Sedam bitnih stvari kod najma stana

Sedam bitnih stvari kod najma stana

 

Sastavni dio svakog tržišta nekretnina uključuje i nekretnine koje se daju u najam. Nekima od nas najam stana ili kuće jednostavno je prihvatljivija opcija. Možda vaš posao zahtjeva čestu promjenu adrese ili jednostavno ne želite ili niste u mogućnosti dugoročno se vezati za kupnju nekretnine.

 

Na svu sreću, Eurovilla vam i ovdje može pomoći! U našoj ponudi pronaći ćete razne nekretnine koje su dostupne za najam. No, prije nego se odlučite za specifičnu nekretninu, postoji nekoliko veoma bitnih stvari o kojima bi svaki najmoprimac trebao dobro razmisliti. Donosimo vam popis 7 najbitnijih stvari kada iznajmljujete stan.

1. Troškovi

S novim stanom vaši troškovi nadilaze samo stanarinu. Između sigurnosnog pologa, pologa za kućnog ljubimca (ako je primjenjivo) i stanarine za prvi i zadnji mjesec, dat ćete ozbiljan novac prije nego uopće dobijete ključeve svog stana. Planirajte da u banci imate sredstava dovoljno za nekoliko mjeseci kako biste pokrili troškove kvalitetno organizirali svoj budžet.

 

Čak i kad se uselite, vašim troškovima nije došao kraj. Dugoročni troškovi mogu uključivati sve od mjesečnih režija do kupnji koje jednostavno morate obavljati. Ovisno o vašim zahtjevima, popis može uključivati:

 

      Struja

      Plin

      Internet

      TV

      Mobitel

      Voda, kanalizacija i smeće

      Namirnice

      Odjeća

 

Svaki mjesec očekujete nekoliko stotina eura troškova uz troškove najma, ovisno o godišnjem dobu i tipičnom trošku svakog od njih. Prije nego što počnete tražiti stan, ključno je u svoj budžet uključiti te troškove. To će utjecati na visinu stanarine koju si možete priuštiti.

2. Ugovor o najmu

Možda prvi put čitate pravni dokument i možda će vam biti teško razumjeti ga. Pažljivo pročitajte svoj ugovor o najmu nakon što ste se upoznali s izrazima koji se redovito koriste u takvim ugovorima.

 

Prije nego potpišete dokument, pojasnite sve informacije koje ne razumijete. Proučite odjeljke koji se odnose na smjernice ponašanja i ograničenja, politiku zakašnjelog plaćanja i radnje koje mogu dovesti do deložacije.

 

Razgovarajte sa najmodavcem ako u ugovoru o najmu postoji klauzula s kojom se ne slažete. Prihvatljivo je zahtijevati prilagodbe vašeg ugovora o najmu, ali ne očekujte da ćete pobijediti u svim pregovorima. Tipični ugovor o najmu trebao bi sadržavati;

      Opis stana sukladno podacima iz zemljišnih knjiga

      Vrijeme trajanja najma

      Uvjete korištenja stana

      Opis stanja u kojem se stan daje u najam

      Sredstvo osiguranja (iznos sigurnosnog pologa)

      Ukupan mjesečni iznos najamnine i iznos najamnine po metru kvadratnom

      Datum do kojeg se najamnina mora platiti

      Troškovi korištenja stana (režije i pričuva)

      Stavka o održavanju stana

      Stavka o prestanku najma i mogućnosti produžetka ugovora

      Stavke s uvjetima o otkazu i raskidu ugovora

      Uvjeti rješavanja sporova

3. Lokacija

U idealnom slučaju, željet ćete mjesto u blizini osnovnih trgovina i usluga koje često koristite. Da biste kupili namirnice, ošišali se ili jeli u pristojnom restoranu, ne želite putovati daleko.

Biti u blizini javnog prijevoza, ako je dostupan, i imati nekoliko pješačkih mogućnosti obje su prednosti. Dugo putovanje na posao može pokvariti dan, stoga procijenite koliko ćete morati prijeći iscrtavanjem rute tijekom uobičajenog vremena putovanja na posao.

Odabir lokacije stana kojeg iznajmljujemo jedna je od najbitnijih stvari, no često je i stavka koja od nas zahtjeva kompromis. Često nam je idealna lokacija van budžeta, stoga je bitno da vodimo računa o ostalim komponentama kao udaljenost od posla.

4. Kućni ljubimci

Ovisno o politici za kućne ljubimce u stanu koji želite iznajmiti, ova odluka može biti donesena za vas. Nemojte riskirati da ne možete povesti svog ljubimca. Ako imate krznenog prijatelja, budite sigurni da vaš najmodavac dozvoljava kućne ljubimce i vašu pasminu. Za potrebe proračuna, korisno je unaprijed znati koliki je polog za kućne ljubimce ili naknada za kućne ljubimce u većini objekata u kojima su ljubimci prihvatljivi.

Istraživanja iz 2022. godine pokazuju da sve više mladih ljudi, upravo onih koji dolaze na ovo tržište, ima sve više kućnih ljubimaca, a ovaj trend nije zaobišao ni Hrvatsku. Dobra vijest je da se dosta najmodavaca prilagođava ovoj situaciji i sve više njih dopušta kućne ljubimce. No, ukoliko imate u planu povesti svog ljubimca sa sobom, ovo je informacija koju morate znate prije nego uđete u konkretne pregovore oko najma stana.

5. Vrijeme pronalaska stana

"Koliko je vremena potrebno da se pronađe stan?" pitanje je koje novi stanari imaju o procesu najma stana. Započnite s potragom rano jer može potrajati nekoliko mjeseci da se pronađe idealan spoj. Ako nemate puno vremena, slobodno se obratite jednom od naših agenata koji možda već i znaju koji bi vam stan najviše odgovarao.

 

Ne brinite ako se selite u novi grad i nećete imati vremena obilaziti nekoliko četvrti kako biste osobno tražili stan. Zahvaljujući virtualnim i video obilascima, sada je sasvim moguće unajmiti stan, a da ga nikada niste vidjeli uživo.

6. Plan preseljenja

Selidbu možete obaviti na jedan od dva načina: samostalno (ili s prijateljima) ili angažiranjem profesionalne pomoći. Zakažite dan useljenja nakon što donesete odluku. Sami unajmite vozilo za selidbu i nagovorite prijatelje da vam pomognu.

 

Ukoliko se odlučiti unajmiti profesionalnu pomoć, obavite nekoliko telefonskih poziva, zatražite ponude i zatim platite polog. Prije velikog dana kupite kutije za selidbu i počnite pakirati u malim serijama kako biste izbjegli da morate sve završiti u zadnji čas.

 

Trebali biste moći dovršiti preseljenje uz pomoć čvrstih kutija, folije s mjehurićima ili papira za pakiranje i nekoliko markera. Ne zaboravite označiti svaku kutiju radi lakše organizacije kod dolaska u novi stan.

7. Organizacija prostora

Spremište je dodatna stvar koju treba razmotriti prije useljenja. Većina stanova nema ogromne ormare i ugrađene police za pohranjivanje vaših osnovnih stvari. Morat ćete isplanirati uštedu prostora.

 

Spremnici ispod kreveta među najboljim su stvarima koje možete nabaviti. Za spremanje izvansezonske odjeće, prikladno se uvlače ispod kreveta. Druge alternative uključuju namještaj koji služi dvama svrhama, kao što je naslonjač koji se otvara i nudi dodatni prostor za pohranu.

 

Trik je u tome da izbjegnete da vaš stan bude pretrpan, pa je kombinacija rješenja za pohranu stvari često najbolji način.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.