulture, prekrasnog krajolika, tajnih uvala, ukusne hrane i vrhunskih lokalnih vina.

 

Površine od 300 m2 čini ga četvrtim po veličini otokom u Hrvatskoj. Evo nekoliko osnovnih informacijama o samom otoku kao i o nekretninama koje su dostupne.

Nekretnine Hvar

Jedno od omiljenih mjesta naših agenata je Hvar! Fascinirani su svakom nekretninom koju vide, ali mislimo da su pali pod neobranjiv šarm ovog popularnog otoka. Donosimo vam nekoliko tipova nekretnina koje možete pronaći na Hvaru;

Parcele ili zemljišta

Parcele ili zemljišta su među najpoželjnijim izborima među investitorima. Vaše idealno rješenje može se izgraditi ako kupite praznu parcelu ili komad zemlje. Prazna parcela je kao komad praznog papira, a vi ste slikar, bilo da gradite nekretninu za vlastite potrebe ili nekretninu za poslovne svrhe. Eurovilla vam u svakom slučaju nudi idealno rješenje.

Apartmani

Jedan od naših omiljenih aspekata kod prodaje nekretnina je sudjelovanje u procesu kupnje i prodaje stanova na moru. Stalno smo iznenađeni novim stvarima i imamo privilegiju svjedočiti nekim od najfascinantnijih apartmana na moru. Možete pogledati i odabrati jedan od zanimljivih stanova na Hvaru u ponudi Euroville kao svoju sljedeću investiciju.

Vile

Kupnja vile u blizini mora jedna je od prvih stvari koja vam padne na pamet kada razgovarate o kupnji nekretnine na Hvaru. Vile su skriveni dragulj u hvarskim nekretninama koji će nedvojbeno zaokupiti vašu pažnju i potaknuti vas da zamislite kako ćete tamo provesti svoje dragocijeno vrijeme.

Kuće

Kuće su jedna od opcija nekretnina na Hvaru. Sigurni smo da ćete među raznolikom ponudom pronaći nešto po svom ukusu. Postoje razni oblici dostupnih kuća na Hvaru, od tradicionalne otočke gradnje, do modernih urbanih kuća idealnih za iznajmljivanje ili odmor.

Projekti

Raznolikost projekata u različitim fazama razvoja jedan je od intrigantnih aspekata hvarskih nekretnina. Ulaganjem u nedovršene projekte omogućene su cjenovne špekulacije pa se mnogi domaći i strani investitori odlučuju na kupnju projekata. Na vašu sreću, Eurovillin izbor hvarskih nekretnina uključuje upravo takve vrste nekretnina.

 

Cijeli popis nekretnina u gradu Hvaru pogledajte ovdje.

Lokacija otoka

Otok Hvar nalazi se u središtu Dalmacije, između poluotoka Pelješca i kopnene Makarske rivijere, te između otoka Brača, Visa i Korčule.

 

Dužina otoka od sjeverozapada prema jugoistoku iznosi nešto više od 68 km. Najveće naselje i administrativno središte otoka je grad Hvar.

 

Dok je ostatak otoka vrlo suh, sjeverozapadni dio otoka je bogat izvorima slatke vode i samim time plodan.

Gradovi na Hvaru

Možda niste sigurni koja je idealna lokacija za vašu bazu na otoku. To uvelike ovisi o nizu varijabli, kao što su koliko dugo namjeravate ostati, vaše financijske mogućnosti, hoćete li ići automobilom, namjeravate li ostati na mjestu ili se kretati, i tako dalje.

 

Odaberite grad Hvar ako se želite istaknuti i ne smeta vam platiti više za tu privilegiju. Inače, ako želite mirniju, opušteniju atmosferu koja je i jeftinija, odaberite Vrbosku, Stari Grad ili Jelsu.

Grad Hvar

Najveće, najpoznatije i najposjećenije naselje na otoku je grad Hvar. To je i najpoželjnije mjesto te su samim time i nekretnine ovdje najskuplje. Grad ima najbolji noćni život na cijelom otoku uz veliki izbor plaža, mogućnosti smještaja, restorana, povijesnih građevina i kulturnih znamenitosti.

Stari Grad

Najstariji grad na otoku je Stari Grad. Stari Grad se nalazi na kraju duge, duboke luke koja prolazi kroz njega. Tradicionalne kamene kuće, kamene ulice i razne crkve čine jezgru Starog Grada. Najfascinantnija građevina je palača Tvrdalj iz 16. stoljeća. Stari Grad je omiljeno mjesto za ljetni odmor iako nije osobito poznat po svojim plažama.

