Najčešće greške kod prodaje nekretnine

Najčešće greške kod prodaje nekretnine

 

Prodaja vaše nekretnine nije lak proces, u smislu stvarne logistike i emocionalne povezanosti koju često imate sa svojim domom. Iako većina prodaje ne ide 100 posto glatko, postoje neke uobičajene pogreške kod prodaje nekretnine koje možete izbjeći kako bi proces bio manje stresan i manje emotivan.

 

Bez obzira na to jeste li prodavač-početnik ili ste već prošli kroz proces, trebali bi znati na što paziti. Eurovilla vam donosi najveće i najčešće pogreške prilikom prodaje nekretnine:

1. Precjenjivanje nekretnine

Jedan od najvažnijih koraka kod prodaje nekretnine je određivanje prave cijene - cijene koja će vam omogućiti prodaju u razumnom vremenskom roku, za profit koji vam odgovara.

Rizik od previsoke cijene

Kada stavljate svoju nekretninu na prodaju, jedna uobičajena zamka je postavljanje previsoke cijene. Evo zašto:

 

      Odvraća kvalificirane kupce u vašem cjenovnom rangu

      To može učiniti da vaša nekretnina dom ostane na tržištu. A što je dulje na tržištu, to manje kupaca smatra da moraju brzo dati ponudu

      Ako na kraju morate sniziti cijenu, kupci će se osjećati kao da imaju dodatnu pregovaračku moć

      Ako vaš oglas zastari, mogli biste prodati za manje nego što biste prodali da ste od početka odredili odgovarajuću cijenu

2. Prodaja u krivo vrijeme

Vrijeme vaše prodaje može učiniti veliku razliku u cijeni koju možete dobiti. U većini mjesta, najbolje doba godine za prodaju je druga polovica travnja. Tipična nekretnina oglašena tijekom ovog vremenskog perioda prodana je za veću cijenu, u usporedbi sa sličnim nekretninama prodanim u ostatku godine. Vrijeme može biti faktor u vašem gradu, pa imajte to na umu kada istražujete najbolje vrijeme za prodaju u vašem području.

3. Štednja na popravcima

Čak i mali nedostaci mogu odbiti kupce. Ako prođu kroz vašu nekretninu i pronađu labave kvake, slavine koje cure ili rupe na zidu, zapitat će se jeste li zanemarivali i veće probleme.

Opcija 1: Ponudite kredit za popravak

Jedan od načina da se pomogne napredovanju posla kada postoje poznati problemi u nekretnini je ponuditi kredit za popravak, koji kupcima omogućuje da završe popravke sami, nakon prodaje.

Opcija 2: Snizite cijenu

Ako ste otkrili probleme u svojoj nekretnini prije oglasa, možete sniziti cijenu od samog početka. Imajte na umu da bi neki kupci i dalje mogli pokušati pregovarati o nižoj prodajnoj cijeni, stoga jasno navedite u opisu svog oglasa da navedena cijena odražava poznati problem.

 

Znate li što je staging nekretnine? Detalje o stagingu pročitajte ovdje.

4. Emocije ometaju prodaju vaše nekretnine

Kako biste uspješno prodali svoju nekretninu, važno je odvojiti svoju emocionalnu povezanost s nekretninom od detalja transakcije. Može biti teško pregovarati s kupcima kada volite svoj dom, ali važno je ponašati se kao profesionalac.

Osobno shvaćanje pregovora

Potrudite se da ostanete hladne glave tijekom cijelog procesa prodaje, a posebno tijekom važnih pregovora. Budite realni i pretpostavite da će tijekom pregleda biti otkriveno barem nekoliko problema. Nijedna nekretnina nije savršena, pogotovo one starije. Ne dopustite da kupčev zahtjev za manjim popravcima poremeti cijeli posao.

Nefleksibilnost prikazivanja

Višestruka pokazivanja i povremeni dan otvorenih vrata samo su dio procesa prodaje nekretnine, čak i ako su nezgodni. Uostalom, malo je kupaca koji su spremni kupiti na neviđeno! Ako imate agenta za prodaju, on bi trebao koordinirati pokazivanja ili osigurati pretinac koji potencijalnim kupcima osigurava siguran i nesmetan obilazak.

