Pula

Pula

Povijest istarskog grada Pule toliko je poznata da je dovoljno samo prošetati ulicama, vidjeti utvrde, veličanstvenu pulsku Arenu ili posjetiti podzemne tunele da bi se osjetilo bogatstvo prošlosti koje je utkano u ovaj grad. Stoga ovaj najveći grad istarskog poluotoka idealno je odredište za sve ljubitelje povijesti i kulture. Poznata je, kao i ostatak regije, po svojoj blagoj klimi, mirnom moru i netaknutoj prirodi. Grad ima dugu tradiciju vinarstva, ribarstva, brodogradnje i turizma, a ujedno je i tranzitna luka. Pula je administrativni ...

Više o gradu

Izdvojene nekretnine u gradu

Istražite na mapi

O gradu

Povijest istarskog grada Pule toliko je poznata da je dovoljno samo prošetati ulicama, vidjeti utvrde, veličanstvenu pulsku Arenu ili posjetiti podzemne tunele da bi se osjetilo bogatstvo prošlosti koje je utkano u ovaj grad. Stoga ovaj najveći grad istarskog poluotoka idealno je odredište za sve ljubitelje povijesti i kulture. Poznata je, kao i ostatak regije, po svojoj blagoj klimi, mirnom moru i netaknutoj prirodi. Grad ima dugu tradiciju vinarstva, ribarstva, brodogradnje i turizma, a ujedno je i tranzitna luka. Pula je administrativni centar Istre još od rimskog doba. Grad bogate povijesti, kristalnog mora i lijepih prirodnih bogatstava. Iako je Pula obalna destinacija, omiljena je mnogima ne samo ljeti, već u svako godišnje doba; u Puli kada zahladni možete učiti i doživjeti povijest, ali i baviti se brojnim rekreacijskim aktivnostima u njezinim prirodnim ljepotama.

Kultura

Najpoznatiji spomenik Pule i najvrjedniji spomenik rimskog razdoblja u gradu svakako je Arena. Amfiteatar je bio namijenjen borbi ljudi i životinja, a izgrađen je u prvom stoljeću nakon Krista u vrijeme cara Vespazijana. Amfiteatar je veličine 130×105 metara i visine 32 metra što ga čini šestim po veličini među svjetskim amfiteatrima. Tada je u amfiteatru moglo boraviti 23 tisuće ljudi, a na današnjim događanjima prima oko 5 tisuća posjetitelja. Antička Pula nalikovala je na rimske gradove toga vremena. Imala je vodovod, kanalizaciju, forum, kapitolij s hramovima na formu, dva kazališta, kuće ukrašene mozaicima i mramorom te veliko gradsko groblje. Grad je bio okružen zidinama koje su imale desetak vrata, a urušene su početkom 19. stoljeća. Neki ulazi su sačuvani kao što je popularni Slavoluk Sergijevaca (Zlatna vrata). Slavoluk je podigla Slavia Postuma Sergi u čast trojici svojih rođaka koji su bili poznati po tome što su krajem 1. stoljeća prije Krista bili na visokim činovničkim dužnostima u gradu. Osim njih, sačuvana su još dvoja vrata – Dvojna vrata i Herkulova vrata. Forum je središnji trg u vrijeme antike, a danas je na njemu očuvan Augustov hram izgrađen između 2. god. prije Krista i 14. god. poslije Krista. Na istočnom dijelu brežuljka Kaštel sačuvani su ostatci dijelova malog kazališta.

Gastronomija

Pulski restorani nude pregršt izvrsnih delicija. Burna istarska povijest ostavila je značajan trag i u kuhinji – utjecaj Italije, srednjoeuropske, posebno austrijske i mađarske te slavenske kuhinje osjeća se i u pulskim restoranima gdje je ponuda jela zaista raznovrsna i bogata, i gdje se mogu kušati jela pripravljena od morskih plodova, ali i jela tzv. kontinentalne Istre. U Puli, kao uostalom i u većini istarskih mjesta, svakako valja kušati riblje specijalitete od kojih su jela od rošpa (grdobine), brancina ili pak slasne buzare pripremljene od kvarnerskih škampi samo manji broj delicija koje se nude. Istarski je pršut poseban po načinu spravljanja i dozrijevanja a suši se na buri. U restoranu zatražite da vam pršut narežu nožem – to mu daje dodatnu draž. Takozvane fritaje ili omleti dio su tradicionalnih jela koje u Puli spravljaju na razne načine. Utjecaj talijanske kuhinje u Istri najbolje se osjeća kroz niz vrsta odličnih tjestenina koje se u Puli nude. Najpoznatiji su fuži i njoki.

Sport i priroda

Pula je oduvijek grad sporta i ima savršenu klimu za gotovo cjelogodišnje pripreme. Bilo da je riječ o atletici, pješačenju, trčanju, bicikliranju, tenisu, golfu, ronjenju… nitko neće ostati razočaran. Blaga istarska klima, svjež zrak i čisto more omogućuju aktivan odmor tijekom cijele godine, u zatvorenim dvoranama ili na vanjskim terenima. U Puli postoje brojne mogućnosti da sportske i rekreacijske aktivnosti. Može birati između jahanja, biciklizma, sportskog ribolova, odbojke na pijesku, jedrenja i još mnogo mnogo toga.

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52, Green Gold

    Horvaćanska cesta 160

Split, Mike Tripala 4

Rovinj, Šetalište Vijeća Europe, ACI Rovinj

Pula, Ciscuttijeva 7

Poreč, Partizanska 4

Dubrovnik, Dr. Ante Starčevića 24

Zadar

Rijeka

Osijek

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.