Želite učiti svoj dom eco-friendly? Evo 10 načina na koji to možete učiniti

Želite učiti svoj dom eco-friendly? Evo 10 načina na koji to možete učiniti

U današnjem svijetu biti ekološki prihvatljiv nije samo dobro za planet; također je dobro za vaš novčanik. Ako svoj dom učinite ekološki odgovornijim, to ne mora nužno stajati tisuće eura. Postoji mnogo financijski prihvatljivih promjena koje možete napraviti kako biste smanjili svoj ugljični otisak i uštedjeli na računima za energiju i vodu. U ovom članku, Eurovilla vam donosi deset savjeta koji će vam pomoći da započnete put prema zelenijem i održivijem domu.

1. Prijeđite na LED rasvjetu

Jedan od najjednostavnijih i najisplativijih načina da svoj dom učinite ekološki prihvatljivim je zamjena žarulja sa žarnom niti i CFL žarulja - LED žaruljama. LED svjetla troše znatno manje energije, obično do 80% manje od tradicionalnih žarulja sa žarnom niti. One također imaju puno dulji životni vijek, smanjujući i vašu potrošnju električne energije i troškove zamjene. Ovim jednostavnim prebacivanjem ne samo da štedite novac na računima za energiju, već i doprinosite smanjenju emisije stakleničkih plinova.

 

Znate li kako ćete održati svoju kuću u dobrom stanju? Detalje saznajte ovdje.

2. Instalirajte programabilni termostat

Programabilni termostat mala je investicija sa značajnim dugoročnim potencijalom uštede. Omogućuje vam da učinkovito regulirate temperaturu u vašem domu stvaranjem prilagođenih rasporeda grijanja i hlađenja. Možete ga postaviti da smanji toplinu ili pojača klimatizaciju kada niste kod kuće ili tijekom noći kada spavate, štedeći i energiju i novac. S vremenom to može dovesti do značajnog smanjenja vaših računa za energiju i manjeg ugljičnog otiska.

3. Zabrtvite rupe i pukotine

U potrazi za ekološki prihvatljivim domom, bitno je osigurati da vaši sustavi grijanja i hlađenja rade učinkovito. Provjerite ima li na vratima i prozorima rupa koje mogu ispustiti dragocjeni zagrijani ili ohlađeni zrak. Zatvaranje ovih područja zaštitnim trakama ili brtvljenjem je jeftin način poboljšanja energetske učinkovitosti vašeg doma. Ne samo da će ovo učiniti vaš dom ugodnijim tijekom cijele godine, već će također dovesti do uštede energije.

 

Sviđaju vam se kamene kuće u Istri? Više o njima pročitajte ovdje.

4. Odlučite se za uređaje s niskim protokom vode

Očuvanje vode sastavni je dio ekološki prihvatljivog života. Zamjenom starih slavina i tuševa alternativama s malim protokom možete značajno smanjiti potrošnju vode bez ugrožavanja pritiska vode. Ovi uređaji su dizajnirani da troše manje vode dok istovremeno pružaju učinkovit i zadovoljavajući protok. Ovi uređaji ne samo da čuvaju dragocjeni resurs, već vam također pomažu uštedjeti na računima za vodu, što ih čini dobitnom situacijom i za vaš novčanik i za okoliš.

5. Isključite elektroniku

Možda niste svjesni, ali mnogi elektronički uređaji nastavljaju trošiti malu količinu električne energije čak i kada su isključeni. Ovaj fenomen, koji se često naziva "fantomska" ili "vampirska" potrošnja energije, može se povećati tijekom vremena. Isključite uređaje iz utičnice ili upotrijebite razdjelnike za potpuno isključivanje struje kada uređaji nisu u upotrebi. Poduzimajući ovaj jednostavan korak, ne samo da ćete smanjiti potrošnju energije, već ćete također vidjeti primjetan pad računa za struju, pokazujući ekonomske prednosti ekološke prihvatljivosti.

 

Znate li koje luksuzne materijale investitori koriste u svojim nekretninama? Više o tome pročitajte ovdje.