5. Izostanak pripreme i "staginga"

Ulaganje truda da vaša nekretnina izgleda što bolje prije nego što ju oglasite dobro je potrošeno vrijeme i novac, posebno ako se uzme u obzir da kupci mogu dati ponudu samo na temelju onoga što vide na ekranu. Zapravo, gotovo 60% milenijalaca reklo je u jednoj anketi objavljenoj prošle godine da bi bili barem donekle uvjereni da daju ponudu za nekretninu nakon samo 3D virtualnog obilaska.

 

Upotrijebite sljedeće savjete za prodaju nekretnine kako biste očistili, pripremili i rasporedili svoju nekretninu i isprobajte ove savjete za povećanje privlačnosti vaše nekretnine.

 

      Očistite temeljito

      Usisajte, pometite i obrišite

      Ispolirajte ili obrišite uređaje i radne ploče

      Očistite kupaonice

      Uklonite mirise

      Složite i odložite rublje

      Držite ormare organiziranima

      Ponovite ovaj postupak prije svakog pokazivanja

 

Znate li kako pripremiti nekretninu za prodaju? Sve detalje saznajte ovdje.

6. Niste unajmili profesionalnog fotografa

Mnogi agenti za nekretnine će pokriti troškove profesionalnih fotografija oglasa, ali čak i ako ne koristite agenta, profesionalne fotografije su neophodne. Uostalom, većina (oko 95%) kupaca pregledava nekretnine na internetu, a vaše fotografije s oglasa su zaslužne za prvi dojam.

 

Većina profesionalnih fotografa naplaćuje samo nekoliko stotina eura, a rezultat će biti fotografije koje su oštre i čiste s puno prirodnog svjetla, ističući najbolje značajke vaše nekretnine dok u isto vrijeme prikrivaju potencijalne nedostatke.

 

Znate li što je korekcija tržišta nekretnina? Sve o korekciji pročitajte ovdje.

7. Zanemarivanje vanjštine

Kad potencijalni kupac dođe u vašu nekretninu, vanjština ostavlja prvi dojam. Nemojte trošiti toliko vremena pripremajući unutrašnjost svoje nekretnine da zaboravite na vanjski izgled. 28% prodavača na neki način uređuju okoliš prije oglašavanja. Uobičajeni zadaci uređenja okoliša mogu uključivati:

 

      Košenje travnjaka

      Vanjsko bojanje

      Čišćenje puteva

      Sezonsko održavanje, poput grabljanja lišća i podrezivanja grmlja i grana

      Sadnja cvijeća

 

Proces selidbe može biti naporan. Eurovilla vam donosi 7 savjeta koji će vam pojednostaviti taj proces! Sve detalje saznajte ovdje.

8. Preskakanje suradnje s agentom

Osim ako nemate vremena, predanost i znanje za oglašavanje nekretnine, bilo bi bolje da koristite agenta. Ovdje su glavne stvari u kojima vam vaš agent može pomoći;

 

      Vaš agent će se pozabaviti potrebnom papirologijom

      Vaš agent će smanjiti stres i pomoći vam da se usredotočite na činjenice, a ne na emocije

      Agent je stručnjak za vaše lokalno tržište i ono što kupci traže

      Oni će umjesto vas odrediti cijene koristeći usporednu analizu tržišta

 

Provjerite jeste li odabrali pravog agenta. Osoba koju odaberete trebala bi poznavati lokalno tržište i imati iskustva u prodaji nekretnina u vašem susjedstvu. Da biste pronašli odličnog agenta, pročitajte recenzije, tražite preporuke od prijatelja i članova obitelji, razgovarajte s više agenata i postavite im ova pitanja. Također, pregovarajte!

Nešto više od polovice prodavača ne pregovara o uvjetima svog agenta, no od onih koji to čine, 55 posto je na neki način uspješno. Na vašu sreću, Eurovilla agenti stručnjaci su na svim ovim područjima te vam bez problema mogu pomoći kod kupnje ili prodaje nekretnine. Sve što trebate napraviti je kontaktirati nas.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.