Želite kupiti nekretninu koju bi iznajmljivali? Evo nekoliko stvari koje morate znati!

Želite kupiti nekretninu koju bi iznajmljivali? Evo nekoliko stvari koje morate znati!

 

Kako kupiti investicijsku nekretninu?

Kao što već možete pretpostaviti, mi obožavamo apsolutno sve vezano za nekretnine, stoga nije preveliko iznenađenje da nas zanimaju dodatne investicije. Tržište nekretnina konstantno raste i jedno je od najsigurnijih i isplativijih investicija koje su dostupne. Postoji nekoliko razloga zašto bi htjeli kupiti drugu nekretninu i osobno smo naklonjeni tome da nam vrijednost vlasništva raste a to vlasništvo osigurava mjesečni prihod.

 

Jeste li spremni napraviti iskorak i postati investitor u nekretnine? Eurovilla vam donosi nekoliko savjeta koji će vam pomoći pronaći, a na kraju i kupiti, svoju novu nekretninu čiji je primarni cilj iznajmljivanje i osiguravanje dodatnog izvora prihoda za vas i vašu obitelj.

1. Odlučite kupujete li gotovinom ili uzimate kredit

Možda ćete biti u iskušenju da kupujete gotovinom i odreknete se mjesečnih plaćanja hipoteke, ali to može vaš novac vezati za nekretninu. Osim toga, mogli biste propustiti porezne odbitke ako kupujete u gotovini. Pogledajte koliko ste novca uštedjeli i odlučite možete li si priuštiti kupnju bez podizanja kredita. Ako ne, istražite svoje mogućnosti financiranja i odaberite vrstu kredita koja najbolje odgovara vašim potrebama i proračunu.

2. Kapara

Kapara za investicijsku nekretninu obično iznosi 10% od ukupne cijene nekretnine. Na primjer, ako nekretnina košta 100.000 €, kapara od 10% iznosi 10.000 €. Ako kupujete nekretninu koju ćete iznajmljivati, potreban vam je iznos od 10% do 15%, ovisno o dogovoru s prodavateljem.

 

Dobro je početi štedjeti čim pomislite da ste zainteresirani za ulaganje u nekretnine. Ako vam i dalje nedostaje gotovine, možda ćete moći podići zajam kako biste pokrili potreban iznos kapare. Posavjetujte se s financijskim stručnjakom kako biste raspravili najbolje opcije za svoju jedinstvenu situaciju. Na ovaj način se osigurava rezervacija nekretnine i dajete prodavatelju fo znanja da ste ozbiljan kupac koji želi završiti ovu transakciju. Imajte na umu da ako odustanete od kupnje nekretnine, iznos kapare ostaje prodavatelju.

3. Banke i kredit

Dobivanje hipoteke za drugu nekretninu koju ćete iznajmljivati ne razlikuje se puno od dobivanja hipoteke za primarno prebivalište.

 

U većini slučajeva koristit ćete bankovni kredit za ulaganje u nekretninu, a to će biti hipotekarni kredit s fiksnom ili promjenjivom kamatnom stopom.

 

Kao i uvijek, važno je započeti istraživanje banaka ili tražiti savjet stručnjaka oko toga u kojoj banci tražiti kredit. Različite banke nude različite uvjete, stoga bi se trebali detaljno informirati kako bi izbjegli skrivene troškove i kredite koji vam nisu po volji.

4. Istražite lokaciju

Potražite svoju novu investicijsku nekretninu u susjedstvu koje je sigurno i traženo. Istražite lokalne sadržaje, školske, pristup javnom prijevozu i policijske statistike prije nego što odaberete nekretninu. Što je vaše susjedstvo privlačnije i što je područje popularnije, to je vjerojatnije da možete iznajmiti nekretninu.

 

Eurovilla vas lako povezati s agentom za nekretnine koji vam može pomoći pronaći pravu investicijsku nekretninu. Sve što trebate napraviti je kontaktirati nas!

5. Provjerite tržište i cijene najma

Pogledajte statistiku iznajmljivanja u susjedstvu. Koja je prosječna cijena najma? Koliko je spavaćih soba i kupaonica zajedničko za to područje? Odlučuje li se većina stanovnika kupiti ili iznajmiti nekretninu? Koliko je trenutno slobodnih radnih mjesta na tržištu? Rade li brojna poduzeća u blizini?

 

Slobodna radna mjesta i cijene najma izravno će utjecati na vaš krajnji rezultat kao stanodavca. Morate odrediti cijenu najma svoje nekretnine kako biste se natjecali s drugim sličnim nekretninama koje su dostupne za najam, ali također morate naplatiti dovoljan iznos da biste zaradili.

 

Potražite nekretnine u područjima s višim prosječnim cijenama najma i nižom stopom slobodnih radnih mjesta kako biste povećali povrat. Ako vas zanimaju kakve se nekretnine iznajmljuju, cijeli popis pogledajte ovdje.

6. Razmotrite stanje nekretnine koju kupujete

Također morate razmotriti stanje nekretnine prije ulaganja. Imate zakonsku odgovornost kao stanodavac osigurati siguran dom svojim stanarima. Ako kupite dom s pokvarenim sustavom grijanja ili oštećenim krovom, morat ćete riješiti te probleme prije nego što ga možete iznajmiti.

 

Obično je dobra ideja da vlasnici koji prvi put dolaze u stan odaberu nekretninu po principu "ključ u ruke" - to jest onu koja je spremna za iznajmljivanje. Međutim, ako imate iskustva s popravcima i renovacijama, možda ćete moći uštedjeti novac s nekretninom koju ćete vi obnoviti.

7. Proučite poreze na nekretnine

Porez na nekretnine u Republici Hrvatskoj iznosi 3%. Ako kupujete investicijsku nekretninu, morat ćete biti spremni platiti porez za drugu nekretninu te regulirati i cijenu najma u skladu s tim.

Zaključak

Biti iznajmljivač puno je posla, no može biti i isplativo. Znati u što se upuštate ključno je za uspješno ulaganje, a ako mislite da imate ono što je potrebno da budete stanodavac, kupnja investicijske nekretnine mogla bi biti dobar način da diverzificirate svoj prihod.

 

Zanima vas mogućnost kupnje investicijske nekretnine? Sigurni smo da ćete u našoj ponudi od preko 10.000 nekretnina naći upravo onu idealnu za vas! Cijeli popis dostupnih nekretnina pogledajte ovdje.

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.