Kako održati kuću u odličnom stanju

Kako održati kuću u odličnom stanju

 

Za većinu nas naš dom je najveća investicija. Održavanje je obavezno. Dozvolite li da lišće ispuni oluke ili da se boja ljušti, mogli biste završiti s velikim računima za popravak.

 

Održavanje kuće može se činiti pretjeranim, posebno za vlasnika koji prvi put dolazi u kuću i koji je navikao da stanodavac obavlja taj posao. Ali to ne mora biti zastrašujuće. Planirajte obavljanje jednog niza malih poslova po mjesecu i ostalih poslova po sezoni. Slijedite ovaj prirodni obrazac tijekom cijele godine, budite u toku s malim stvarima i vaša će kuća biti savršeno održavana.

Popis za sezonsko održavanje nekretnine

Eurovilla vam donosi popis za održavanje doma kako biste ga ispisali i objesili na hladnjak ili na lako dostupno mjesto kako biste ga se mogli držati tijekom cijele godine.

Mjesečne obveze

Testirajte alarme i ostale senzore - Vaš dom je vaša najveća investicija. Provjerite rade li alati koji ga štite od nevolja.

 

Provjerite istrošenost električnih kabela - Ako se gumeni premaz istroši ili pukne, kabeli postaju opasnost od požara.

 

Očistite slavine i tuševe - Mineralne naslage iz vode iz slavine se nakupljaju i smanjuju protok vode. Uklonite perlatore i namočite ih preko noći u ocat, a zatim izribajte starom četkicom za zube.

 

Pregledajte vanjski dio svog doma - Pripazite na labave krovne šindre, oštećene obloge, napukle cigle, pukotine na prilazu ili pločniku, insekte i izraslo drveće ili grmlje. Nazovite stručnjaka da riješi sve probleme koje pronađete.

Kvartalne obveze

Neka održavanja i preglede ne treba obavljati češće od jednom godišnje. Kako bi vam pomogli u organizaciji i održavanju vaše nekretnine, Eurovilla vam je pripremila popis potrebnih pregleda i održavanja podijeljen po godišnjim dobima.

Proljeće

Pregledajte stabla - Ako vidite puno mrtvih grana na drvetu ili drvo nije izbacilo proljetno lišće kako bi trebalo, nazovite stručnjaka koji može potražiti bolest i otkriti problem prije nego što drvo strada. Također ne želite da stablo oslabljeno bolešću padne na vašu kuću.

 

Očistite oluke - Oluci kontroliraju protok kišnice i otopljenog snijega na vašoj kući, štiteći vaš krov, zidove i temelje. Začepljeni oluci mogu uzrokovati curenje krova ili ulazak vode u kuću. Očistite ih najmanje dva puta godišnje - češće ako vam se nad krovom nalazi puno drveća.

 

Zanima vas kako pojednostavniti proces preseljenja? Detalje saznajte ovdje.

 

Osvježite vanjsku boju - Ako vidite ljuštenje boje, možda ćete trebati popraviti ili staviti potpuno novi sloj boje. Završite bojanje sada prije nego što ljetne kiše i visoke temperature oštete izložene površine.

 

Operite kuću - Isperite zimu s vanjskog dijela svog doma dobrim pilingom. Očistite prozore i zaslone te visokotlačnim peračem uklonite prljavštinu, pijesak i plijesan s fasade. Ta prljavština s vremenom može oštetiti boju i zidove. Poprskajte kuću blagim deterdžentom koji neće oštetiti zelenilo oko kuće i isperite ga vodom. Imajte na umu da stroj za pranje jer može oštetiti obloge i ciglu.

 

Provjerite terasu - Hladni proljetni dani odlično su vrijeme za doradu terasa ili zamjenu trulih ili puknutih dasaka.

 

Pognojite svoj travnjak, drveće i grmlje - Spavali su cijelu zimu. Nahranite ih sad kada se život budi.

 

Kvalitetno održavana nekretnina postiže bolju cijenu kod prodaje. Saznajte kako pripremiti nekretninu prije prodaje ovdje.

Ljeto

Zalijevajte biljke i okoliš - Pobrinite se da vaša zelena površina ima dovoljno vode. Neodržavan i neuredan okoliš vas može koštati.

 

Provjerite sustav zalijevanja - Potražite začepljene vodove, nepropusne ventile i bazene vode. Provjerite mjerače. Nazovite stručnjaka za popravke ako pronađete probleme.

 

Nauljite otvarač garažnih vrata - Nauljite i lanac i šarke garažnih vrata.

 

Provjerite ima li curenja oko wc-a i u perilicama - Nazovite vodoinstalatera ako vidite probleme.

 

Održavajte drveće i grmlje - Time se uklanjaju mrtve ili bolesne grane i održavaju se zdravima.

 

Provjerite fuge u kupaonicama i kuhinjama - Pazite da voda ne uđe između pločica i ošteti zidove i podove.

Jesen

Pognojite svoj travnjak - Dajte svom travnjaku, drveću i grmlju posljednju dozu snage prije dolaska hladnoće.

 

Očistite oluke - Uz jesensko opadajuće lišće, ovo će biti najveće čišćenje oluka u godini. Zapamtite, začepljeni oluci mogu uzrokovati curenje krova ili ulazak vode u vašu kuću.

 

Provjerite dimnjak - Pripremite se za korištenje vašeg kamina pozivom dimnjačaru na godišnji pregled i čišćenje. Trebali bi provjeriti dimnjak, ložište i zaklopku.

 

Očistite ventilacijski otvor sušilice - To možete učiniti sami ili zatražite majstora koji je specijaliziran za otvore za sušenje da ukloni dlačice i pregleda ventil. Sušilice za rublje mogu uzrokovati požar, a zbog začepljenog otvora, vaša sušilica može "pregrijati".

 

Znate li što je korekcija tržišta nekretnina? Detalje saznajte ovdje.

 

Ispustite vodu iz bojlera - Time se uklanja nakupljeni talog koji može uništiti uređaj.

 

Zabrtvite curenje zraka - Uzmite nekoliko tuba brtvene mase usklađene boje i zalijepite sve pukotine između obloga, okvira prozora i vrata i bilo gdje gdje cijevi ili žice ulaze u vašu kuću. To će spriječiti ulazak vlage u vaše zidove.

 

Ispraznite sustava prskalica - Sva voda koja ostane u vodovima može se smrznuti i oštetiti sustav.

 

Omotajte izolaciju oko vanjskih slavina i cijevi u negrijanim garažama - Neizolirane cijevi mogu se zamrznuti, a kada zamrznute cijevi puknu, poplave kuću.

Zima

Pokrijte vanjsku jedinicu klima uređaja - Zaštitite ga od vremenskih nepogoda navlakama napravljenim samo za ovu svrhu.

 

Očistite zavojnice hladnjaka i zamrzivača - Uklanjanje naslaga prašine spiralnom četkom pomoći će boljem radu hladnjaka i duljem trajanju. Isključite hladnjak prije nego što to učinite. Ispraznite i očistite posude.

 

Pregledajte krov, oluke i odvodne cijevi nakon nevremena - Vaša kuća najteže udarce trpi zimi. Nazovite stručnjaka ako uočite oštećenje. Ovo je također dobro vrijeme da provjerite ima li u podrumu curenja (nakon što se tlo otopi).

 

Pripazite na cijevi - Jesenas ste zamotali svoje cijevi, ali postoji još nešto što možete učiniti da spriječite smrzavanje. Pustite slavinu da kaplje hladnim noćima kako bi voda tekla i obavezno držite termostat postavljen na najmanje 12 stupnjeva ako niste kod kuće.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.