Je li ulaganje u nekretnine isplativo?

Je li ulaganje u nekretnine isplativo?

 

Ulaganje u nekretnine ima niz prednosti. Ulagači mogu imati koristi od likvidnosti, dobrih povrata i diversifikacije s pažljivo odabranom imovinom, a također je moguće koristiti nekretnine za povećanje bogatstva.

 

Razmišljate li o ulaganju u nekretnine? Eurovilla vam donosi 7 glavnih razloga zašto se nekretnine smatraju mudrim ulaganjem.

1. Fizička imovina

Kada možete fizički osjetiti i dodirnuti svoju investiciju, ulaganje je jednostavnije razumjeti. Mnogi ljudi radije ulažu u fizičku imovinu. Možete raditi na poboljšanju vrijednosti nekretnine i vidjeti rezultate. Također ostajete vlasnik nekretnine čak i ako financijska kriza snizi vrijednost imovine. I dalje ju možete sami koristiti, iznajmiti ili prepustiti članu obitelji.

 

Povremeno korištenje nekretnine koju iznajmljujete kao kuće za odmor također je popularno među investitorima. Možda ćete uživati u posjedovanju investicijske nekretnine kao materijalne imovine uz primanje povrata.

2. Volatilnost nekretnina često je manja

Tržišne promjene uzrokuju fluktuacije vrijednosti dionica, što može rezultirati dnevnim varijacijama vrijednosti. Nekretnine se rjeđe mijenjaju zbog većih transakcijskih troškova i manjeg broja investitora, što rezultira manjim kretanjima cijena.

 

Osim toga, ulagači u nekretnine imaju priliku primijeniti svoju stručnost kako bi napravili investiciju za koju vjeruju da ima potencijal nadmašiti tržište. Iako nema jamstva, nekretnine nude širi raspon strateških opcija od dionica, koje bi nekim ulagačima mogle biti privlačnije.

 

Je li kupnja nekretnine u Zadru dobra ideja? Saznajte više ovdje.

3. Povećanje vrijednosti nekretnine

Vrijednosti nekretnina rastu u prosjeku za 3,5% do 3,8% godišnje. To znači da čak i ako je sve što radite je samo održavate nekretninu, ulaganje u nekretninu može biti isplativo.

 

No, dodavanje promjena na nekretninu također može povećati njezinu vrijednost. Neka poboljšanja mogu rezultirati 97% povratom vaše investicije. Za više informacija provjerite naš popis praktičnih i jednostavnih načina za povećanje vrijednosti vaše nekretnine[1]  prije prodaje.

 

Osim toga, kupnja u susjedstvu u razvoju može rezultirati bržim povećanjem vrijednosti vaše nekretnine, a određivanje vremena kupnje i prodaje kako biste povećali svoju zaradu važni su čimbenici. Na primjer, cijena nekretnina u Zagrebu porasla je za oko 18% u 2022. No takav rast se neće dogoditi svake godine.

4. Nekretnine mogu stvarati pasivni prihod

Ako je držite kao kratkoročni ili dugoročni najam, investicijska nekretnina može generirati novčani tok uz povećanje vrijednosti. Svaki mjesec možete zaraditi samo brinući se o imanju i komunicirajući s posjetiteljima.

 

Ako želite upravljati svojom nekretninom za iznajmljivanje uz minimalan angažman, možete angažirati tvrtku za upravljanje imovinom koja će se pobrinuti za popis, oglašavanje, zakazivanje ekipa za čišćenje i druge zadatke.

5. Nekretnine mogu ponuditi zaštitu od inflacije

Vaš će novac s vremenom imati manju kupovnu moć kako cijene dobara i usluga u gospodarstvu budu rasle. Čak i na najboljim štednim računima, vaš novac ne može pratiti godišnja povećanja indeksa potrošačkih cijena od otprilike 2%.

 

Međutim, povijesno, ulaganja u nekretnine imala su tendenciju nadmašiti inflaciju, često se krećući u suprotnom smjeru. Kao rezultat toga, ulaganje u nekretninu će povećati vaše šanse da zaradite dovoljno novca da se suprotstavite padu vrijednosti valute.

 

Znate li kako vam Eurovilla može pomoći kod poslovanja s nekretninama? Detalje saznajte ovdje.

6. Nekretnina znači lakše posuđivanje novaca

Margin trgovanje, često poznato kao posuđivanje novca za trgovanje dionicama, opasna je aktivnost koja može rezultirati gubitkom više novca nego što ste prvobitno uložili. S druge strane, uzimanje kredita koji je osiguran nekretninom poput kuće smatra se relativno sigurnim. Samo budite sigurni da imate plan za plaćanje hipoteke svaki mjesec, čak i ako je vaš prihod od najma prekinut.

7. Uređivanje i prodaja

Uređivanje i prodaja nekretnina uobičajena je strategija koju koriste investitori koji žele brzo zaraditi. To se događa kada kupite nekretninu za nižu cijenu, brzo je obnovite, a zatim prodate za brzu zaradu. Naravno, ključan je odabir idealne lokacije. Kada se bavite ovakvim ulaganjem, ne brine vas mjesečna najamnina. Umjesto toga, ako želite prodati svoju nekretninu za profit, trebali biste je platiti što je moguće manje.

 

Istraživanje je još jednom ključno. Želite locirati nekretninu u poželjnom području koje privlači mnogo kupaca. Osim toga, morate osigurati da svaki mogući profit neće biti izbrisan zbog troškova potrebnih popravaka.

 

Vaši izgledi da ostvarite profit na ovaj način značajno se povećavaju ako ste dovoljno vješti da sami odradite potrebne popravke.

 

Zanima vas investiranje u nekretnine, ali ne da vam se baviti papirologijom i istraživanjem? Saznajte više o našem kupoprodajnom timu ovdje.

Zaključak

Unatoč svim prednostima ulaganja u nekretnine, postoje i neki nedostaci. Jedan od glavnih je nedostatak likvidnosti (ili relativna poteškoća u pretvaranju imovine u gotovinu i gotovine u imovinu). Za razliku od transakcije dionicama ili obveznicama, koja se može dovršiti u nekoliko sekundi, za sklapanje transakcije s nekretninama mogu biti potrebni mjeseci. Čak i uz pomoć agenata, može biti potrebno nekoliko tjedana rada samo da se pronađe pravi kupac.

 

Ipak, nekretnine su posebna klasa imovine koju je jednostavno razumjeti i koja može poboljšati profil rizika i povrata portfelja investitora. Nekretnine same po sebi nude novčani tok, porezne olakšice, izgradnju kapitala, konkurentne povrate prilagođene riziku i zaštitu od inflacije. Nekretnine također mogu poboljšati portfelj smanjenjem volatilnosti kroz diverzifikaciju.


dodati link na ovaj clanak

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.