Četiri trenda na tržištu nekretnina koja trebate pratiti u 2023.

Četiri trenda na tržištu nekretnina koja trebate pratiti u 2023.

 

Možda se pitate kako sve veći troškovi i sve druge aktivnosti koje se odvijaju diljem Hrvatske i Europe utječu na tržište nekretnina.

 

Hoće li vrijednosti nekretnina nastaviti ubrzano rasti? U svjetlu trenutne gospodarske situacije, kako će se ponašati tržište nekretnina? Evo 4 trenda na tržištu nekretnina koje trebate pratiti u 2023., bez obzira na to planirate li kupiti, prodati ili ostati na mjestu.

1. Mala, ali rastuća ponuda

Ograničena ponuda već je neko vrijeme problem za tržište nekretnina. To jednostavno implicira da na tržištu nije bilo dovoljno nekretnina koje bi zadovoljile potražnju kupaca — ovaj trend se pogoršao tijekom izazovne 2020. godine. No, obrazac se možda mijenja.

 

Dostupne nekretnine pogledajte ovdje.

Što mala ponuda znači za kupce?

Kada je ponuda manja nego inače, trebali biste biti oprezni kada tražite nekretninu jer se najbolje nekretnine mogu brzo prodati. Većina nekretnina ostala je na tržištu 3 mjeseca, što je znatno kraće nego što je bilo uobičajeno prije 2020.

Što mala ponuda znači za prodavače?

Manja ponuda znači manja konkurencija za vašu nekretninu! Kao rezultat toga, ako se vaša nekretnina nalazi u poželjnom području ili ima poželjne kvalitete, trebali biste očekivati mnogo ponuda.

 

Ipak, rastuće kamatne stope na hipotekarne kredite otjerale su neke kupce s tržišta (više o tome kasnije). I dalje ćete primati ponude čak i ako vaša nekretnina nije najatraktivnija, ali one će vjerojatno biti niže nego što bi bile za nekretnine slične vašoj prije dvije godine.

2. Rast cijena se nastavlja

Godišnji rast cijena nekretnina čini se da se nastavlja. No, u usporedbi s protekle dvije godine, čini se da cijene rastu sporije. Cijene neće padati jer još uvijek postoji značajna potražnja kupaca i nedostatak nekretnina. Budući da su cijene dosegle vrhunac početkom ljeta, iz mjeseca u mjesec pomalo padaju, ali će i dalje biti više nego na početku godine.

 

Dakle, ako ste prodavač, trebali biste biti sretni zbog toga. No, kupci ne očajavajte, imamo i nekoliko prijedloga za vas.

Što više cijene znače za kupce?

Morate biti potpuno svjesni koliko si zapravo možete priuštiti ako planirate kupiti nekretninu na ovom tržištu. Bez obzira na sve, obvežite se da ćete ostati unutar tog proračuna. Suzdržite se od podlijeganja pritisku za kupnju jer vam je dosta gledanja rivalskih kupaca kako grabe poželjne nekretnine.

 

Svjesni smo da može biti frustrirajuće nastaviti tražiti idealnu nekretninu u vašem cjenovnom rangu. Ipak, kada kupite nekretninu koja nije preveliko kreditno opterećenje, bit ćete sretni što ste se držali vlastitog plana!

Što više cijene znače za prodavače?

Uskoro bi moglo doći do zarade! I to je fantastična vijest jer će vam trebati više novca kada budete kupovali svoju sljedeću nekretninu. Radite s iskusnim agentom koji je dobro upućen u dinamiku tržišta nekretnina u vašem susjedstvu ako želite dobiti najbolju ponudu za svoju nekretninu.

 

Također, pobrinite se da dočekate najbolju ponudu. Neki kupci vas mogu pokušati udariti "ispod pojasa" malim ponudama. Pričekajte ponudu koja će vam donijeti najveću zaradu (ako vam se ne žuri). Uvijek imajte na umu da u pregovorima uvijek pobjeđuje onaj tko se čini najmanje očajnim.

3. Rastuće kamatne stope na hipotekarne kredite

U 2021. tipična hipotekarna kamatna stopa bila je na dosad najnižoj razini. Ali od tada se kamatna stopa na hipotekarne kredite povećala.

Prosječna kamata porasla je s 2,82% na 3,32% u siječnju 2023. nakon uvođenja eura u Hrvatskoj kao rezultat povećanja kamatnih stopa Euribora 2022. Dobra vijest je da postoje razne nacionalne inicijative poput APN kredita. Prije nego počnete detaljno istraživati, provjerite ispunjavate li uvjete. Informacije o APN-u možete pronaći OVDJE.

Kako više kamate utječu na kupce?

Povećane kamatne stope kredita mogu stvari učiniti manje pristupačnim. Stoga nemojte biti pod pritiskom da kupite nekretninu prije nego što budete spremni. Ipak, ne dopustite da vas to uplaši. I dalje si možete priuštiti nekretninu čak i uz višu kamatnu stopu.

Kako više kamate utječu na prodavače?

Manje će ljudi biti motivirano kupiti vašu nekretninu zbog veće cijene zaduživanja. Vaša bi nekretnina danas mogla provesti više vremena na tržištu, iako se vrijeme prodaje prije godinu ili dvije u prosjeku skratilo. Budite spremni strpljivo čekati ponude.

4. Povećanje internetskih usluga

Vjerojatno ste čuli za web stranice s nekretninama na kojima možete pregledati ili popisati nekretnine za prodaju. Ovo je vrlo korisno za sve; daje pristup kupcima koje inače ne bismo sreli.

 

Postoje velike mreže kupaca koje agencije poput Euroville imaju, a ti kupci nisu samo hrvatski državljani. Mnoštvo inozemnih kupaca koji su zainteresirani za kupnju nekretnine u Hrvatskoj stupit će u kontakt s nama i raspitati se o dostupnim nekretnina bez napuštanja svoje zemlje.

Pratite trendove uz pomoć agenta

Radeći s iskusnim agentom za nekretnine, možete imati koristi od trenutnih trendova na tržištu nekretnina, bilo da kupujete ili prodajete. Jedino što trebate napraviti je kontaktirati nas. Naše osoblje uparit će vas s jednim od naših stručnih agenata koji će vas obavještavati o svim nedavnim promjenama na tržištu i pomoći vam pri kupnji ili prodaji nekretnine.

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.