Treba li mi agent za nekretnine kod najma?

Treba li mi agent za nekretnine kod najma?

 

Ako ste upoznati s mukom koja je vezana uz pronalaženje stana putem interneta, ideja o agentu koji vam može pomoći u potrazi za nekretninom može zvučati predobro da bi bila istinita. Svi znamo da agenti pomažu ljudima pri kupnji nekretnina, ali jeste li znali da možete koristiti agenta za nekretnine i za pomoć pri pronalaženju nekretnina za iznajmljivanje?

 

Iako uvijek možete pronaći stanove za iznajmljivanje u svojoj blizini pretraživanjem popularnih oglasnika, neki radije traže pomoć agenta tijekom svoje pretrage. Agent vas može uputiti u pravom smjeru i poštedjeti vas gnjavaže traženja stanodavaca i upravitelja nekretnina iz oglasa za iznajmljivanje, posebno u većim gradovima. Imajte na umu da se usluge koje pružaju (i naknade koje naplaćuju) razlikuju ovisno o lokaciji. Evo što trebate znati o suradnji s agentom za nekretnine u svojoj potrazi za idealnom nekretninom za najam.

Pomažu li agenti za nekretnine u pronalaženju nekretnina za najam?

Ono što agent za nekretnine čini kako bi vam pomogao pronaći nekretninu za iznajmljivanje ovisi o lokaciji - bilo da se radi o velikom ili malom gradu - i o agentu.

 

Ponekad će agent voditi vašu potragu za mjestom za najam od samog početka, pomažući vam da pronađete pravo susjedstvo, veličinu stana i raspon cijena, a zatim će s vama pogledati nekretninu usput dajući vam savjete i svoje mišljenje o nekretnini.

 

Znate li da je ponekad najam bolja opcija od kupnje nekretnine? Detalje o tome možete saznati ovdje.

 

Vjerojatnije je, međutim, da ćete već imati dosta tih informacija i agent će vam poslati nove oglase koji bi vas mogli zanimati i ponuditi da vam pokaže nekretninu.

 

Bez obzira na sve, nakon što se odlučite za najam, date ponudu i dobijete odobrenje od strane stanodavca ili tvrtke koja je vlasnik nekretnine, vaš bi vam agent trebao pomoći da pročitate i razumijete ugovor o najmu nekretnine.

 

Većina stanara može pronaći mjesto bez agenta za nekretnine, ali zaborave potražiti nekoga tko im može pomoći da razumiju što potpisuju kada potpisuju ugovor o najmu.

 

Vaš ugovor o najmu sadrži sve vrste vitalnih informacija, uključujući održavanje za koje ćete biti odgovorni, kazne za zakašnjelo plaćanje najma, uvjete sigurnosnog depozita, pa čak i uvjete za raskid ugovora o najmu.

 

Želite biti sigurni da ne potpisujete nikakav ugovor o najmu koji vas stavlja u loš  financijski položaj ili krši vaša prava kao stanara.

Gdje želite iznajmiti čini razliku

U gradovima kao što su Zagreb ili Split, s velikom populacijom iznajmljivača, korištenje agenta za nekretnine za pronalaženje stana je uobičajeno. Čak postoje i cijele agencije koje su se specijalizirale su za najam nekretnina.

 

Postoje i agencije koje se fokusiraju na iznajmljivanje nekretnina te koriste drugačije nazive kako bi se razlikovale od agencija koje su usredotočene na prodaju nekretnina. Ono što morate znati je, da u suštini, one pružaju istu uslugu.

 

Na mjestima gdje najam nije tako uobičajen, možda ćete otkriti da stanove, kuće i apartmane češće vodi tvrtka za upravljanje nekretninama. Ljudi koji iznajmljuju nekretnine u prigradskim područjima u kojima uglavnom žive vlasnici, često će koristiti lokalne agente za nekretnine da im pomognu pronaći iznajmljivače koji ispunjavaju njihove specifične zahtjeve.

Kako pronaći agenta za nekretnine koji se bavi iznajmljivanjem?

Idealno mjesto za početak je Eurovilla i pretražite nekretnine za najam u području u kojem želite živjeti, a zatim kontaktirajte agenticu ili agenta koji predstavljaju te nekretnine.

 

Osobne preporuke također su odličan način da pronađete kvalitetnog agenta za nekretnine. Pitajte prijatelje za imena pouzdanih agenata za nekretnine s kojima su radili. Čak i ako ti agenti ne rade s iznajmljivanjem, vjerojatno imaju kolegu s kojim vas mogu povezati.

 

Važno je pronaći nekoga u koga imate povjerenja da radi s vama u pronalaženju nekretnine, jer će vam ta osoba pomoći pronaći vaš novi dom koji će biti unutar vašeg budžeta i ispunjavati vaše specifične zahtjeve.

Kolike su naknade agenta za nekretnine za najam?

Agentske naknade su još jedna stvar koja se uvelike razlikuje ovisno o lokaciji. Na mnogim mjestima, stanodavac plaća agentu za nekretnine da mu pomogne pronaći poželjnog stanara. Usluge iznajmljivanja nekretnine gotovo uvijek plaća stanodavac.

 

Na konkurentnijim tržištima najma, stanar će često biti odgovoran za naknadu agenta za nekretnine, koja se ponekad naziva "posrednička naknada". U stvari, čak i ako sami pronađete oglas, neki će ugovori o najmu sadržavati klauzule koje zahtijevaju da platite naknadu stanodavčevom agentu za nekretnine.

 

Naknade mogu biti niske od 50 do 75 € za provjeru kreditne sposobnosti ili zahtjev, ali uobičajenije cijene su jedna mjesečna najamnina do maksimalnog iznosa od 15% ukupne godišnje najamnine nekretnine. Prije nego počnete raditi s agentom, svakako se raspitajte koje ćete naknade morati platiti.

 

Veliki bonus je što vam kvalitetni agenti za nekretnine mogu uštedjeti vrijeme. Oni već poznaju tržište i nekretnine koje zastupaju, stoga nećete morati trošiti vrijeme na nekretnine koje na ispunjavaju vaše zahtjeve. Dobri agenti će vam u kratko vrijeme pronaći idealne nekretnine za koje možda ni ne znate da su na tržištu.

 

Upravo takvi su agenti u Eurovilli. Ako si želite olakšati potragu za idealnom nekretninom za iznajmljivanje, sve što morate učiniti je kontaktirati nas!

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.