Novogradnja - kako odabrati glavnog izvođača?

Novogradnja - kako odabrati glavnog izvođača?

 

Glavni izvođač je dirigent vašeg projekta izgradnje nekretnine. Ako odaberete pravog glavnog izvođača, izgradnja vaše nekretnine bit će harmonična, sa svim podizvođačima koji će sinkronizirati svoje uloge. Glavni izvođač imenuje i glavnog inženjera gradilišta, a ako ste pogriješili u izboru, cijeli proces se može odužiti i prerasti u pravu noćnu moru.

 

Eurovilla vam donosi savjete za odabir glavnog izvođača, na što trebate pripaziti, te na koje detalje trebate obratiti pozornost pri ovom delikatnom izboru:

Osobine dobrog glavnog izvođača

Odabir glavnog izvođača pomalo je poput pronalaženja partnera, kombinacija rada i sreće. A budući da govorimo o odnosima, neće svaki glavni izvođač i klijent "kliknuti". Ali postoje neke općenite kvalitete koje će omogućiti glatko odvijanje projekta.

 

      Komunikacija: Koliko je vremena potrebno glavnom izvođaču da odgovori na vaš prvi poziv? Ako vam se ne javi u roku od 24 sata - na kraju krajeva, on pokušava pridobiti vaš posao - nemojte očekivati brze odgovore nakon što ste potpisali ugovor i posao je započeo.

 

      Ponašanje: Ovo je osobno. Neki klijenti trebaju puno informacija, komunikacije i osobni pristup. Drugi klijenti ne traže novog najboljeg prijatelja i samo žele izravnog izvođača koji informacije prenosi u što je moguće manje riječi. Kada intervjuirate glavne izvođače, pobrinite se da se vaše osobnosti podudaraju. Sljedećih nekoliko mjeseci provodit ćete puno vremena zajedno: svakako bi vaše interakcije trebale biti ugodne, a u najmanju ruku podnošljive.

 

Znate li što je korekcija tržišta nekretnina? Sve o korekciji pročitajte ovdje.

 

      Preporuke: Zatražite najmanje tri preporuke zadovoljnih klijenata koji će odgovoriti na vaše pozive i razgovarati o svojim iskustvima s izvođačem koji vas zanima. Tijekom razgovora pitajte što je najbolje, a što najgore u radu s tim specifičnim izvođačem - i obratite posebnu pozornost na kategoriju "najgore", jer će to također utjecati na vaše iskustvo izgradnje. Pitajte je li se izvođač držao proračuna i poštovao rokove. Pitajte kako je rješavao probleme, pogotovo s promjenama u planovima i materijalima, koji se uvijek pojavljuju tijekom svakog projekta. U konačnici, pitajte bi li kupac ponovno angažirao istog izvođača. Ovo će biti jasan znak podrške i dokaz da ste na pravom putu u izboru glavnog izvođača.

 

      Online oglasi: Ako ste član grupa na društvenim mrežama čija je tematika gradnja, pitajte grupu za preporuke. Često se priča oko toga tko je dobar izvođač, a tko loš. Također, web-lokacije često sadrže recenzije izvođača i podizvođača.

Kako raditi s glavnim izvođačem?

Rad s glavnim izvođačem je partnerstvo koje ovisi o tome da svatko igra svoju ulogu. Mnogo je novaca i pokretnih dijelova u igri, stoga je važno unaprijed jasno izraziti očekivanja.

 

      Ugovor: Kada grade novu nekretninu, glavni izvođači obično rade prema jednoj od dvije vrste ugovora.

 

-       Fiksna cijena: Glavni izvođač procjenjuje trošak projekta, uključujući naknadu za nadzor, a vi znate od početka što možete očekivati od samog procesa gradnje. Ugovori s fiksnom cijenom obično daju proračun za svaku fazu izgradnje - pločice, podove, vodovodne instalacije - koji investitoru olakšava odabir.

 

Znate li kako se pripremiti za prodaju nekretnine? Detalje saznajte ovdje.

 

-       Trošak plus postotak: Ponekad je komplicirane dizajne teško unaprijed procijeniti. Trošak plus postotak ugovori naplaćuju klijentima stvarnu cijenu materijala i rada plus postotak, koji izvođači uzimaju kao dobit. U hrvatskom zakonu postoje stavke koje štite izvođača kod nepredviđenih situacija. Imajte na umu da izvođači smiju izvoditi hitne nepredviđene radove. U tom slučaju, izvođač mora što hitnije pisanim putem obavijestiti naručitelja o potrebnim ili obavljenim radovima. Ako naručitelj nije u mogućnosti dati suglasnost, izvođač ima pravo takve radove započeti i bez striktne suglasnosti. Naravno, samo u slučaju da se radi o hitnim radovima.

 

      Komunikacija: Ništa nije tako frustrirajuće za investitore i izvođače od čekanja na povratni poziv. Na početku razmijenite telefonske brojeve — mobitel, kućni i poslovni — tako da svaki bude dostupan u hitnim slučajevima. Dogovorite se koliko često ćete razmjenjivati informacije - dnevno, tjedno? — i kada je najbolje vrijeme za poziv. Dobro je staviti bijelu ploču i marker na gradilište za dodavanje pitanja i komentara. Imajte na umu da će vam neka pitanja pasti na pamet tek kada posjetite gradilište te bi bilo dobro da imate prostor na kojem ta pitanja možete odmah i zapisati.

 

      Plaćanje: Svaki projekt treba imati proračun i raspored plaćanja koji je često usklađen s bankovnim povlačenjem sredstava. Svakako se unaprijed dogovorite o tome koliko ćete platiti na početku, sredini i kraju projekta. I pobrinite se da zadržite 10 posto dok se sve vaše primjedbe i potencijalni problemi ne riješe na kraju projekta.

 

Isplati li se više kupiti novu ili staru nekretninu? Više o tome pročitajte ovdje.

 

      Promjena plana: Neki izbori izgledaju dobro na papiru, ali izgledaju užasno u stvarnosti i potrebno ih je promijeniti. Kad god se predomislite o bilo čemu, trebali biste napraviti aneks ugovora koji navodi promjenu, koliko će koštati i kako bi mogla utjecati na raspored. Kada dolazi do promjene plana, ugovor moraju potpisati obje strane. Ako nalog za promjenu mijenja arhitektonsku značajku, poput veličine ili oblika sobe, priložite nove nacrte aneksu ugovora.

 

      Završne obrade: Čekanje da investitori odaberu završne materijale je glavna pritužba izvođača te im upravo ovaj problem remeti raspored. Na početku suradnje dogovorite raspored završnih radova i proračun. Mnogi izvođači će u ugovore napisati da će odabrati završne materijale ako klijent ne donese pravovremene odluke.

 

Znate li kojih 5 pitanja morate postaviti svom agentu za nekretnine? Više pročitajte ovdje.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.