Trikovi za uređenje doma: malo kvadrata s puno stila

Trikovi za uređenje doma: malo kvadrata s puno stila

1. OSLONITE SE NA OGLEDALA

Trik s ogledalima star je koliko i ideja o uređenju interijera; prisjetite se samo raskošne Dvorane ogledala u dvorcu Versailles. Ipak, ogledala se puno češće koriste upravo u uređenju manjih nekretnina jer stvaraju efekt dubine i tako vizualno proširuju prostor. Ovo klasično rješenje lako možete prilagoditi svojem stilu slobodnim odabirom okvira, no preporuka je oni budu jednostavni i minimalistički kako ne biste postigli kontraefekt. 

2. IZABERITE SVIJETLE BOJE I DOBRU RASVJETU

Bijela i bež boja ili pastelni tonovi u odabiru namještaja stvaraju dojmu laganog, odmjerenog i pročišćenog prostora. U takvim bojama bi trebali biti i zidovi, ali i neki važni detalji kao što su to zavjese. Umjesto teških zastora, izaberite svijetle i prozračne zavjese koje će propuštati puno svjetla. Ako nemate dobro prirodno osvjetljenje, pobrinite se da u domu imate dovoljno svjetiljki, koje će ujedno biti i zanimljiv stilski akcenti. 

3. PREGRADITE PROSTOR NAMJEŠTAJEM

Ako živite u malom stanu ponekad vjerojatno imate dojam da vam nedostaje pokoja prostorija. Tom problemu možete doskočiti tako da prostor vizualno podijelite pomoću određenih komada namještaja. Tako recimo kauč ne morate prisloniti uza zid, nego njime možete napraviti granicu između dnevnog boravka i blagovaonice. Jednako možete učiniti s niskim ormarom ili čak visokim policama ako su one otvorene s obje strane. Važno je samo da vodite računa o tome da prostor ne dijelite masivnim komadima zbog kojih bi neki dio stana mogao ostati bez prirodnog osvjetljenja.

4. RAZMIŠLJAJTE VERTIKALNO

Mala nekretnina obično znači i malo mjesta za ormare, police i ostale elemente za pohranu stvari. Ako je to problem i u vašem domu, razmislite o mogućnosti izrade namještaja po mjeri. Razlika između standardne visine stropova i ormara je obično 70 cm, što je prostor koji biste mogli dobro iskoristiti. Dakako, treba izbjegavati da ormari i police zauzimaju sve površine zidova, a dio onih koje ostanu slobodne možete iskoristiti za kreativna riješanja, kao što je primjerice ugradnja nosača za bicikl. 

5. BIRAJTE NAMJEŠTAJ KOJI JE UZDIGNUT OD PODA

Bilo da se radi o kauču, ormarićima ili stoliću u dnevnom boravku, dobro je izbjegavati teške statične komade zbog kojih će se prostor činiti opterećenim i neprohodnim. Radije izaberite namještaj koji je pomoću nožica za nekoliko centimetara uzdignut od poda. Za spavaću sobu izaberite krevet s jednostavnim tanjim okvirom. Osim što ćete prostor učiniti vizualno većim, stvorit ćete si dodatni prostor za pohranu ispod kreveta.

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.