Je li bolje kupiti novu ili staru nekretninu?

Je li bolje kupiti novu ili staru nekretninu?

 

Ako kupujete nekretninu, ovo može biti jedna od prvih odluka koje morate donijeti. Je li bolje kupiti novogradnju? Ili nekretnine, poput vina, s vremenom postaju sve bolje i bolje? Ispostavilo se da ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje, ali postoje različite prednosti i mane kod obje ove odluke.

 

Razgovarali smo upravo o ovom pitanju sa Sergiom Serdarušićem, direktorom Euroville, kako bi dobili kvalitetniji uvid u detalje koji ulaze u ovu odluku. Rekao je;

 

"I novogradnja i starije nekretnine nude jedinstvene prednosti, a sam odabir tipa nekretnine ovisi o nekoliko faktora koje bi investitor trebao znati, poput budžeta, ponude nekretnina i osobnim preferencijama".

 

Ovaj odgovor znači da je pitanje odabira nekretnine kompliciran, no vaš se konačni odgovor može svesti na osobne preferencije - pa evo što trebate imati na umu i koja si pitanja morate postaviti kada odlučujete je li stara ili nova nekretnina idealan odabir za vas.

Što si mogu priuštiti?

Primarno pitanje s kojim se većina kupaca suočava je

"Kakvu si nekretninu mogu priuštiti?"

Nažalost, ove su godine cijene stanova više nego što su ikad bile. Prema nedavnim trendovima, prosječna cijena nekretnina u 2023. godini veća je 3,8% u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Povećanje cijena znači skuplje nekretnine, no u isto vrijeme i osigurava vašu investiciju te možete biti relativno sigurni da ćete svoju nekretninu u budućnosti moći prodati za višu cijenu.

 

Postoji li opcija kada je najam kuće bolji od kupnje? Odgovor pronađite ovdje.

Što je dostupno?

Dok su prije nekoliko godina cijene stanova bile glavno pitanje, ove godine kupci se također moraju zapitati

"Što je uopće od nekretnina dostupno?"

Broj aktivnih oglasa širom zemlje u ožujku blago je pao, no u usporedbi s prošle dvije godine, taj pad postaje značajniji. Otprilike, na svakih pet nekretnina koje smo mogli vidjeti na prodaju u 2020. godini, danas su u ponudi tri.

 

Tamo gdje je ponuda manja, kupci se suočavaju s povećanom konkurencijom, pa će mnogi razmišljati o starijoj nekretnini. Dobra je vijest da starija nekretnina kojoj je potrebna obnova košta manje od novogradnje. Loša vijest je da novac koji uštedite kupnjom stare nekretnine možda neće tako dugo ostati u vašim džepovima, budući da su stare nekretnine često manje energetski učinkovite, stoga će grijanje i hlađenje koštati više. A prije ili kasnije, nešto će se pokvariti, no o tome više u nastavku.

Smeta li mi održavanja i obnavljanje nekretnine?

Starije nekretnine dolaze s neizbježnom potrebom za popravcima, zamjenama i nadogradnjom. S druge strane,

"Novogradnja bi trebala biti sigurna nekoliko godina", kaže Serdarušić. "Potpuno novi sustav grijanja vode ili krov, u većini slučajeva ne zahtijevaju velike popravke koje morate financirati najmanje osam do deset godina."

 

Ako tražite život s manje gnjavaže ili nemate budžet za hitne popravke i neočekivane troškove, novija nekretnina bi bila sigurnija i odgovornija odluka. S novogradnjom ćete biti mirni jer su svi sustavi novi, ažurni i nikakvi problemi vas ne bi trebali iznenaditi. Neki od problema kod starijih nekretnina mogu biti prilično drastični, a to znači visoke cijene popravaka.

 

Ako se ipak odlučite za kupnju starije nekretnine, izuzetno je važno izvršiti temeljitu inspekciju nekretnine. To vam neće samo pomoći kod pregovora o snižavanju cijene, već će vam dati i prilično jasnu ideju o svim problemima s kojima nekretnina dolazi.

 

"Mali popravak sada može vas poštedjeti opsežnog popravka u budućnosti, posebno u slučaju odvodnje, krova, prozora, vrata i obloga", kaže Serdarušić.

 

Znate li koji su materijali najbolji za uređenje i popravak nekretnine? Detalje pronađite ovdje.

 

Osim toga, ako odlučite prodati nekretninu, isti stari problemi će se bez sumnje ponovno pojaviti kada budući vlasnici odluče obaviti inspekcije.

Želite dokazan rast ili ste spremni preuzeti rizik?

Nekretnina nije samo mjesto okupljanja obitelji, već i financijska investicija. A kod starije nekretnine možete vrlo jasno vidjeti kako se cijena kretala tijekom godina. Iako to ne osigurava buduću tržišnu privlačnost, imate prilično dobru indikaciju i ideju o tome kako bi se cijena vaše nove akvizicije trebala kretati.

 

Kada je u pitanju novogradnja bez povijesti na koju bi se mogli osvrnuti, takva se kupnja može smatrati više kockanjem. Cijena bi mogla skočiti ili pasti. Ali u slučaju da stvari krenu naopako, tu je još jedna dobra strana - Imat ćete manje posla u pogledu osiguravanja toga da nekretnina nudi ono što tržište zahtijeva u smislu energetske učinkovitosti, dizajna i drugih pogodnosti.

Preferirate li "vintage" ili moderni dizajn?

Izgled je vrlo bitan kada je riječ o odabiru nekretnine. I stare i nove nekretnine imaju svoje obožavatelje: u starijoj nekretnini vjerojatno ćete dobiti osjećaj povijesne tradicije, karaktera i majstorstva.

 

S druge strane, potpuno nove nekretnine često imaju najnovije i najbolje - tj. fleksibilne životne prostore sa širokim, pristupačnim hodnicima; te kupaonice i kuhinje s energetski učinkovitim, modernim aparatima i sadržajima.

Možete li dobiti najbolje od oba svijeta?

Često se susrećemo s kupcima koji žele moderne pogodnosti, no ne nužno u potpuno novoj nekretnini. Ako se slažete s tom izjavom, uvijek imate opciju: "Kupiti stariju kuću s "dobrim kostima" i iskoristiti priliku da je obnovite ili unajmite nekoga da to učini", napominje Serdarušić.

 

Drugim riječima, možda ipak nećete morati birati između stare i nove nekretnine, već uspijete spojiti dva svijeta i izvući ono najbolje za sebe i svoju obitelj.

 

U svakom slučaju suradnja s agentom za nekretnine kada kupujete nekretninu mogla bi biti pravi korak. Detalje saznajte ovdje.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.