Prednosti i nedostaci starije nekretnine

Prednosti i nedostaci starije nekretnine

 

Topla i s karakterom, s veličanstvenim kaminom, podovima od drveta obrađenog u neko drugo doba te nakrivljenim starim stablom jabuke u prekrasnom vrtu - samo starije nekretnine dolaze u kompletu sa svojom vlastitom osobnošću. Ali uz tu osebujnu osobnost može doći i visoka cijena održavanja i renoviranja kako bi se zadovoljile potrebe vaše obitelji i vaš moderni ukus.

 

Jedna od prvih odluka koje svaki investitor u nekretnine mora donijeti je - Kupiti novu ili staru nekretninu? Moglo bi vam se činiti da novogradnje imaju više prednosti poput energetske učinkovitosti i modernih stilova gradnje te rasporeda prostorija, no i starije nekretnine imaju nekoliko vlastitih prednosti o kojima bi trebalo razmisliti. Kako bismo vam olakšali ovu odluku, Eurovilla je napravila praktičan popis prednosti i mana kupnje starijih nekretnina.

Nedostaci kupnje starijih nekretnina

Velik broj investitora često ima negativnu predodžbu o kupnji starijih nekretnina; i često su u pravu. Starije nekretnine često traže renovacije i troškovi održavanja su često viši nego troškovi održavanja novogradnje. Evo nekoliko stvari koje se smatraju nedostacima kod kupnje starije nekretnine;

Usklađenost s građevinskim propisima i održavanje

Kuće sa starim sustavima grijanja ili neučinkovitim vodovodnim instalacijama mogu biti u tako lošem stanju da nisu u skladu s modernim građevinskim propisima. Kuća s problematičnim temeljima uplašit će većinu kupaca.

 

Je li najam ikad bolji od kupnje nekretnine? Više pročitajte ovdje.

 

Pametni i oprezni kupci trebali bi pažljivo pogledati svaki element infrastrukture u starijoj nekretnini (grijanje, ožičenje, vodovod i klima uređaj) kako bi bili sigurni da su svi sustavi ažurirani, učinkoviti i sigurni.

 

Zamjena ovih sustava može biti skupa. Dimnjaci će možda trebati poravnavanje ili ih je potrebno opremiti novim sigurnosnim uređajima. Možda će trebati zamijeniti starije prozore. Krov koji curi može zahtijevati popravak, a ovakvi troškovi su često veoma visoki.

Nedostatak prostora za pohranu

Ljudi sada konzumiraju više stvari nego ikad prije, tako da skladištenje u starim kućama dizajniranim za stil života prošlog desetljeća ili čak tisućljeća može predstavljati problem. Ili vam možda predstavljaju priliku da smanjite količinu svojih stvari i raščistite svoj život?

 

Ako pratite modne trendove i imate veliku količinu robe, trebali bi biti svjesni da će starije nekretnine vjerojatno imati manje ormare.

 

Starije nekretnine često imaju problem s nagnutim podovima i nesavršenim rubovima u kuhinji, tako da ugradnja ormara i polica može zahtijevati izradu namještaja po mjeri, što može biti skupo.

Korijeni

Stare nekretnine, pogotovo kuće s okućnicom, često dolaze sa starim drvećem, a to može značiti probleme s korijenjem. Starija, viša stabla često imaju dugo, snažno korijenje koje raste prema temeljima i vodovodnim sustavima ispod kuće. Zamjena cijevi ili radovi na temeljima mogu biti skupi, a ponekad čak i nemogući.

 

Zanima li vas kako izbjeći greške pri kupnji nekretnine? Suradnja s agentom bi mogla pomoći. Detalje saznajte ovdje.

Prednosti kupnje starije nekretnine

Kupnja starije nekretnine dolazi s nekim manama, no ono što je bitnije je da i dolazi s nekim prednostima koje moderne novogradnje jednostavno nemaju. Karakter, lokacija, stil i materijali koji su se koristili u starije vrijeme imaju šarm i održivost kojima je veoma teško odoljeti. Evo nekoliko naših omiljenih prednosti kod kupnje starije nekretnine. 

Lokacija

Starije nekretnine često su građene bliže središtu grada, što olakšava hodanje do lokalnih trgovina, škola i drugih sadržaja koje urbani gradski život nudi. A ako slučajno nađete staru kuću izvan središta grada, još uvijek bi mogla imati pogodnosti unutar pješačke udaljenosti.

Niža cijena

Vjerojatno ćete ukupno platiti manje kvadrat starije nekretnine. To ovisi o stanju i lokaciji, ali općenito će moderna kuća iste veličine i na istom području koštati više od starije. Na modernom tržištu kada se cijene nekretnina penju, svaka ušteda je dobro došla, a ako možemo dobiti više kvadrata za svoj novac, to je jednostavno prednost koju treba iskoristiti.

Dostupnost i postojeći namještaj

Za razliku od kupnje potpuno nove nekretnine, kod kupnja starije nekretnine nema čekanja na završne radove investitora te rijetko dolazi do odgađanja datuma useljenja. Najčešće su starije nekretnine odmah useljive, no planovi renoviranja mogu odgoditi useljenje.

 

Kada kupite nekretninu u fazi projekta ili pri početku izgradnje, možda ćete morati čekati godinu dana ili više da se uselite. Najčešće se useljavate u praznu nekretninu a uređenje zahtjeva vremena.

 

Nekim kupcima starijih nekretnina odgovara stil prethodnog vlasnika i često se mogu dogovoriti da zadrže namještaj ili dodatke koji im se sviđaju. Kupnja nekretnine sa svim uključenim namještajem može biti prava ušteda novca.

 

Znate li koji su najbolji materijali za koristiti u dizajnu interijera? Detalje možete saznati ovdje.

Eklektična susjedstva

Useljenje u staru kuću u starom susjedstvu može značiti da ćete dobiti eklektičnu mješavinu susjeda, a ovo može biti i prednost i mana. S novograđenom nekretninom susjedi kupuju otprilike u isto vrijeme.

 

Međutim, u ustaljenom susjedstvu mogli biste imati susjede koji generacijama žive u svojim domovima. Jedan od najboljih savjeta koje vam možemo dati je da upoznate susjedstvo prije kupnje bilo kakve nekretnine.

 

Znate li cijene najskupljih nekretnina u SAD-u? Pogledajte zanimljiv popis ovdje.

Dugoročna investicija

Stare nekretnine su u ograničenoj ponudi. Kako neke od tih nekretnina propadaju ili se ruše, ponuda se još više smanjuje. Ipak, potražnja za ovim starinskim nekretninama ostaje prilično velika.

 

Kada gledate staru nekretninu, odvojite vrijeme za razgovor s agentom za nekretnine u tom području te provjerite koliko je nekretninama porasla vrijednost.

 

Sve u svemu, starije nekretnine mogu ponuditi prednosti - i karakter - koje moderan dom jednostavno nema. Svakako vrijedi odvojiti vrijeme i educirati se o mogućim zamkama te u potpunosti provjerite i pregledajte sve starije nekretnine koje vas zanimaju i koje biste htjeli kupiti.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.