5 pitanja koje morate postaviti svom agentu za nekretnine

5 pitanja koje morate postaviti svom agentu za nekretnine

 

Ako prvi put kupujete kuću - i uočite nekretninu koja ima sve o čemu ste ikada sanjali - može biti primamljivo pritisnuti pedalu gasa i zaključiti posao što je prije moguće. Ali polako! Morate postaviti mnogo pitanja kako biste lakše pregovarali s prodavateljem za dobru cijenu.

 

Nijedna nekretnina nije savršena ispod površine, a malo tko to zna bolje od vašeg agenta za nekretnine. To znači da je vrijeme da sjednete sa svojim agentom i postavite im pitanja o nekretnini koju se nadate učiniti svojom.

 

Određena pitanja izgledaju prilično očita: Trebam li ponuditi punu cijenu? Koliko brzo možemo završiti pregovore? Međutim, postoje mnoga druga pitanja koja vam možda neće pasti na pamet, a trebali biste ih postaviti svom agentu u ovom ključnom trenutku kada postajete vlasnik nekretnine.

 

Eurovilla vam donosi 5 pitanja koja morate postaviti svom agentu kako bi vam otkrio što doista misli. Oni vam mogu pomoći da shvatite je li ova nekretnina doista prava za vas i koji bi trebali biti vaši sljedeći koraci. Kada ste pronašli svog idealnog agenta i nekretninu, postavite im sljedeća pitanja;

1. Biste li vi osobno kupili ovu nekretninu?

Ovo bi pitanje moglo biti konačni lakmus test trebate li nastaviti s kupnjom nekretnine. Iskreno pitajte svog agenta bi li kupili ovu nekretninu da su u potrazi za jednom.

 

Ako vaš agent ima ikakvih rezervi prema nekretnini, to je znak da maše crvenom zastavom.

 

Ako imate dojam da vaš agent nije toliko oduševljen nekretninom kao vi, pitajte zašto. To može biti zbog susjedstva, same nekretnine ili nečega što ima veze s prodavačem. Odgovor bi i vas mogao natjerati da zastanete.

 

Znate li koje su najčešće greške kod kupnje nekretnine? Odgovore saznajte ovdje.

2. Kakva je povijest prodaje ove kuće i kako bi to utjecalo na moju ponudu?

Prije nego što date ponudu za nekretninu, pitajte svog agenta za povijest prodaje nekretnine. Zatražite informacije o tome kada je kuća zadnji put prodana i svim prodajama prije toga.

 

Dodatna pitanja koja vrijedi postaviti: Je li kuća ikada bila iznajmljena? Je li to ikada bila u vlasništvu banke ili u kakvoj nevolji?

 

Ovi čimbenici mogu sugerirati da je bilo teško prodati nekretninu - što bi moglo značiti da biste mogli ugrabiti ovu nekretninu po povoljnoj cijeni.

 

Znate li što će se događati na tržištu nekretnina u 2023. godini? Nekoliko trendova koje stručnjaci predviđaju možete saznati ovdje. 

3. Koje nepredviđene slučajeve vrijedi uključiti u predugovor?

Kada se kupci i prodavači dogovore oko kupnje ili prodaje kuće, ponekad misle da se mogu jednostavno povući.

 

Ali kada prodavatelj prihvati kupčevu ponudu, obje strane potpisuju pravni i obvezujući ugovor - službeni dokument koji zahtijeva od kupca i prodavatelja da izvrše transakciju.

 

Dakle, koliko je taj ugovor obvezujući ovisi o detaljima. Neki ugovori imaju ugrađene nepredviđene slučajeve koji omogućuju kupcu ili prodavatelju da odustane od dogovora bez pravnih posljedica.

 

Ali imajte na umu da previše nepredviđenih okolnosti može odbiti prodavače, stoga osigurajte pravu ravnotežu tako da zamolite svog agenta za smjernice dok pregovarate.

 

Na primjer, moglo bi biti u redu odustati od nepredviđene inspekcije kuće ako je kuća nedavno izgrađena. Uz stariju kuću koja bi mogla zahtijevati opsežne popravke, pregled je gotovo neophodan. Pitajte svog agenta i saznajte koje su nepredviđene okolnosti presudne za postizanje vaše kupnje ili prodaje.

 

Znate li kako brže prodati nekretninu? Nekoliko savjeta pročitajte ovdje.

4. Što se događa u ovom susjedstvu i kako će to utjecati na cijene nekretnina?

Dobri agenti za nekretnine čuju sve o tome što se događa u zajednicama u kojima posluju, stoga je važno da kupci postavljaju puno pitanja.

 

Iako je možda etički upitno za agente za prodaju nekretnine da komentiraju demografiju susjedstva i većina se neće upuštati u ovakve razgovore, vaš vam agent i dalje može dati odlične savjete o tome radite li solidno ulaganje na temelju trendova na lokalnom tržištu nekretnina i ekonomskih čimbenika koji utječu na samu vrijednost nekretnine.

 

Dakle, postavite pitanja: Rastu li ili padaju cijene kuća u susjedstvu? Grade li se novi sadržaji (npr. parkovi, trgovina, javni prijevoz, shopping centri) na tom području? Također, pokušajte odrediti prodavateljeve razloge za prodaju.

 

Sve su to važne stvari koje treba uzeti u obzir prije kupnje nekretnine, a agent za nekretnine može vam pomoći da filtrirate buku i stvarno vam kaže što se događa.

 

Znate li kako se određuje cijena nekretnine? Detalje saznajte ovdje.

5. Možete li preporučiti kućnog inspektora, majstora i odvjetnika na tom području?

Lokalna stručnost važna je ne samo za agenta za nekretnine kojeg angažirate, već i za druge profesionalce koje biste mogli susresti dok pregovarate o ovom poslu s nekretninama.

 

Dakle, ako su vam potrebne preporuke za kućnog inspektora, kućnog majstora, odvjetnika za nekretnine ili bilo koga drugog na vašem putu kupnje nekretnine, vaš agent može odgovoriti na vaša pitanja i dati preporuke kako biste povećali izglede da će vaša potraga i kupnja dalje ići glatko.

 

Ova i sva druga pitanja slobodno postavite bilo kojem od Eurovillinih agenata! Naš tim profesionalaca i stručnjaka drage će vam volje odgovoriti na bilo koja pitanja koja možete imati o nekretnini ili pak procesu kupnje koji je često kompliciran i mukotrpan. Jedino što trebate napraviti da bi započeli ovaj proces je kontaktirati nas!

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.