6. Odlučite se za višekratne i reciklirane proizvode

Živjeti ekološki prihvatljiv način života nadilazi promjene koje činite u svom domu. Također se proširuje na proizvode koje odlučite koristiti u svakodnevnom životu. Odlučite se za predmete za višekratnu upotrebu kao što su platnene vrećice za kupovinu, boce za vodu i posude za hranu. Ovi izbori ne samo da smanjuju količinu otpada koji odlazi na odlagališta, već vam i dugoročno štede novac. Uz to, razmislite o kupnji proizvoda od recikliranih materijala. Potpora industriji recikliranja ne samo da čuva resurse, već također potiče održive proizvodne prakse.

7. Kompostirajte kuhinjske ostatke

Kompostiranje je izvrstan način za smanjenje količine otpada od hrane koji se šalje na odlagališta. Ulaganje u kantu za kompost ili stvaranje male hrpe komposta u vašem dvorištu je održiv pristup. Pretvaranjem kuhinjskih ostataka, otpada iz dvorišta i drugih organskih materijala u tlo bogato hranjivim tvarima, ne samo da preusmjeravate otpad s odlagališta, već i proizvodite vlastito prirodno gnojivo za svoj vrt. Ova jednostavna praksa ne samo da koristi okolišu, već također doprinosi zdravijem i održivijem načinu života.

 

Koje su najbitnije stvari u nekretnini koju iznajmljujete? Detalje pročitajte ovdje.

8. Odaberite energetski učinkovite uređaje

Kada dođe vrijeme za zamjenu kućanskih aparata kao što su hladnjaci, perilice rublja ili perilice posuđa, potražite oznaku "Energy Star". Ovi su uređaji dizajnirani da budu energetski učinkovitiji, što znači da troše manje električne energije, a daju istu ili čak bolju učinkovitost. Iako energetski učinkoviti uređaji mogu imati nešto veće početne troškove, dugoročne uštede na vašim računima za energiju više će nego nadoknaditi početno ulaganje. Štoviše, smanjit ćete svoj ugljični otisak smanjenjem potrošnje električne energije u vašem domu.

9. Iskoristite prirodno svjetlo

Povećanje prirodne svjetlosti često je zanemaren, ali isplativ način da svoj dom učinite ekološki prihvatljivijim. Tijekom dana držite zavjese i rolete otvorene kako bi sunčeva svjetlost preplavila prostor u kojem boravite. Razmislite o korištenju reflektirajućih folija za prozore kako biste dodatno optimizirali ulazno svjetlo. Oslanjajući se na prirodno svjetlo, smanjujete svoju ovisnost o umjetnom osvjetljenju, što rezultira uštedom energije i ugodnim, prirodno osvijetljenim životnim okruženjem.

 

Investirate u nekretninu od nule? Jeste li izabrali glavnog izvođača? Nekoliko savjeta o tome kako izabrati kvalitetnog glavnog izvođača pročitajte ovdje.

10. Napravite vlastiti vrt

Za one koji žele smanjiti svoj ugljični otisak i imati pristup svježim, organskim proizvodima, pokretanje vrta izvrsna je opcija. Čak i ako imate ograničen prostor, možete napraviti mali biljni vrt na prozorskoj dasci ili balkonu. Uzgoj vlastitog voća, povrća i začinskog bilja ne samo da smanjuje vaš utjecaj na okoliš, već vam također pruža izvor svježih proizvoda bez kemikalija. S vremenom to može dovesti do ušteda na vašim računima za namirnice, a pridonosi zdravijem i održivijem načinu života.

 

Učiniti svoj dom ekološki prihvatljivijim ne mora biti pothvat koji crpi vaše financijske resurse. Možete započeti s jednom ili dvije od ovih proračunski prihvatljivih promjena i postupno uključiti više zelenih praksi u svoj svakodnevni život kako vidite pozitivan učinak na vaš proračun i okoliš. Promjene se pojedinačno mogu činiti malima, ali kada se kombiniraju, mogu značajno utjecati i na troškove vašeg kućanstva i na vaš ugljični otisak.

 

Uključivanjem ovih ekološki prihvatljivih savjeta u svoj svakodnevni život, uživat ćete u dvostrukim prednostima zelenijeg načina života i uštede troškova. Ove promjene nisu samo dobre za vaš novčanik, već su dobre i za vaš mir, jer znate da smanjujete svoj štetni utjecaj na okoliš i stvarate održiviju budućnost za generacije koje dolaze. Dakle, slobodno poduzmite ove jednostavne, jeftine korake prema ekološki prihvatljivijem domu i gledajte kako vaši napori donose pozitivne rezultate i za vaše financije i za planet.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.