Kako tražiti nižu najamninu od stanodavca?

Kako tražiti nižu najamninu od stanodavca?

 

Iako se ugovori o najmu mogu činiti nepromjenjivi, oni su fleksibilniji nego što mnogi stanari misle - pa ako iznajmljujete i mislite da je vaša stanarina previsoka, svakako vrijedi o tome razgovarati s vašim stanodavcem.

 

Pregovaranje o najamnini sa stanodavcem moglo bi se činiti kao bitka koju je teško dobiti, ali u potpunosti je izvedivo ako možete dokazati dvije stvari:

1) naplaćena najamnina viša je od sličnih nekretnina u tom području

2) vi ste uzoran stanar koji plaća najam na vrijeme.

 

Takvi se pregovori mogu obaviti bilo da se prijavljujete za najam novog stana ili samo želite jeftiniju najamninu tamo gdje trenutno živite. Eurovilla vam donosi nekoliko savjeta o tome kako tražiti nižu stanarinu.

Možete li pregovarati o cijeni najma prije useljenja?

Možete li pregovarati o najmu prije nego što se uselite? Kao potencijalnom najmoprimcu, malo je teže uvjeriti novog stanodavca da prihvati nižu najamninu, budući da nemate zajedničku prošlost. Konkurentno tržište ovdje se mora uzeti u obzir: najmodavci koji su se borili da popune svoju nekretninu bit će daleko otvoreniji za pregovore o najmu od većine. Ako su očajni, vjerojatno bi radije sklopili dogovor nego gledali perspektivnog stanara kako traži druge opcije.

 

Evo nekoliko načina da se istaknete.

Pripremite prijavu

Najbolji način na koji iznajmljivači pregovaraju oko najamnine je da budu nevjerojatni kandidati. To znači da svoju prijavu morate podnijeti brzo i uključiti porezne prijave, dokaze o zaposlenju i preporuke prijašnjih stanodavaca koji govore da najam plaćate na vrijeme. Ovo će potencijalnim stanodavcima pokazati da ste marljivi i da ćete odgovorno postupati s njihovom imovinom. Možete čak ponuditi da potpišete duži ugovor o najmu, poput dvogodišnjeg najma, kako biste dogovor učinili još privlačnijim.

 

Tražite stan koji bi iznajmili? Saznajte može li vam agent za nekretnine u tome pomoći ovdje.

Prikupite statistiku najamnina

Pročešljajte online oglase kako biste saznali najamnine sličnih nekretnina u tom području. Također istražite koliko je dugo nekretnina za koju ste zainteresirani, ili slična nekretnina u tom području, na tržištu. Kada razgovarate sa stanodavcem, imajte ispis usporedivih nekretnina koje imaju nešto nižu najamninu i, ako nekretnina nije bila zauzeta, imajte te podatke pri ruci. Možda sličan najam jednosobnog stana ima pogodnosti koje ova nekretnina nema. Istaknite kako ti čimbenici čine stanodavčeve uvjete najma iznad razumne tržišne cijene.

Predložite realno smanjenje najamnine

Svakako pripremite realnu cijenu najma na temelju vašeg istraživanja. Nemojte započinjati pregovore s niskom ponudom, već neka vaša prva ponuda za najam bude ona oko koje se vaš stanodavac može cjenkati s vama. Iznesite svoj slučaj na način bez sukoba. Recite nešto poput: “Sviđa mi se vaša nekretnina i tražim dugoročnu obvezu. Nažalost, moj proračun za osobne financije je X. Biste li bili voljni to ispuniti u zamjenu za potpisivanje duljeg najma?” Druga opcija bi mogla biti tražiti besplatni mjesec umjesto niže cijene.

 

Je li bolje kupiti ili iznajmiti kuću? Odgovore saznajte ovdje.

Kako tražiti nižu stanarinu kao trenutni stanar

Možete li pregovarati o najmu kao trenutni stanar? Da, i zapravo ćete imati više utjecaja ako ste na vrijeme plaćali stanarinu i pokazali se kao dobar stanar. Evo nekoliko Eurovillinih savjeta kako tražiti nižu stanarinu kada ste već postojeći stanar.

Odredite točno vrijeme

Započnite razgovor malo prije roka za obnovu ugovora o najmu. Započnite tako što ćete reći da ne razmišljate o promjeni adrese, već da želite nastaviti iznajmljivati - po pravoj cijeni. Zatim iznesite činjenice: Sviđa vam se vaš trenutni stan, ali negdje drugdje vidite jeftinije mjesečne najamnine.

Istaknite prednosti svog boravka

Podsjetite stanodavca da ga zadržavanje vas kao iznajmljivača štedi muke s traženjem stanara, pokazivanjem stana, provjerom kandidata i gubitkom potencijalnog prihoda od najma dok traži nove stanare.

Ponudite nešto zauzvrat

Pitajte svog stanodavca što želi u zamjenu za nižu najamninu - dužu obvezu najma, viši sigurnosni polog ili plaćanje mjesec ili dva unaprijed - kako bi vaš zahtjev odgovarao njegovim potrebama.

 

Znate li koje su najbitnije stvari kod najma stana? Više o tome pročitajte ovdje.

Dokažite da ste uzoran stanar

Uokvirite svoje smanjenje najamnine kao povrat ulaganja, jer imate izvrsnu evidenciju plaćanja i vrijednost kao stanar. Podsjetite svog stanodavca da plaćate stanarinu na vrijeme, održavate stan u dobrom stanju i pomažete svojim susjedima. Mnogi iznajmljivači mijenjaju manju mjesečnu najamninu pouzdanih stanara, s punim iznosom godišnjeg najma od stanara koji su nepouzdani.

Istaknite potrebne popravke

Možda ćete također htjeti taktično skrenuti pozornost svog stanodavca na sve što je u nekretnini dotrajalo ili treba obnovu. Zatim sugerirajte da je trenutno stanje stvari razmjerno traženom smanjenju cijene najamnine. Također možete ponuditi da sami izvršite popravke u zamjenu za smanjenu najamninu.

Predložite privremeno smanjenje cijene najma

Ako sumnjate da vaš stanodavac neće odustati od trajnog smanjenja cijena najma, razmislite o tome da umjesto toga predložite privremeno smanjenje - recimo, smanjenje od nekoliko mjeseci tijekom sezone kada je teže iznajmljivati nekretnine ili kada tržište najma pada. Stanodavci su najviše otvoreni za pregovore o cijeni između studenog i siječnja te taj period smatraju "izvan sezone najma".

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.