4 savjeta kod davanja ponude za nekretninu

4 savjeta kod davanja ponude za nekretninu

 

Prijeći ćemo odmah na stvar: kupnja nove nekretnine je zabavna. Ali kad jednom nađete nekretninu u koju ste se zaljubili na prvi pogled, stvari postaju kaotične izuzetno brzo.

 

Zamislite davanje ponude za nekretninu kao vožnju na vlaku smrti u lunaparku: možda ćete imati strme i nagle padove emocija te spore, tegobne uspone do uspjeha, ali vožnja neće završiti sve dok vagon ne uspori i sigurnosna šipka se ne podigne. Priznajemo da metafora možda nije najbolja, no to ne znači da nećete proći kroz razne emocije tijekom ovogj procesa.

 

Ali da biste uopće započeli proces kupnje, morate znati kako napraviti pravu ponudu - ponudu koja će završiti kada dobijete ključeve svoje nove kuće. Eurovilla vam donosi uspješne pregovaračke taktike kako biste proces davanja ponude za nekretninu učinili lakšim, preciznijim te na kraju - uspješnijim.

1. Odaberite pravu cijenu

Samo zato što je nekretnina oglašena te prodavač traži cijenu od 400.000 eura, to ne znači da ta nekretnina zapravo vrijedi toliko.

 

Sve ovisi o trenutnim uvjetima na lokalnom tržištu. Ako kupujete na aktivnom tržištu - osobito na mjestima s malom ponudom - ponuda koja je znatno niža od tražene cijene vjerojatno je uzaludno gubljenje vremena. Ali ako nekretnina stoji neprodana nekoliko mjeseci, prodavači možda neće očekivati punu cijenu. Precizan način za određivanje cijena nekretnina u vašem ciljanom području mogle bi biti oglašene cijene, no oglašene cijene se rijetko postižu. Pametnije je razgovarati s vašim agentom i pitati po kojim su cijenama zapravo nekretnine prodane.

 

Surađujte sa svojim agentom za nekretnine kako biste odredili poštenu ponudu. Profesionalni agenti za nekretnine će najbolje procijeniti cijene i dinamiku tržišta te mogu s vama pogledati lokalnu ponudu nekretnina. Vaš agent vam također može pomoći da odredite koliko bi bilo prihvatljivo ponuditi ispod tražene cijene bez da uvrijedite prodavatelja. Iako određeni brojevi ovise o vašem tržištu, pravilo je da je nerealno ići preko 5% ispod cijene nekretnine osim ako je na tržištu mjesecima.

 

Znate li koje greške kupci nekretnina često rade? Detaljan popis saznajte ovdje.

2. Oprezno s niskom ponudom

Ponekad je cijena nekretnine jednostavno previsoka, nema pretjerane filozofije iza toga, ili možda nekretnina koja vas zanima stoji neprodana nekoliko mjeseci. U tim situacijama, ponuda ispod tražene cijene mogla bi biti prava strategija da nekretninu koju volite dobijete po povoljnoj cijeni. Međutim, ovo je alat koji se koristi rijetko i s velikom pažnjom - posebno ako sadašnji vlasnici tamo žive mnogo godina.

 

Dugogodišnji vlasnici obično su ponosni na svoj dom i žele da ga novi vlasnici vole kao i oni. Nepromišljeni kupci riskiraju da naljute prodavatelja i izgube nekretninu. U idealnom slučaju, tražite završetak u kojem se obje strane osjećaju kao da su sklopile pošten dogovor.

 

Stoga nemojte ići s preniskom ponudom osim ako se i vi i vaš agent ne slažete da je to najbolja taktika za pridobiti prodavatelja. Ovo je potencijalno riskantno, stoga je najbolje ovu strategiju držati po strani osim ako niste prilično sigurni da neće prouzročiti prodavateljev odustanak.

 

Također, razmislite o široj slici. Ne dopustite da relativno mali iznos stane između vas i nekretnine koju obožavate. Ako će nekoliko tisuća eura kupce držati podalje od nekretnina koji vole, ovdje u Eurovilli vas želimo podsjetiti koliko udio taj iznos ima kada se pretvori u mjesečnu uplatu. Često je rizik niske ponude prevelik i neisplativ.

 

Znate li najbitnije korake kod kupnje kuće? Detalje pročitajte ovdje.

3. Razmotrite potraživanja od prodavatelja

Zajedno s cijenom, sigurno ćete htjeti uključiti određena potraživanja od prodavatelja u svoj ugovor. Što je više prepreka i zahtjeva na putu prodaje, veća je vjerojatnost da će vas jedna od njih spotaknuti.

 

Na primjer, čekate li prodaju nekretnine u kojoj ste do sada živjeli te bi to moglo oduljiti proces kupnje vaše nove nekretnine? Razgovarajte sa svojim agentom kako biste odlučili što ćete odmah tražiti i razmislite o odustajanju od nekih zahtjeva ako je tržište izuzetno aktivno i naklonjeno prodavačima.

 

Šanse su vam najbolje ako ne tražite previše od prodavatelja nekretnine.

 

Ipak, nemojte se izlagati riziku kako bi dobili nekretninu koju volite. Neki agresivni kupci mogli bi preskočiti inspekciju nekretnine kako bi prodavačima "zasladili" ponudu, ali to može biti opasno, posebno u starijim nekretninama koje bi mogle zahtijevati obilne popravke i ulaganja.

 

Je li pametnije kupiti staru ili novu nekretninu? Prednosti i nedostatke pronađite ovdje.

4. Držite svoje emocije pod kontrolom

Postoji realna mogućnost da se potraga za idealnom nekretninom otegne u nedogled i da naiđete na nekretninu koja ima sve što vam treba. Izuzetno je važno ostati priseban, racionalan i pomalo proračunat kupac.

 

Jedan od najboljih savjeta koji vam možemo dati je - nemojte se zaljubiti u nekretninu. Zaljubljivanje u nekretninu može vas natjerati da radite nepromišljene stvari, a najgora od njih je preplata.

 

Osim toga, ponekad čak i izvrsna ponuda možda neće biti prihvaćena. Opet, ostavite emocije po strani i bitno je da ne shvaćate odbijanje ponude kao uvredu - prodavačima se možda jednostavno ne sviđaju neka od vaših potraživanja ili jednostavno smatraju da mogu dobiti bolju ponudu ako ne prihvate vašu. Dakle, nemojte pretpostavljati da je gotovo dok zaista nije gotovo.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.