6 Eurovilla savjeta kod najma stana

6 Eurovilla savjeta kod najma stana

 

Iznajmljivanje vašeg prvog stana veliki je korak - uzbudljivo vrijeme koje označava novi korak u vašem životu. Ali kada prvi puta iznajmljujete, pronalaženje savršenog najma za vaše specifične potrebe može biti problematično. Sigurno ste se zapitali kako osigurati da ovaj proces prođe glatko uz minimalne (ili nikakve) zapreke?

 

Dobra vijest je da su dostupni mnogi resursi koji će vas voditi kroz proces iznajmljivanja stana. Za početak, evo nekoliko savjeta koje biste trebali imati na umu kao iznajmljivač-početnik.

1. Odredite koliku si stanarinu možete priuštiti

Jedan vrlo važan prvi korak u pronalaženju pravog stana je odlučivanje o tome koliku si stanarinu možete priuštiti, na temelju vaših prihoda.

 

Jedno od osnovnih pravila je da stanarina ne smije premašiti jednu četvrtinu vaše plaće. Ako slijedite ovu metodu i imate mjesečni prihod od 2.000 €, poželjet ćete pronaći najam čija stanarina ne prelazi 500 € mjesečno.

 

Još jedna formula za određivanje pristupačne stanarine je da godišnji prihod kućanstva podijelite s 40. Ovaj izračun proizašao je od stanodavaca koji su željeli provjeriti iznajmljivače koji mogu sigurno platiti svoju stanarinu. Dakle, ako je vaš godišnji bruto dohodak 20.000 €, trebali biste potražiti stan čija stanarina ne prelazi više od 500 €.

 

Obje formule smatraju se prihvatljivim i mudri najmoprimci itekako vode računa o tome koliku si stanarinu mogu priuštiti.

2. Uzmite si vremena za pronalazak idealne nekretnine

Pronalaženje stana može potrajati od 30 do 90 dana, ovisno o tome koliko je konkurentno lokalno tržište iznajmljivanja. Kako biste izbjegli "panično iznajmljivanje" ili pristajanje na bilo koji stan, najbolje je dati si dovoljno vremena da pregledate različite nekretnine i pronađete najbolju opciju.

 

Kada budete spremni započeti s pretraživanjem, upotrijebite stranice agencija kao što je Eurovilla da biste vidjeli nekretnine koje se iznajmljuju u vašoj blizini - možete ih filtrirati prema lokaciji, cijeni, broju spavaćih soba/kupaonica, vrsti nekretnine i još mnogo toga.

 

Znate li kako pojednostavniti proces preseljenja? Detalje saznajte ovdje.

3. Istražite svoja prava kao stanara

Postoje pravila i propisi koji štite stanodavce i stanare tijekom trajanja najma. Ako vam je ovo prvi put da iznajmljujete stan, istražite svoja stanarska prava kako biste saznali što vaš stanodavac može, a što ne.

 

Na primjer, neke države imaju zakone o sigurnosnom pologu koji od stanodavaca zahtijevaju da dostave potvrdu u kojoj je navedeno gdje se plaćanje zadržava. Države također zahtijevaju od stanodavaca da daju razumnu obavijest najmanje 24 sata prije ulaska u posjed. Za sve stanare - a posebno za one koji prvi put dolaze - važno je razumijevanje stanarskog prava. Poznavanje prava može pomoći smanjiti šanse da ih stanodavac prekrši.

 

Razgovori i pregovori o najamnini mogu biti komplicirani. Eurovilla vam donosi nekoliko savjeta o tome kako tražiti nižu stanarinu od stanodavca. Detalje saznajte ovdje.

4. Sastavite pitanja koja ćete postaviti stanodavcu

Razgledavanja nekretnina nude priliku za postavljanje pitanja i da saznate više o nekretnini koja vas zanima kao i o samom stanodavcu. Prije odlaska na virtualne ili osobne razglede nekretnine, zapišite pet do deset pitanja o kojima biste željeli razgovarati sa stanodavcem. Neki primjeri uobičajenih pitanja uključuju:

 

      Kolika je stanarina?

