Suvremeni arhitekti čiji će vas rad inspirirati

Neovisno o tome radi li se o privatnim kućama ili javnim zgradama, vrhunska arhitektonska rješenja uvijek su odličan izvor inspiracije. Čak i onda kad se radi o monumentalnim ostvarenjima poput muzeja ili koncertnih dvorana, kreativni i odvažni projekti hrabrima mogu poslužiti kao nadahnuće. 

STUDIO SNØHETTA

Sa sjedištima u Oslu i New Yorku i podružnicama u San Franciscu, Innsbrucku, Parizu i Stockholmu, ovaj internacionalni arhitektonski studio zapošljava preko 150 projektanata i dizajnera, koji rade na projektima diljem svijeta. Svojim rješenjem za zgradu Nacionalne opere i baleta u Oslu osigurao si je mjesto pri samom vrhu suvremene arhitektonske scene. Ova je monumentalna građevina impresivan primjer kreativnog oblikovanja volumena uz kombiniranje tradicionalnih i suvremenih materijala: kamena, drva, metala i stakla. Sve su površine, uključujući i krov, prohodne pa čitava zgrada funkcionira kao veliki javni trg. 

HERZOG I DE MEURON

Jacques Herzog i Pierre de Meuron švicarski su arhitektonski dvojac, koji je 2001. godine za svoj radi dobio Pritzkerovu nagradu, najviše profesionalno priznanje kad je arhitektura u pitanju. Herzog i de Meuron uglavnom su prepoznatljivi po svojim suvremenim intervencijama na javnim historijskim zgradama, a Elbphilharmonie, koncertna dvorana u Hamburgu, ogledni je primjer njihovog rada. Starom je industrijskom skladištu izgrađenom u opeci promijenjena namjena i dodana monumentalna ostakljena struktura, pri čemu je, kombinacijom tradicionalnog i suvremenog materijala, nastao impresivan javni objekt. 

OLI ARCHITECTURE PLLC

Prekrasan primjer s Dalekog istoka je Mu Xin Art Museum u kineskom gradu Wunzen, izgrađen prema projektu arhitektonskog studija OLI Architecture PLLC. Budući da se Mu Xin u svojem umjetničkom radu najviše bavio apstraktnim pejzažima, arhitekti su željeli da se upravo to odražava i u samom oblikovanju muzeja. Iz tog su razloga oblikovali čiste geometrijske forme kako bi one u kombinaciji s kanalom na kojem su izgrađene također djelovale poput apstraktnog pejzaža. 

MIES VAN DER ROHE

Mies van der Rohe je američki arhitekt njemačkog porijekla, posljednji ravnatelj Bauhausa, najutjecanije škole za arhitekturu i dizajn, jedan od prvaka modernizma. Uz potpunu jasnoću izraza i jednostavnost, utemeljio je arhitektonski stil modernog doba. Mnogi arhitekti koji se i danas oslanjaju na čiste linije, velike ostakljene plohe i otvorene kontinuirane interijere, inspirirani su upravo njegovim radom. Dovoljan je jedan pogled na neka od njegovih rezidencijalnih ostvarenja poput kuće Farnsworth i bit će vam potpuno jasno zašto se uz njega  često vežu uzrečice „Manje je više“ i „Bog je u detaljima“. 

NA TRŽIŠTU: SUVREMENA VILA S POGLEDOM NA OBRONKE MEDVEDNICE 

Izgrađena od najkvalitetnijih materijala i potpuno opremljena, ova je vila površine 600 m2 smještena na Markuševcu, elitnom zagrebačkom naselju okruženom zelenilom jugoistočnih obronaka Medvednice. Razvedena je u tri etaže, a sadrži četiri spavaće sobe, četiri kupaonice, radnu sobu, kuhinju, blagovaonicu i veliki dnevni boravak s kaminom. Osim toga, uključuje i vinoteku, teretanu, jacuzzi, finsku saunu i parnu kupelj te unutarnji i vanjski grijani bazen.

S ravnim krovom, velikim ostakljenim površinama i razvedenim volumenom prilagođenim terenu, te prostranim kontinuiranim interijerom, prekrasan je primjeren suvremenog rezidencijalnog rješenja utemeljenog na arhitektonskim postavkama modernizma.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Gajeva 15, 10000 Zagreb, Hrvatska

Domovinskog rata 104c, 21000 Split, Hrvatska

Ante Starčevića 23, 23000 Zadar, Hrvatska

ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe, 52210 Rovinj, Hrvatska

+385 1 4815 111

+385 98 367 582