 

Cijeli popis nekretnina u Starom Gradu pogledajte ovdje.

Jelsa

Jelsa, koja se nalazi na sredini sjeverne obale otoka, ima prekrasne plaže (od kojih su neke pješčane!), dobar izbor privatnog smještaja i niz sportskih terena, restorana i barova. Za one koji traže nekretnine po razumnijim cijenama i mirniju atmosferu, Jelsa je idealna opcija.

 

Cijeli popis nekretnina u Jelsi pogledajte ovdje.

 

Razmislite o Vrboskoj, Milni, Svetoj Nedjilji ili Sućuraju ako volite šarmantna sela.

Razlozi za kupnju nekretnine u Hvaru

Jedan od najpopularnijih otoka u Hrvatskoj je Hvar, i to s dobrim razlogom. Nevjerojatno je prekrasan i ima izvrstan noćni život, lijepe plaže i dobru turističku infrastrukturu. Evo nekoliko pozitivnih stvari koje će vam biti nadomak ruke ako kupite nekretninu na Hvaru!

Prirodne ljepote

Možda mislite da je otok sav u bljesku i sjaju nakon što ste čuli da ga posjećuju tolike slavne osobe, ali to ne može biti dalje od istine. Prekrasan krajolik otoka koji oduzima dah zapravo je naša primarna motivacija za putovanje tamo.

 

Izvan primarnih turističkih destinacija, otok je uglavnom nepromijenjen. Kamo god krenete, zrak je namirisan divljim biljem. Zadnji put smo bili ovdje u svibnju, a najviše nas je oduševio divlji origano. Neki od njih su čak prevezeni kući i posađeni u našem vrtu.

Plaže

Hvar može biti idealno mjesto za odmor ako volite ići od plaže do plaže. Obala otoka duga je oko 250 km te nudi razne plaže, uključujući stjenovite, šljunčane, pa čak i pješčane, kao i obilje mogućnosti za kupanje.

 

Zanimaju vas nekretnine na Braču? Dostupne nekretnine u Supetru pogledajte ovdje.

 

I iako je otok nevjerojatno omiljen i prima gomilu posjetitelja tijekom ljeta, još uvijek možete pronaći svoje malo (polu)privatno mjesto uz more.

 

Podrazumijeva se da se to neće dogoditi na najprometnijim plažama u i oko većih gradova poput Jelse, Starog Grada i Vrboske. Međutim, ako putujete na istok, u manje posjećena područja otoka, naći ćete puno uvala, zaljeva i plaža na koje malo tko zalazi. Osim toga, more je ovdje nevjerojatno čisto i ima jedinstvenu, svjetlucavu tirkiznu boju.

Kultura i povijest Hvara

Iliri, Grci, Rimljani, Bizantinci, Hrvati, Mlečani, Austrijanci, Francuzi i Talijani kroz povijest su utjecali na oblikovanje arhitekture, kulture i kuhinje otoka.

 

Grci su prije otprilike dvije tisuće godina još odvojili poljoprivredne površine u Starogradskom polju, UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

 

Jedno od najstarijih kazališta u cijeloj Europi je Hvarsko kazalište, izgrađeno 1612. godine. Kao rezultat toga, otok ima povijesni značaj kamo god idete.

 

Veći gradovi i sela na Hvaru prošarani su kamenim ulicama, drevnim trgovima, crkvama i palačama koje svjedoče o dugoj prošlosti otoka.

 

Zanimaju vas nekretnine na Braču? Dostupne nekretnine u Bolu pogledajte ovdje.

Lokalno stanovništvo

Ideja da su otočani jedinstveni je raširena po cijeloj Hrvatskoj. Ne u lošem ili dobrom smislu, samo bitno drugačije od stanovnika kopna.

 

Ipak, iz nekog sam razloga na Hvaru otkrili smo ljude koji nam izuzetno odgovaraju. Bili su prijateljski raspoloženi, iskreni, humoristični i vrlo izravni u komunikaciji. Po nama, to su odlike koje upravo tražimo u novim sujedima.

