Što je tabularna izjava - Eurovilla stručnjaci odgovaraju

Što je tabularna izjava - Eurovilla stručnjaci odgovaraju

Clausula Intabulandi ili na hrvatskom - tabularna izjava, pojam koji je duboko ukorijenjen u pravnoj i imovinskoj povijesti, ima značajnu težinu u području nekretnina. Podrijetlom iz latinskog, izraz se prevodi kao "tabularna izjava" i odigrao je ključnu ulogu u oblikovanju praksi upisa vlasništva tijekom stoljeća. U ovom članku, Eurovilla stručnjaci donose odgovor na pitanje - "Što je tabularna izjava?", te njenim povijesnim putovanjem, istražujući njezino podrijetlo, evoluciju i trajan utjecaj na vlasnička prava.

 

Prije nego krenemo otkrivati detalje o tabularnoj izjavi, pitali smo Eurovilla pravnicu i savjetnicu Mariju Okopni, da nam objasni što je točno tabularna izjava te što ona predstavlja.

Odgovorila je;

"Tabularna izjava (clausula intabulandi) je dokument kojim prodavatelj izjavljuje da je

nekretnina u cijelosti isplaćena te da dopušta upis prava vlasništva u zemljišnim knjigama na kupca."

"Tabularnu izjavu prodavatelj mora ovjeriti kod javnog bilježnika. Tabularna izjava može biti dio kupoprodajnog ugovora ili se može izdati kao zaseban dokument. Nadalje, kupci često zahtijevaju da prodavatelj tabularnu izjavu deponira kod javnog bilježnika, s obzirom da deponiranje kod javnog bilježnika predstavlja dodatan trošak, agencija za nekretnine Eurovilla omogućuje besplatno deponiranje tabularne izjave uz potpis Zapisnika o deponiranju."

Podrijetlo i rana implementacija tabularne izjave

Korijeni tabularne izjave mogu se pratiti unazad do rimskog prava, gdje je koncept vlasništva nad nekretninom formaliziran kroz čin upisa. U starom Rimu, vlasnik nekretnine mogao je osigurati svoja prava uknjižbom imovine kod javnog tijela. Ovaj čin ne samo da je pružao dokaze o vlasništvu, već je služio i kao način zaštite vlasničkih prava od mogućih sporova.

 

Isplati li se ulagati u komercijalnu nekretninu? Detalje saznajte ovdje.

Srednjovjekovna Europa i tabularna izjava

Kako je Rimsko Carstvo propadalo, tako je i praksa upisa vlasništva nestala. Međutim, oblici tabularne izjave ponovno su se pojavili tijekom srednjeg vijeka u Europi. Razne regije prihvatile su ideju evidentiranja imovinskih transakcija u službenim registrima, postavljajući temelje za moderne sustave registracije imovine. Motivacija je bila jasna: unijeti transparentnost u vlasništvo imovine, minimizirati sporove i uspostaviti jasan lanac vlasništva.

Renesansa i rođenje moderne javnobilježničke prakse

Razdoblje renesanse svjedoči ponovnom oživljavanju interesa za klasično znanje i pravna načela. S oživljavanjem rimskih pravnih ideala, tabularna izjava ponovno je stekla važnost. Javni bilježnici, koji su imali ključnu ulogu u dokumentiranju pravnih transakcija, počeli su ovu klauzulu ugrađivati u vlasničke listove. Javnobilježnički sustav, s naglaskom na točnosti i autentifikaciji, dodatno je učvrstio važnost upisa vlasništva.

 

Znate li koja pitanja morate postaviti svom agentu za nekretnine? Sve detalje saznajte ovdje.

18. i 19. stoljeće: Pravna kodifikacija i sustavna registracija

Razdoblje prosvjetiteljstva donijelo je zakonsku kodifikaciju i poticaj za sustavnu registraciju vlasništva. Zemlje poput Francuske i Njemačke utrle su put sveobuhvatnim imovinskim zakonima, ističući tabularnu izjavu kao temeljnu komponentu. Ove zakonske reforme imale su za cilj pojednostaviti promet nekretninama, potaknuti gospodarski razvoj i osigurati zaštitu vlasničkih prava.

Globalna raširenost i suvremena relevantnost

19. i 20. stoljeće svjedočili smo globalnom širenju praksi uknjižbe vlasništva, pri čemu je tabularna izjava služila kao predložak za pravne okvire. Mnoge zemlje usvojile su varijacije ove klauzule u svojim imovinskim zakonima, prepoznajući vrijednost održavanja organiziranih, javno dostupnih registara vlasništva nad nekretninom. Pojava tehnologije dodatno je pojednostavnila postupak registracije, učinivši informacije o imovini dostupnijima i smanjivši vjerojatnost prijevare.

 

Znate li kako brzo iznajmiti svoju nekretninu? Savjete stručnjaka pogledajte ovdje.

Prednosti tabularne izjave

Tabularna izjava je kroz svoje povijesno putovanje dokazala da nudi nekoliko prednosti. Pruža pouzdanu evidenciju vlasništva nad imovinom, olakšava imovinske transakcije i povećava pravnu sigurnost.

 

Zaključno, tabularna izjava predstavlja dokaz trajne potrage za jasnoćom i sigurnošću u prometu nekretninama. Njeno putovanje od starog Rima preko srednjovjekovne Europe do suvremenih pravnih sustava odražava stalne napore da se uspostave transparentne i učinkovite prakse uknjižbe vlasništva. Dok se krećemo kroz složenost modernih nekretnina, priznavanje povijesnog značaja tabularne izjave obogaćuje naše razumijevanje temelja koji podupiru vlasnička prava.

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.