Ekološki trendovi na tržištu nekretnina

Ekološki trendovi na tržištu nekretnina

U svijetu koji je sve svjesniji utjecaja klimatskih promjena i degradacije okoliša, ne treba vas pretjerano iznenaditi da ekološki prihvatljivi trendovi postaju sve popularniji na tržištu nekretnina. Kupci i investitori traže nekretnine koje ne samo da nude velike povrate, već i doprinose održivoj i zelenoj budućnosti. U ovom ćemo članku, Eurovilla vam donosi neke od uzbudljivih ekoloških trendova na tržištu nekretnina koji oblikuju industriju i način na koji živimo.

1. Certifikacija zelene gradnje

Jedan od najznačajnijih trendova u ekološki prihvatljivim nekretninama je usvajanje programa certificiranja zelene gradnje. Ovi programi, poput LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) i BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), procjenjuju i ocjenjuju zgrade na temelju njihove ekološke učinkovitosti. Kupci stanova i stanari sve više traže nekretnine s ovim certifikatima, jer oni nude opipljive dokaze predanosti zgrade održivosti.

2. Energetska učinkovitost

Energetski učinkovite nekretnine su popularna roba na tržištu nekretnina. Moderni kupci traže nekretnine sa značajkama kao što su energetski učinkoviti uređaji, LED rasvjeta, pametni termostati i solarni paneli. Ove tehnologije ne samo da smanjuju ugljikov otisak (eng. carbon footprint) nekretnine, već i niže račune za komunalne usluge, čineći ih privlačnima kupcima koji vode računa o troškovima.

3. Održivi materijali

Još jedan značajan trend je korištenje održivih građevinskih materijala. Neki od primjera su podovi od bambusa, obnovljeno drvo, reciklirani metal i boje s niskim sadržajem HOS-a (hlapljivih organskih spojeva). Ovi materijali smanjuju utjecaj izgradnje na okoliš i često rezultiraju zdravijom kvalitetom unutarnjeg zraka za stanare.

 

Znate li koji se materijali često koriste u luksuznim nekretninama? Odgovore pročitajte ovdje.

4. Urbana poljoprivreda i zelene površine

Ekološki osviješteni kupci također su zainteresirani za pristup zelenim površinama i mogućnostima urbane poljoprivrede. Razvojni inženjeri nekretnina odgovaraju uključivanjem vrtova na krovovima, zelenih površina u zajednici, pa čak i uključivanje urbanih farmi u svoje projekte. Ove značajke promiču održivi život i osjećaj zajedništva među stanovnicima.

5. Očuvanje vode

Uređaji koji troše manje vode, sustavi prikupljanja kišnice i uređenje okoliša s ciljem otpornosti na sušu postaju standardne značajke u ekološki-osviještenim nekretninama. Smanjenje potrošnje vode ne samo da koristi okolišu, već također smanjuje troškove komunalnih usluga za vlasnike nekretnina.

6. "Net-Zero" i dizajn pasivne kuće

Kuće s "net-zero" mrežom proizvode onoliko energije koliko potroše, dok su pasivne kuće dizajnirane da budu iznimno energetski učinkovite, zahtijevajući minimalno grijanje i hlađenje. Ovi vrhunski koncepti dizajna postaju sve popularniji među ekološki osviještenim kupcima koji žele smanjiti svoj ugljični otisak.

7. Ekološki prijateljske zajednice

Osim pojedinačnih posjeda, čitave ekološki prihvatljive zajednice su u porastu. Ovi razvoji često sadrže zajedničke resurse kao što su programi zajedničkog korištenja automobila, zajednički vrtovi i energetski učinkovita infrastruktura. Eko-zajednice promoviraju održiv život i osjećaj zajedničke odgovornosti za okoliš. Ovaj trend još nije pretjerano popularan na hrvatskom tržištu nekretnina, no razvijene zapadne zemlje bilježe značajan porast broja ovih zajednica. Smatramo kako je samo pitanje vremena kada će ovaj pokret postati popularan i na našem tržištu.

 

Zanimaju li vas kamene kuće u Istri? Više o njima pročitajte ovdje.

8. Dostupnost prijevoza

Velika je potražnja za nekretninama u blizini čvorišta javnog prijevoza i biciklističkih staza. Blizina javnog prijevoza smanjuje potrebu za osobnim vozilima, koja uvelike pridonose emisiji stakleničkih plinova. Nekretnine u prohodnim četvrtima također dobivaju na popularnosti.

 

Znate li koje su zelene oaze u gradu Zagrebu? Više o tome pročitajte ovdje.

9. Procjene utjecaja na okoliš

Kako ekološka prihvatljivost postaje sve kritičnija za kupce, investitori sve više provode procjene utjecaja na okoliš prije početka izgradnje. Ove procjene pomažu identificirati i ublažiti potencijalne negativne učinke na okoliš, divlje životinje i okolnu zajednicu.

10. Ekološke obnove

Renoviranja se više ne odnose samo na ažuriranje estetike; ona su također prilika za uključivanje ekološki prihvatljivih značajki. Kupci i vlasnici nekretnina žele svoje postojeće nekretnine učiniti održivijima kroz nadogradnje kao što su energetski učinkoviti prozori, izolacija i sustavi pametne kuće.

 

Ako želite pročitati više o trendovima na hrvatskom tržištu nekretnina, to možete učiniti ovdje.

 

Tržište nekretnina se razvija kako bi zadovoljila sve veću potražnju za ekološkim nekretninama. Bilo da se radi o certifikatima zelene gradnje, održivim materijalima, energetski učinkovitom dizajnu ili životu usmjerenom na zajednicu. Ovi trendovi odražavaju predanost održivijoj i ekološki odgovornijoj budućnosti. Kao kupac, prodavatelj ili investitor, važno je biti informiran o ovim trendovima i razmotriti utjecaj ekološke prihvatljivosti na vaše odluke o nekretninama. Prihvaćanjem ovih trendova možemo izgraditi održiviju i zeleniju budućnost, jednu po jednu nekretninu.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.