Atrakcije na Hvaru

Grad Hvar

Hvar, najnaseljeniji grad na otoku, zapanjujući je i morate ga posjetiti. čak i ako kupite nekretninu na drugom dijelu otoka. Drevnim gradom dominira veliki gradski trg sa zgradom Arsenala, crkvom sv. Stjepana i malom lukom. Okružen je sigurnosnim zidovima s kopnene strane, a nadzire ga španjolska utvrda iz 16. stoljeća (Fortica). Danas je Fortica popularno turističko odredište s prekrasnim pogledom na Paklinske otoke, more i mjesto. Pješačite ili se odvezite do tvrđave Napoljun na brdu Svetog Nikole za još bolji pogled (i manje posjetitelja).

Plaža Dubovica

Posjetite prekrasnu plažu Dubovica dok još možete! Nema puno parkinga izvan glavne ceste, a potrebno je malo truda da dođete s ceste do plaže. Trud se ipak isplati. Plaža je neuređena, ima sitno, zaobljeno kamenje i iako je izvan glavne staze, može biti prilično gužva. Na plaži se nalaze dva bara i restorana koji poslužuju hranu i piće. Unatoč blistavo plavoj vodi Jadranskog mora i slaboj hladovini, trebali biste se bez problema rashladiti.

 

Zanimaju li vas nekretnine u Splitu? Cijeli popis pogledajte ovdje.

Starigradsko polje

Ovo bogato poljoprivredno zemljište, istočno od Starog Grada, obrađivano je još od antike, a od 2008. je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Istina, još uvijek se pridržava dizajna koji su Grci uspostavili u četvrtom stoljeću prije Krista. Ovaj kompleks suhozidima odvojenih parcela, uglavnom ispunjenih vinovom lozom, maslinama i povrćem, možete istražiti pješice ili biciklom.

Pakleni otoci

Pakleni otoci, arhipelag od preko dvadeset otoka, istinska su prirodna ljepota i morate ih vidjeti kada ste na Hvaru. Otoci su zadivljujući, okruženi tirkiznim morem i puni neotkrivenih plaža, mirnih uvala i restorana ili barova - idealno mjesto za provesti dan na plivanju, ronjenju, vožnji kajakom ili jednostavno opuštanju uz more. Najpoznatije lokacije su Palmižana na otoku Sv. Klementa, nudističke plaže otoka Jerolima te Marinkovac s poznatim Carpe Diem Beach Clubom.

Stari Grad

Stari Grad, kojeg su grčki doseljenici osnovali 384. godine prije Krista, nije samo najstarije naselje na otoku, već i jedno od najstarijih kontinuirano naseljenih mjesta u cijeloj Hrvatskoj, a možda i cijeloj Europi. Sa svojom dugom poviješću, nekoliko crkava, palača i popločanih ulica, stari grad je šarmantan. Nemojte preskočiti izlet u Tvrdalj, koji je nekoć bio ljetnikovac renesansnog pjesnika Petra Hektorovića i datira iz 16. stoljeća.

 

Zanimaju li vas nekretnine u okolici Splita? Cijeli popis pogledajte ovdje.

Aktivnosti

Jedna od bitnijih stvari za kupce nekretnina je sadržaj. Želimo znati da mjesta na kojima kupujemo nekretninu imaju dovoljno aktivnosti kako za nas, tako i za naše goste. Smještaj može biti najbolji na svijetu, no nakon nekoliko dana druženja unutar naše nove nekretnine, željeli bismo izaći i istražiti ostatak otoka. Evo nekoliko stvari koje se mogu pronaći na Hvaru.

Vinske ture

Jedan način da naučite o Hrvatskoj su njena vina. Od dolaska starih Grka na otok u četvrtom stoljeću prije Krista, vino ima značajnu ulogu u otočkom gospodarstvu i načinu života. I danas ima isti značaj kao i tada.

 

Razmislite o planiranju cjelodnevne ili poludnevne vinske ture oko otoka! To možete učiniti sami s lakoćom, ali mislimo da je angažiranje lokalnog vodiča daleko bolja opcija. Vodič vam može dati pregled područja, odgovoriti na sva vaša pitanja, a najbolje od svega, budući da vam neće trebati automobil, možete se prepustiti kušanju vina koliko želite.

 

Zlatan Otok, Vina Tomić, PZ Svirče, Braća Plančić i drugi poznati su hvarski vinari. Pošip, bijelo grožđe porijeklom s otoka Korčule, a danas se uzgaja diljem južne i srednje Dalmacije, još je jedna popularna sorta. Crveni plavac mali, vrsta zinfandela koji je vrlo popularan u srednjoj i južnoj Dalmaciji, najpopularnija je opcija crvenog vina na otoku.

 

Zanimaju li vas nekretnine u Trogiru? Cijeli popis pogledajte ovdje.

