Eurovilla i Selling Sunset - savjeti kod kupnje nekretnina u 2023. godini

Eurovilla i Selling Sunset - savjeti kod kupnje nekretnina u 2023. godini

 

Netflixov “Selling Sunset” je pametan paket eskapističkih slatkiša za oči: sparna parada raskošnih imanja u Los Angelesu s mnoštvom prekrasnih agenata koji se svađaju kako bi izazvali zadovoljavajuću dozu drame.

 

Ipak, ako zavirite ispod visokih potpetica i vrtoglavih cijena, brzo ćete vidjeti da ova emisija također sadrži mnogo mudrosti o tome kako se prodaju nekretnine te kako tržište funkcionira. I upravo sada, dok nekretnine usporavaju i stoje na tržištu, postoji jedna tajna koja se počela infiltrirati čak i u najviše slojeve bogataša: Prodavači su uplašeni.

 

Naravno, prodavači nekretnina drže svoje karte skrivene kako bi kupce držali u neznanju. No, kao što ova emisija jasno pokazuje, prodavači više nisu tako komforni kao što su nekada bili – i riskiraju pogreške kod oglašavanja nekretnina koje bi kupci mogli iskoristiti u svoju korist - bitno je prepoznati oglase koji vam mogu ići u prilog.

 

Eurovilla i "Selling Sunset" vam donose nekoliko tajni koje prodavači vjerojatno žele sakriti od kupaca. Ovi trikovi primjenjivi su na sva tržišta nekretnina, pa tako i na naše.

1. Najskuplji dom rijetko je najbolja ponuda

U epizodi 6. sezone "Old Deals Die Hard", agentica za nekretnine Chelsea Lazkani vrlo je uzbuđena zbog prekrasne nekretnine na dijelu obale zvanom Strand na Manhattan Beachu.

 

"Za 22 milijuna dolara, to je odlična ponuda", kaže (mogli bismo dodati čak i bez trunke ironije u glasu).

 

Među njezinim prednostima je činjenica da se između ove novouređene nekretnine od 410 četvornih metara i Tihog oceana nalazi samo pijesak. Ima nevjerojatan pogled iz većine soba i razne ultraluksuzne pogodnosti, uključujući britanski pub!

 

Ali čini li je to više od tri puta vrjednijom od prosječne cijene od 6,7 milijuna dolara u odnosu na druge luksuzne kuće na Manhattan Beachu? Očigledno - ne. Nekretnina je oglašena u travnju 2022. za 21.999.000 dolara, ali nije prodana. Od tada je na tržištu iznajmljivanja po cijeni od 50.000 dolara mjesečno.

 

Pametni kupci trebali bi imati na umu da čak i ako se skupa nekretnina ističe luksuzom, druge nekretnine u tom području mogu biti puno bolja opcija. Bez obzira na to koliko kuća može biti blistava, teško je vratiti uloženo ako je daleko skuplja od bilo koje druge nekretnine u tom području.

 

Znate li da je davanje ponude za nekretninu delikatan proces koji može odbiti prodavatelja? Detalje pročitajte ovdje.

2. Ponekad možete isprobati nekretninu prije kupnje

Uz tako visoke kamatne stope ovih dana, mnogi vlasnici shvaćaju da nije najbolje vrijeme za prodaju svojih nekretnina. Međutim, budući da su cijene najma porasle, vlasnicima (poput one kuće na Manhattan Beachu) može biti povoljnije iznajmiti svoje domove dok čekaju da se tržište promijeni u njihovu korist.

 

Kupcima bi također moglo pomoći iznajmljivanje na određeno vrijeme dok čekaju da cijene padnu.

 

Ako vidite nekretninu koji vam se stvarno sviđa, ali mislite da je precijenjena, ne bi bilo loše pitati prodavače jesu li zainteresirani za iznajmljivanje. Na taj način možete isprobati kuću prije nego što se obavežete na kupnju, a vlasnici mogu čak dopustiti da se stanarina koju ste platili uračuna u cijenu kuće ako je na kraju kupite.

3. Kupci imaju vremena za kupovinu

Agentica Bre Tiesi vodi klijenta milijardera u veliki obilazak prekrasne kuće od 960 četvornih metara u Hollywood Hillsu. Ima nevjerojatan pogled iz svih važnih prostorija u kući, uključujući glavne spavaće sobe.

 

Nekretnina je oglašena za 24.995.000 dolara, a klijent ima budžet od 30.000.000 dolara, pa misli da je ova kuća savršena za njega.

 

Iako tvrdi da su ga impresionirale sve otmjene značajke nekretnine i da mu odgovara cijena, upravo je stigao iz New Yorka i želi razgledati druga područja. Zna da si može uzeti vremena.

 

Tržište se znatno promijenilo i više nema bjesomučnih ratova licitacija za nekretnine prije nego što su uopće oglašene, tako da kupci imaju luksuz razmatranja svih svojih opcija. Kupci bi trebali znati da si mogu uzeti dovoljno vremena kako bi našli idealnu nekretninu!

 

Je li bolje kupiti novu ili staru nekretninu? Više o tome pročitajte ovdje.

4. Ne kupujte nadograđivanu nekretninu

Agentica Nicole Young nada se prodati luksuznu kuću s pet spavaćih soba, pet kupaonica i 450 četvorna metra u zapadnom Hollywoodu. Oglašena je za 11.990.000 dolara, što bi značilo proviziju od 359.000 dolara - tko joj može zamjeriti što je nestrpljiva?

 

Kuća je stara gotovo 100 godina i nalazi se na izuzetnoj zelenoj parceli.

 

"Moj klijent je izvršio kompletnu obnovu od glave do pete za 3 milijuna dolara", rekla je. "Halle Berry živi odmah preko puta."

 

Dok ga pokazuju agentici Heather Rae El Moussa, dive se luksuznim dodacima. El Moussa je posebno impresionirana okovom na ugradbenim ormarima i policama.

 

"Obnova nije bila jeftina - potrošili su 250.000 dolara samo na kvake i drške na ormarima,” kaže ona.

 

To nam se čini ekstravagantnim, pogotovo kada je prosječna prodajna cijena nekretnine u zapadnom Hollywoodu 1,34 milijuna dolara.

 

Doduše, ova je kuća daleko finija i veća od prosječne nekretnine, ali kupci bi ipak trebali pripaziti na skupe detalje koji kuću čine pretjerano izgrađenom za određeno područje.

 

Može li najam nekretnine biti isplativiji od kupnje? Više o toj temi pročitajte ovdje.

5. Ne mora sav luksuz biti skup

Iako bi 250.000 dolara u nadogradnji ormarića moglo biti pretjerano, El Moussa hvali druge kupaonske značajke koje zapravo uopće nisu skupe.

 

"Radijator za ručnike", kaže dok dodiruje element u kupaonici. “To je nužno. Dobivam inspiraciju za svoj sljedeći dom.”

 

S obzirom na to koliko bi joj malo novca trebalo da nabavi kupaonski radijator, ne bismo se iznenadili da jedan upravo visi u njezinoj kupaonici. Zapravo, ovo je jedan luksuz koji svi možemo posjedovati, kao i dokaz da neki luksuz ne mora previše koštati.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.