Zadar

Zadar

"To mora da je najljepši zalazak Sunca na svijetu!" promrmljao je Alfred Hitchcock ispijajući Maraschino na Zadarskoj rivi još prije 50 godina! Zadar je grad višestoljetne povijesti i bogatog kulturnog nasljeđa, kojeg je londonski Times proglasio „središtem zabave na Jadranu“. Smješten je u srcu Jadrana i prometno je jako dobro povezan s okolnim gradovima. S brojnim europskim destinacijama, Zadar je povezan preko Zračne luke koja se nalazi se 8 km od centra grada. Spoj bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa i zabavnih manifestacija uz vrhunsk...

Više o gradu

Izdvojene nekretnine u gradu

Istražite na mapi

O gradu

"To mora da je najljepši zalazak Sunca na svijetu!" promrmljao je Alfred Hitchcock ispijajući Maraschino na Zadarskoj rivi još prije 50 godina! Zadar je grad višestoljetne povijesti i bogatog kulturnog nasljeđa, kojeg je londonski Times proglasio „središtem zabave na Jadranu“. Smješten je u srcu Jadrana i prometno je jako dobro povezan s okolnim gradovima. S brojnim europskim destinacijama, Zadar je povezan preko Zračne luke koja se nalazi se 8 km od centra grada. Spoj bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa i zabavnih manifestacija uz vrhunske delikatese i ludi noćni život čini ovaj grad posebno atraktivnim za brojne posjetitelje. Zadar je srce Mediterana koje očarava uvijek iznova.

Kultura

Simbol grada Zadra i jedna od najpopularnijih monumentalnih građevina u Hrvatskoj je Crkva sv. Donata. Izgrađena je u 9. stoljeću na ostacima rimskog foruma, koji su ugrađeni u zidove Crkve. Zbog akustičnih karakteristika, danas se prostor Crkve koristi za brojne glazbene programe. Crkvu je moguće razgledati svaki dan, a cijena ulaznice za odrasle osobe iznosi 20 kn. Od drugih monumentalnih znamenitosti vrijedi spomenuti i Katedralu Sv. Stošije koja je najveća Crkva u Dalmaciji. Zvonik Crkve građen je u 15. i 19. stoljeću, a s njega se pruža prekrasan pogled na Zadar i okolicu. Od ostalih znamenitosti vrijedi posjetiti crkvu u kojoj se čuvaju moći najpopularnijeg zadarskog svetca Crkvu Sv. Šime, ženski benediktinski samostan i Crkvu Sv. Marije, Crkvu Sv. Frane, gradske zidine, fošu i palače Grisogono Vovo, Providurovu i Kneževu palaču.

Proizvodnja predmeta od stakla u Zadru datira iz antičkog doba. Jedinstvenu zbirku s više od 2000 staklenih predmeta iz doba antike moguće je razgledati u Muzeju antičkog stakla. Posjetitelji mogu prisustvovati u demonstraciji vještine oblikovanja stakla ili sudjelovati u radionicama za izradu nakita od stakla. U muzeju, moguće je kupiti i Repliku antičkog stakla, koja je nagrađena titulo najboljeg suvenira u akciji Hrvatske turističke zajednice.

Najpoznatija gradska ulica Kalelarga Zadranima predstavlja više od same ulice. Ona je srce grada, središte svakodnevnih okupljanja, zabave i svečanosti. Šetnjom Kalelargom dolazi se do Foruma, koji se nalazi ispred Crkve Sv. Donata. Nekoć je bio gradski trg rimskog Ladera na kojemu se održavao cjelokupni javni život grada, a danas je idealna šetnica koja povezuje glavnu ulicu i rivu. Zadrani uživaju u večernjoj šetnji rivom gdje uz zvukove Morskih orgulja uživaju u najljepšem zalasku sunca koji kreativno i šaroliko ocrtava instalaciju Pozdrav Suncu.

Gastronomija

U Zadru se jako dobro jede. Vrhunski specijaliteti i domaće slastice uz čašu kvalitetnih vina i likera zadovoljavaju i najveće gurmane. Svakako savjetujemo isprobati Maraschino, originalni zadarski liker od višnje maraske koji je poznat u cijelom svijetu. Za ručak se počastite dalmatinskom pašticadom, a za desert se zasladite tradicionalnim kroštulama ili mendulama u cukru.

Sport i priroda

Zadar je raj za aktivni turizam. 24 velika i 300 malih otočića, 3 parka prirode Telašćica; Velebit i Vransko jezero u 5 nacionalnih parkova; Paklenica, Plitvice, Kornati, Krka i Sjeverni Velebit ponos su zadarskog arhipelaga i pravi mali raj za sve ljubitelje očuvane prirode i aktivnog odmora. Nautičari mogu uživati u jedrenju ili uživati u cjelodnevnom izletu na otocima Ugljan, Pašman i Dugi otok. Na rijeci Zrmanji moguće je uživati u raftingu ili kajakingu, planinari mogu odabrati jednu od 15 planinarskih staza i doći do vrha Nacionalnog parka Paklenice, a na otoku Pašmanu tijekom trekkinga uživajte u pogledu na Nacionalni park Kornati. U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit možete se okušati u slobodnom penjanju, zaronite u plavetnilo zadarskog arhipelaga i istražite potopljeni austro-ugarski brod Szent Istvan poznatiji kao „Titanik Jadrana“ ili isprobajte bungee-jump skok s 56 metara visine na Masleničkom mostu.

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.