Napuštena naselja

Mještani kroz povijest nisu živjeli u primorskim mjestima, kao u drugim primorskim dijelovima Hrvatske. Nevjerojatno, naši su preci cijenili sigurnost i udobnost planinske unutrašnjosti. Bili su zemljoradnici koji su preživljavali od usjeva i stoke. A gradovi su rasli oko plodne unutrašnjosti.

 

Ljudi su se počeli seliti na obalu (ili dalje), napuštajući svoja stara sela i stari način života, prvo zbog filoksere, a potom kao rezultat industrijalizacije i rasta suvremenog turističkog sektora.

 

Iako su ove zajednice danas uglavnom prazne i napuštene, one i dalje svjedoče o hvarskoj prošlosti. Provedite neko vrijeme posjećujući neke od zajednica dok ste na otoku. Malo Grablje i Humac nekoliko su naših osobnih preferiranih lokacija.

 

Zanimaju li vas nekretnine u Podstrani? Cijeli popis pogledajte ovdje.

Istražite mirise otoka

Brač, Vis, Korčula, Elafiti, Mljet, Cres, Krk, Lošinj, Murter, Pag, Kornati i Lastovo samo su neki od hrvatskih otoka koje vrijedi posjetiti, ali vjerujte nam da nikad nećete doživiti tako nevjerojatne mirise kao na otoku Hvaru. Svakako pozivamo sve koji posjećuju otok da odu na planinarenje u prirodi dok su okruženi aromama ružmarina, lavande i divljeg origana.

Hvarska gastronomija

Uz nekoliko iznimaka, glavna jela otoka slična su onima diljem Dalmacije. Hrana na otoku je izvrsna: kuhano povrće, svježi plodovi mora i sve zaliveno maslinovim uljem. Posjetite konobu Kokot u Dolu, Stori Komin u Malom Grablju ili pivnicu Kod None u Svirama za tradicionalnu kuhinju.

Restorani

Bez obzira jedemo li u otmjenim restoranima ili u skromnim restoranima u susjedstvu, svi oni koriste svježe namirnice lokalnog porijekla za stvaranje božanske kuhinje.

 

Prema našem iskustvu, izbor tradicionalnih jela na otoku Hvaru najbolji je izbor kada se radi o večeri vani. Ova jela uključuju ribu i meso na žaru s prilozima poput blitve, popečaka od tikvica ili pomfrita; hobotnica ili meso s povrćem pečena u loncu prekrivenom žeravicom, poznata kao peka; i gregada, tradicionalni otočki riblji paprikaš.

Barovi, klupski i noćni život

Otok ima ozloglašenu reputaciju zbog bučnog, užurbanog, uzbudljivog i aktivnog noćnog života. Zapravo, grad Hvar je jedino mjesto gdje se to događa. I to se stvarno događa samo tijekom vrhunca sezone.

 

Dnevna i noćna zabava, alkohol, DJ-i i dobre vibracije dostupni su u Carpe Diemu, Hula Huli, Kivi ili Ka'Lavandi. Ne treba spominjati da su svi oni također prilično skupi.

 

Zanimaju li vas nekretnine u Baškoj Vodi? Cijeli popis pogledajte ovdje.

 

A ako vaš pojam savršenog odmora ne uključuje hrpu bučnih, pripitih dvadesetogodišnjaka, otiđite negdje drugdje na otoku, poput Jelse ili Starog Grada.

Povezanost otoka Hvara

Najbliže zračne luke otoku Hvaru su one u Splitu i Dubrovniku. Do otoka ćete eventualno morati ići trajektom, katamaranom ili samo brodom, bez obzira na to kako dolazite do i kroz Hrvatsku.

 

Prvo morate stići do Splita, Drvenika ili Dubrovnika kako biste mogli uhvatiti brod za otok Hvar ako na njega putujete iz druge regije Hrvatske, poput Zagreba, Istre ili Zadra.

 

Nema mnogo brodskih tvrtki koje pružaju usluge prijevoza između kopna i otoka Hvara. Veliki nacionalni prijevoznik Jadrolinija prometuje gotovo svim otočnim linijama. Sa svojim brzim katamaranima, Kapetan Luka je mali regionalni zračni prijevoznik koji nudi letove do Splita, Hvara, Korčule, Mljeta i Dubrovnika. Konačno, imate mogućnost rezervirati zajednički ili privatni prijevoz brodom. Posjetite web stranicu Hvar Boats ili se pretplatite na uslugu UberBoats za dodatne detalje.

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.