Hvar je najduži i najsunčaniji hrvatski otok i jedan od najljepših otoka na svijetu. Otok Hvar nudi istinski hedonizam među raskošnim rimskim ljetnikovcima i opojnim mirisima lavande. Hvar je danas u svijetu poznatiji nego ikad prije. O njemu se piše i priča, a da je tako pokazuju naslovi najpopularnijih svjetskih medija koji su otok Hvar nebrojeno puta okrunili titulom najljepšeg, najboljeg i najatraktivnijeg otoka u Europi. Radi o jedinstvenom spoju raskošne mediteranske prirode i bogate kulturno-povijesne baštine.
Više o otokuHvar je najduži i najsunčaniji hrvatski otok i jedan od najljepših otoka na svijetu. Otok Hvar nudi istinski hedonizam među raskošnim rimskim ljetnikovcima i opojnim mirisima lavande. Hvar je danas u svijetu poznatiji nego ikad prije. O njemu se piše i priča, a da je tako pokazuju naslovi najpopularnijih svjetskih medija koji su otok Hvar nebrojeno puta okrunili titulom najljepšeg, najboljeg i najatraktivnijeg otoka u Europi. Radi o jedinstvenom spoju raskošne mediteranske prirode i bogate kulturno-povijesne baštine.
Dom najvećih hrvatskih umjetnika nadahnjuje svojom venecijanskom arhitekturom, drevnim tvrđavama i zlatnim ulicama koje se svake večeri stapaju sa zalaskom sunca u širokoj paleti boja. U hvarskom akvatoriju imat ćete priliku vidjeti luksuzne jahte iz različitih krajeva svijeta.Zahvaljujući povijesti isprepletenoj raznim civilizacijskim utjecajima, kao i božanskoj ljepoti koja je bila inspiracija mnogim umjetnicima, danas se Hvar može pohvaliti s 936 spomenika od čega su 6 zaštićeni pod UNESCO-om, prvim građanskim kazalištem u Europi, ali i ljudima koji su ostavili neizbrisiv trag u domaćoj kulturi i svjetskoj literaturi poput Hanibala Lucića te Petra Hektorovića. Hvar je i poznato odredište i mladih i slavnih, a kulturnu ponudu obogatio je brojnim noćnim klubovima u kojima ples i zabava ne staju do sitnih jutarnjih sati.
Hvarska kuhinja temelji se na zdravoj, pretežito kuhanoj i laganoj hrani začinjenom domaćim djevičanskim maslinovim uljem. Stolovi u restoranima puni su hrane netom ubrane, ulovljene ili izvađene iz mora. Nezaobilazna delicija hvarske gastronomije je i dalmatinski pršut serviran sa svježim ili suhim kozjim sirom, kaparima, maslinama i lučicama. Miris svježe janjetine pečene na otvorenoj vatri, domaći krumpir, pašticada s njokima, Hvarska gregada (riblja juha s krumpirom i lukom), rižoto s morskim plodovima… samo su neki od užitaka za znatiželjna nepca koji se nude u svakom hvarskom restoranu. Otok Hvar osim po dobroj “spizi” poznat je i po vrhunskim crnim i bijelim vinima. Mnogi ga upravo radi toga nazivaju i otokom vina. Ukratko, Hvar je gastronomska i enološka prijestolnica.
Ljubiteljima aktivnog odmora Hvar je već desetljećima visoko na listi omiljenih destinacija – blagodati mediteranske klime, priroda koja ostavlja bez daha i više od 2700 sati sunca godišnje neodoljiva su kombinacija za moderne pustolove. Idealno vrijeme za sportska događanja uistinu je pred i posezona, no zimske aktivnosti potvrđuju da je Hvar uistinu predodređen za cjelogodišnji turizam. Biciklisti koji su već otkrili izazove otočkih biciklističkih ruta došli su na svoje i mogu uživati u trinaest uređenih biciklističkih staza ukupne dužine gotovo petsto kilometara. Sve je veći interes trkača za sudjelovanje u jedinstvenom polumaratonu s jednom od najljepših i najzahtjevnijih staza od Staroga Grada do Hvara. Razlozi boravka u Hvaru u posezoni već su nekoliko godina i listopadski Big Game Fishing turnir kao i natjecanje u lovu na lignje Peškafondo Gariful Hvar u studenom, dok Međunarodna novogodišnja regata za lasere i optimiste tradicionalno završava na Silvestrovo.