Što tražiti u nekretnini koju iznajmljujete?

Što tražiti u nekretnini koju iznajmljujete?

 

Bez obzira tražite li garsonijeru ili trosoban stan, pronalaženje pravih pogodnosti može odlučiti hoćete li voljeti ili mrziti svoj novi iznajmljeni stan.

 

Pogodnosti za iznajmljivanje dolaze u različitim oblicima, u rasponu od perilice i sušilice rublja, najsuvremenijeg alarmnog sustava do kontrole štetočina svake dvije godine i privatnog parkirnog mjesta. Ako budete imali sreće, možda ćete pronaći i unajmiti stan sa svim navedenim pogodnostima!

 

Vjerojatnije je, međutim, da ćete morati odrediti prioritete ovisno o tome što vam je na kojem mjestu na vašoj listi prioriteta.

 

Dakle, koje pogodnosti biste trebali staviti na vrh svog popisa? Eurovilla vam donosi nekoliko pogodnosti koji će napraviti veliku razliku i vrijedi ih imati prije nego što potpišete sljedeći ugovor o najmu.

Perilica posuđa

Nakon što imate perilicu posuđa, teško je vratiti se ručnom pranju posuđa. Ali to ste već znali, zar ne?

 

"Perilica posuđa mora biti nedvojbeno najpodcjenjeniji izum svih vremena", kaže Dina Serdarušić, voditeljica Eurovilla ureda.

 

Ručno pranje posuđa nakon dugog dana na poslu zadnja je stvar koju bi itko želio učiniti. Posjedovanje perilice posuđa ne samo da vam omogućuje da održavate svoje posuđe, a time i ostatak vaše kuhinje, čistim, već budući da perilica posuđa ne treba toliko vode kao ručno pranje posuđa, također vam pomaže smanjiti račun za vodu,” kaže Serdarušić.

 

Zanima vas koje su bitne stavke kod najma stana? 6 Eurovilla savjeta kod najma stana pročitajte ovdje.

Alarm

Posjedovanje alarmnog sustava može vam dati veći mir, ali profesionalne instalacije novih sustava mogu stajati stotine eura. Kako biste uštedjeli novac, tražite nekretninu koji dolazi s već ugrađenim alarmnim sustavom. I ne zaboravite pitati stanodavca koji su uvjeti za mjesečni nadzor. Neki stanodavci nude alarmni sustav, ali traže od stanara da plaćaju mjesečne naknade.

 

A postoje i druge sigurnosne pogodnosti koje treba provjeriti.

 

"Provjerite ima li u stanu zasuna i prozorskih brava", kaže Matteo Mikulić, stručnjak za nekretnine. “Također provjerite sigurnosne uređaje kao što su detektori dima i aparati za gašenje požara. Sve što nedostaje, zatražite da se instalira. Ovo ne samo da će vaše iznajmljivanje učiniti mnogo sigurnijim, već će i vlasniku nekretnine osigurati i jeftinije osiguranje.”

Kontrola štetočina

Između gnijezda osa na vašem balkonu i žohara koji napadaju vašu kuhinju, kontrola štetočina može biti dugotrajan, neugodan i skup posao. Neki komercijalni proizvodi za suzbijanje štetočina također mogu biti teški ili čak opasni za korištenje. Uštedite sebi gnjavažu i potražite nekretninu za najam koji nudi redovitu profesionalnu kontrolu štetočina.

 

Iznajmljujete li nekretninu sami ili surađujete s profesionalcima? Prednosti suradnje s našim agentima pri najmu pročitajte ovdje.

Klima uređaj ili stropni ventilatori

Ako živite u području gdje ljetne temperature postaju nepodnošljive, imati klima uređaj nije samo pametno, već i neophodno. Mnogi noviji stanovi za iznajmljivanje imaju klima uređaje, ali ako ne, provjerite mogu li se ugraditi mobilne jedinice.

 

Samo imajte na umu da klima uređaji troše puno struje i mogu povećati vaš mjesečni račun. Kako biste uštedjeli na ovim troškovima, provjerite ima li stan za najam stropne ventilatore. Ljeti će stropni ventilator koji se vrti u smjeru suprotnom od kazaljke na satu većom brzinom cirkulirati kroz prostoriju, omogućujući vam da se osjećaj hladnoće čak i bez uključene klime.

 

Zimi postavite stropni ventilator da radi u smjeru kazaljke na satu pri maloj brzini kako bi se topli zrak zarobljen na stropu vratio u prostoriju. I dalje ćete morati koristiti grijanje u najhladnijim danima, ali jednostavnim pritiskom na prekidač možete smanjiti svoje potrebe za grijanjem.

Perilica i sušilica

Bez obzira koliko dobar najam bio, nošenje rublja u praonicu i natrag svaki tjedan užasno brzo dosadi. U idealnom slučaju, najbolja je kombinacija perilice i sušilice u nekretnini.

 

Nakon što završite fakultet, želite da završe dani vučenja odjeće u praonicu”, kaže Mikulić. "Osim što će vam uštedjeti vrijeme, ovo će vam uštedjeti i novac."

 

Ako ne možete pronaći nekretninu za najam s uređajima u jedinici, barem pokušajte pronaći mjesto koje u zgradi ima perilice i sušilice.

Privatni parking

Iako kompleks za iznajmljivanje vjerojatno ima parkiralište, mogao bi biti pun vikendom, kada će stanari vjerojatno imati goste. Kako biste uvijek imali mjesta, potražite kompleks koji nudi rezervirana parkirna mjesta.

 

Nema ništa gore nego napraviti veliku nabavu namirnica i morati parkirati kilometar i pol od svog doma”, kaže Serdarušić. "Pitajte o količini namjenskog prostora, kao i o količini dostupnog rezerviranog parkinga."

 

Pregovori o stanarini nikada nisu ugodni. Pročitajte kako tražiti nižu stanarinu od stanodavca ovdje.

Dvorišni prostor

Ponekad vam je potreban svjež zrak! Potražite kompleks koji nudi dvorište ili, još bolje, bazen, tako da možete provoditi vrijeme vani, a da ne morate napuštati svoj kompleks i voziti se do najbližeg parka ili gradskog bazena.

Održavanje

Puknuta cijev, prepuni WC ili bojler koji curi mogu uzrokovati ozbiljnu štetu nekretnini i vašim stvarima. Blizina ekipe za hitno održavanje može smanjiti štetu i brzo vratiti vaš život u normalu.

 

U Hrvatskoj se rijetko može naići na nekretnine (zgrade i kompleksi) gdje rade ljudi na održavanju, stoga bi bilo mudro pitati stanodavca je li kontaktu s poduzećima ili osobama koje se bave hitnim intervencijama. Ova informacija mogla bi vam uštedjeti tisuće eura te vas poštedjeti glavobolje.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.