      Jesu li režije uključene u najam?

      Kako želite naplatiti najamninu?

      Kako se rješavaju problemi redovnog i hitnog održavanja?

      Koliko je imovina sigurna?

      Je li dostupno parkiralište u sklopu objekta? Besplatno ili uz naknadu?

 

Osim toga, razgledavanje nekretnine pruža priliku da razgovarate o svim negativnim primjedbama na vašu prijamnicu. Također je dobro vrijeme da podijelite informacije sa stanodavcem koje će poboljšati šansu da upravo vas odabere kao novog stanara. Ostavljanjem dobrog dojma također možete povećati svoje šanse da dobijete odobrenje za najam.

 

Prema istraživanju OnePoll-a, stanodavci na dobre stanare gledaju kao na ljude koji na vrijeme plaćaju stanarinu, održavaju čistoću, poštuju kućna pravila i zaposleni su. Ako ste u mogućnosti dokazati iskustvo koje pokazuje ovakva ponašanja, najvjerojatnije će vas stanodavci gledati kao na poželjne stanare.

 

Može li vam agent za prodaju nekretnine pomoći kod najma? Detalje saznajte ovdje.

5. Pročitajte cijeli ugovor o najmu prije potpisivanja

Ugovor o najmu je pravno obvezujući ugovor koji navodi pravila kojih se stanodavac i najmoprimac moraju pridržavati. Kako biste bili sigurni da nijedna od klauzula ne krši vaša prava i da razumijete zahtjeve, pročitajte cijeli ugovor o najmu prije potpisivanja.

 

Također je važno provjeriti navodi li ugovor o najmu točne informacije koje vam je stanodavac priopćio tijekom cijelog procesa provjere. Provjerite je li vaše ime ispravno napisano, navedena točna cijena najma i naveden rok najma na koji ste pristali.

 

Ako uočite bilo kakve pogreške, obavijestite stanodavca i zatražite da pošalju revidiranu verziju ugovora. Izbjegavajte potpisivanje ugovora o najmu ako nađete probleme. To može postati pravno obvezujuće ako stanodavac potpiše dokument, što otežava njegovu izmjenu.

 

Na vašu sreću, Eurovilla ima pravni tim kao i tim stručnih agenata za prodaju nekretnina koji su detaljno upućeni u ugovore o najmu. Jedna od prednosti suradnje s Eurovillom je ta što vam je cijeli naš tim na raspolaganju. Slobodno nam postavite bilo kakva pitanja vezana za najam i naš tim stručnjaka će vam odgovoriti te podijeliti s vama savjete koje samo stručnjaci u ovoj profesiji znaju.

6. Pregled nekretnine prije useljenja

Stanodavci bi trebali obaviti inspekciju nekretnine prije useljenja novih stanara, kako bi utvrdili postojeću štetu na imovini. Ali stanodavci mogu propustiti određene detalje, stoga snimite fotografije ili videozapise stanja nekretnine prije nego što se uselite. To vam može pomoći da izbjegnete troškove štete na imovini koju niste prouzročili.

 

Osim toga, možete zatražiti inspekciju kod stanodavca prije nego što uselite svoje stvari, kako bi bili svjesni svih problema koje moraju riješiti. Ovo je najsigurniji način da se pravno zaštitite te započnete uspješan i zadovoljavajuć odnos sa svojim novim stanodavcem.

Završne misli

Imati plan najbolji je način da pojednostavite svoje prvo iskustvo iznajmljivanja nekretnine. Uz ove savjete možete se osjećati dobro pripremljeni za neočekivane situacije i povećati šanse da vam se odobri idealan najam koji ispunjava sve vaše kriterije.

 

Možete započeti pretragu stanova na Eurovillinom popisu kako biste pronašli najnovije oglase za iznajmljivanje u vašoj blizini.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.