6 savjeta za određivanje idealne cijene nekretnina

6 savjeta za određivanje idealne cijene nekretnina

 

Velika je stvar prodati svoju nekretninu. Kada ste ju kupili, uložili ste značajna sredstva, pa želite iz nje izvući najveću moguću vrijednost. Ali postoji mnogo stvari koje treba uzeti u obzir kada određujete cijenu svoje nekretnine. Naravno, želite zaraditi što više novca, ali ako je precijenite, nekretnina može dugo stajati na tržištu. Međutim, ako postavite prenisku cijenu, možete dobiti niske ponude koje ne zadovoljavaju vaše zahtjeve.

 

Postavljanje idealne cijene zahtijeva određeni napor, moguće ju je odrediti uz malo istraživanja. Eurovilla donosi 6 savjeta za određivanje idealne cijene za vašu nekretninu, bilo da to želite učiniti sami ili uz pomoć agenata i drugih stručnjaka.

Kako odrediti cijenu svoje nekretnine?

Vrijednost vaše nekretnine može se procijeniti pomoću različitih "alata", uključujući automatske web programe i stručnjake koji mogu ponuditi stručno poznavanje tržišta. Evo 6 bitnih stavki o kojima morate razmišljati kada određujete cijenu svoje nekretnine.

1. Stavite se u poziciju kupca

Iako je to ponekad teško, morate ostaviti po strani svoje emocije kako biste prodali svoju nekretninu. Pogledajte po internetu što se još prodaje po sličnoj cijeni. Vrijede li te nekretnine objektivno više ili manje od vaše?

2. Nedavno prodane nekretnine

Kada stupite u kontakt s agentom za nekretnine, on će vam dati CMA (Komparativna Analiza Tržišta ili eng. CMA), što je sažetak prethodnih prodaja u istom okruženju. Agent uzima u obzir karakteristike nekretnine, broj dana koliko je provela na tržištu i prodajnu cijenu.

 

Svakako možete provesti vlastito istraživanje na internetu i odrediti vrijednost svoje nekretnine ako je prodajete sami, ali nemojte se ustručavati tražiti CMA od vašeg agenta za nekretnine. Možda čak i ne trebaju ulaziti u vašu nekretninu jer su navikli potencijalnim kupcima davati procjene i analize. Treća opcija je korištenje nepristranog procjenitelja. Oni vam mogu dati fer tržišnu vrijednost vaše nekretnine za relativno malu cijenu.

 

Ako sami radite svoju analizu, imajte na umu da;

 

      Nekretnina bude unutar 1 km od vaše nekretnine.

      Prodana je unutar posljednja tri mjeseca.

      Otprilike odgovara starosti vaše nekretnine.

      Kvadratura je unutar 10% vaše.

3. Ciljanje kategorije online pretraživanja

Razmislite o rasponu cijena u kojem će vaša kuća biti navedena na istaknutim web stranicama za nekretnine. Većina kupaca ima niz cijena o kojima razmišljaju ili koje si mogu priuštiti. Ako je vaša nekretnina na popisu za 155.000€, kupac koji traži nekretnine između od 130.000€ i 150.000 € vjerojatno ju neće vidjeti. Međutim, ako odaberete cijenu od 149.999 €, ona će se pojaviti u njihovim rezultatima pretraživanja i upravo oni bi mogli postati vaš kupac.

 

Znate li koji su bitni koraci kod kupnje nekretnine? Saznajte više ovdje.

4. Određivanje cijene kod više ponuda

"Za koliko mogu objaviti svoju nekretninu?" i "Za koliko mogu prodati svoju nekretninu?" dva su različita pitanja. Kako bi pokrenuli nadmetanje i povećali konačnu prodajnu cijenu, prodavatelji će povremeno ponuditi svoje nekretnine po primamljivo niskoj cijeni, posebno na jakim tržištima gdje je potražnja veća od ponude.

 

Iako ova taktika može biti učinkovita, uvijek postoji šansa da vaša najveća ponuda neće biti prihvaćena od strane banke kupca, osobito ako procjena vaše nekretnine nije u skladu s cijenom koju je kupac ponudio. Ako se to dogodi, riskirate dobivanje nižih ponuda, a potencijalni kupci mogli bi se zapitati postoji li nešto što nije u redu s vašom nekretninom zbog čega je prodaja propala.

5. Lokacija

Možete li prošetati do osnovne škole? Živite li u sigurnom okruženju i je li jednostavno koristiti sustav javnog prijevoza? Ovakvi elementi mogu značajno utjecati na vrijednost vaše nekretnine. Lokacija je možda i najbitnija stavka pri određivanju cijene nekretnine.

 

Pored vašeg susjedstva, važno je i mjesto gdje živite u vašem susjedstvu. Jeste li u blizini prometnog raskrižja, ceste s dvije pune crte ili imate mjesto s najljepšom parcelom?

 

Znate li kako prepoznati kvalitetan namještaj u nekretnini koja vas zanima? Saznajte više ovdje.

6. Stanje nekretnine

Je li vaša nekretnina u dobrom stanju ili joj je potreban popravak?

 

Je li nekretnina u istom stanju u kakvom su je prodavači kupili prije 20 godina ili je potpuno renovirana? Nekretnina koja je u izvrsnom stanju prodat će se za više novaca od one koja ima kupaonicu iz 1970-ih budući da kupci neće morati uzeti u obzir troškove preuređenja.

 

Kada kupuju nekretninu, kupci su dobro informirani. Kad uđu, svjesni su cijene nadogradnje i popravaka koji su potrebni. 

 

Stanje vaše nekretnine ima tako značajan utjecaj na njezinu vrijednost da su neki kupci spremni potrošiti i do 5% više za dobro održavanu nekretninu. Još uvijek možete prodati nekretninu koja zahtijeva obnovu, ali to morate uzeti u obzir kada određujete svoju cijenu i očekivani povrat.

 

Razmislite o ponudi nekretnine u "stanju kakvom je", pogotovo ako ima ozbiljne nedostatke koje ne želite sami sanirati. O prednostima i nedostacima takve prodaje možete razgovarati sa svojim agentom.

 

Prilikom utvrđivanja vrijednosti vaše nekretnine, procjenitelji ili agenti također uzimaju u obzir njezinu starost, stanje i opseg potrebnih popravaka. Oni će izvršiti iste izračune kao i kupac kada oduzimaju vrijednost za staru kupaonicu ili pak dodaju na cijenu za novouređenu kuhinju.

 

Ako trebate pomoć pri određivanju cijene vaše nekretnine, slobodno nam se obratite!

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.