Kako pripremiti nekretninu za prodaju

Kako pripremiti nekretninu za prodaju

 

Ako se nadate da ćete uskoro prodati svoju nekretninu - idealno za najbolju moguću cijenu - prvo ćete htjeti napraviti korak unatrag i procijeniti što prodajete. Je li vaše osobno prebivalište u najboljem stanju da impresionira kupce?

 

Vjerojatno je vaša nekretnina tijekom godina pretrpjela nešto trošenja. Možda ste navikli na tu škripavu podnu dasku ili ljepljiva vrata, ali kupci koji prvi put vide nekretninu koju prodajete možda neće ove nedostatke smatrati dijelom šarma... i možda će imati mnogo drugih opcija gdje kupnja ne zahtijeva popravke.

 

Ako želite da se vaša nekretnina ističe u odnosu na konkurenciju, možda biste se trebali pripremiti i izvršiti nekoliko prilagodbi kako bi ju prezentirali u najboljem svjetlu. Eurovilla vam otkriva kako provjeriti je li vaša nekretnina spremna za prodaju, te vam donosimo nekoliko stvari koje bi trebalo popraviti ili nadograditi, a koje će se isplatiti kada dobijete ponudu.

Uzmite u obzir starost stvari

Bez obzira koliko sjajno vaša nekretnina izgleda na prvi pogled, svaki pametni kupac pokazat će na razne stvari i postaviti pitanje: "Koliko je to staro?" Budući da procjene neće pomoći, morat ćete prikupiti neke papire kako biste svoju nekretninu pripremili za prodaju.

 

Ako ste nekretninu kupili u proteklih nekoliko godina, provjerite svoju evidenciju o nekretnini odnosno izjavu prodavatelja o starosti ili zadnji datum velikih popravaka (tj. vašeg krova, centralnog grijanja, bojlera ili oluka). Također, pripremite kopije svojih vlastitih evidencija održavanja i računa.

 

Koliko dugo predmeti traju ovisi o mnogo čimbenika kao što su model i koliko je dobro određeni predmet ili sustav održavan, ali možete dobiti opću predodžbu o prosječnom životnom vijeku kućanskih sistema prema statistikama proizvođača i poduzećima koja te sisteme održavaju. Na primjer:

 

      Krov - 15 do 30 godina

      Centralna jedinica klima uređaja - 15 godina

      Električni bojler - 14 godina

      Oluci - 30 godina

 

Znate li kako detaljno očistiti nekretninu prije prodaje? Sve detalje saznajte ovdje.

Napravite vlastitu šetnju

Vrijeme je da vaš unutarnji Sherlock Holmes proradi te da s takvim pogledom prođete kroz svoju nekretninu, sobu po sobu. Potražite znakove oštećenja koji bi mogli smanjiti njezinu vrijednost. Gotovo svi naši agenti za prodaju nekretnina slažu se i preporučuju prodavateljima da pregledaju ova uobičajena problematična mjesta:

 

      Drvo truli oko vanjskih okvira vrata, rubova prozora i garažnih vrata. Kondenzacija i kiša mogu uzrokovati slabljenje i truljenje tih područja.

      Mrlje od vode na stropu ili u blizini vrata i prozora. To može značiti da krov prokišnjava ili kiša prodire izvana.

      Curenje ispod umivaonika ili oko wc-a.

      Izbočine ispod tepiha ili promjena boje na drvenim podovima, što može ukazivati na probleme s poplavom ili neravnu podlogu.

 

 

Zatim testirajte ono što se zove "funkcionalnost" u svakoj sobi. Na primjer, "Pukotine vidljive na zidovima i podu, vrata koja se ne zatvaraju kako treba, slomljene ručke na ormarićima, zapravo sve što ne radi savršeno treba popraviti", kažu naši agenti. I ne zaboravite pregledati nekretninu izvana.

 

Mnogi prodavači preskaču vanjštinu nekretnine, ali ona je jako važna. Tu će kupci steći prvi dojam o vašoj nekretnini, a ako taj dojam nije dobar, vjerojatnost za prodaju je gotovo nikakva.

 

Budući da ste možda navikli na neke "male nedoumice" oko svoje nekretnine, moglo bi vam pomoći da pitate za mišljenje svog agenta za nekretnine o tome što bi trebalo popraviti te koje potencijalne probleme oni kao stručnjaci mogu vidjeti.

 

Znate li koje nadogradnje otežavaju prodaju nekretnine? Više o tome pročitajte ovdje.

Razmislite o inspekciji

Nakon što sami prođete svoju nekretninu, možda biste trebali pozvati stručnjaka da još jednom pogleda prije nego što odlučite da ste spremni za prodaju. Procjenitelji, stručni građevinari ili inspektori mogu uočiti nedostatke koje ste vi previdjeli, jer ste ili navikli na njih ili niste shvaćali da mogu uzrokovati probleme. Možete angažirati agenta za nekretnine ili unajmiti inspektora da obavi inspekciju kako bi odredili probleme koji mogu varirati od lošeg ožičenja do zastarjele vodovodne instalacije.

 

Iako cijena varira, pregled nekretnine plaća se u prosjeku nekoliko stotina eura. Za sve savjete oko pregleda i inspekcije nekretnine možete pitati bilo kojeg od naših agenata. Istina je da će detaljan pregled nekretnine koštati, ali će vam "kupiti mir" jer znate da vas u budućnosti neće čekati nikakva iznenađenja. Zapravo, imati pri ruci izvješće o inspekciji koje možete pokazati kupcima može pobuditi povjerenje da ih ne čekaju neugodna iznenađenja dok se polako krećete prema dogovoru o kupnji i prodaji nekretnine.

 

Znate li koji su najbolji materijali za obnovu nekretnine? Sve o najboljim materijalima saznajte ovdje.

Što obnoviti prije prodaje

Nakon što saznate što bi u vašoj nekretnini moglo zahtijevati popravke ili nadogradnje, vrijeme je da odlučite gdje investirati svoj kapital. Ne brinite, nije potrebno baš sve obnoviti kako bi vaša nekretnina bila spremna za prodaju. I dok vjerojatno nećete objeručke prihvatiti ideju renoviranja nekretnine koju namjeravate prodati, određeni popravci će vam dati prednost nad konkurencijom, što znači više/bolje ponude. Zapamtite, nekretnine su investicija!

 

Ali nemojte samo biti opsjednuti očiglednim - npr. vašoj bi kuhinji novi elementi možda mogli pomoći. Uostalom, mnogi će kupci htjeti prilagoditi kozmetičke detalje prema vlastitom ukusu, pa biste mogli baciti novac ako ne posložite prioritete obnove. Umjesto toga, usredotočite se na popravke koji su manje osjetljivi na osobne preferencije za koje kupci vole znati da su u dobrom stanju.

 

Na primjer, jedno američko istraživanje otkrilo je da obnova drvenih podova donosi najveći povrat ulaganja u usporedbi s bilo kojim drugim projektom obnove nekretnine. Druge najbolje ocijenjene nadogradnje uključuju novu izolaciju kao i novi krov. Jer ono što kupci apsolutno vole znati je da imaju solidan krov nad glavom.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.