Što je APN?

Što je APN?

U većini razgovora o temi ulaganja novca u kupnju nekretnine ponavlja se skraćenica “APN”. Riječ je o mjeri pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima želi olakšati stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita.

 

Tko se može prijaviti?

 

Mjera je namijenjena svim hrvatskim državljanima koji nisu stariji od 45 godina, a u svom vlasništvu (kao ni njihovi supružnici, izvanbračni partneri ili životni partneri) nemaju stan ili kuću uporabljivu za život, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jedan stan ili kuću koja ima stanje uporabljivosti za život, ali je prodaju radi kupnje veće.

 

Kako izgleda proces?

 

Tri su čimbenika u procesu prijave za subvencioniranje stambenog kredita:

 

- odabrana banka

- Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama

- Vi

 

Banka u kojoj podižete stambeni kredit odredit će kategoriju vaše kreditne sposobnosti, a Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama odobrava isplatu korištenja mjere. Maksimalni iznos koji možete dobiti korištenjem ove mjere iznosi 100.000 EUR, a subvencija vam omogućuje otplaćivanje minimalno 30% rate kredita, minimalno pet godina. Stambeni kredit može biti veći od tog iznosa, ali se neće subvencionirati, a rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

 

Koliko iznosi subvencija?

 

Subvencija se računa ovisno o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi, a kreće se u rasponu od 30 do 51%, unutar 8 definiranih skupina i dodjeljuje se prvih pet godina otplate stambenog kredita.

 

Koje su obveze korisnika subvencije?

 

Korisnik mora prijaviti svoje prebivalište, ali i svih članova kućanstva, na adresi kupljenog stana ili kuće koja je navedena u zahtjevu i na njoj mora živjeti u kontinuitetu do isteka roka od dvije godine nakon roka subvencioniranih kredita.

 

Može li rok subvencije biti produžen?

 

Postoje uvjeti koje morate ispuniti kako bi se produljio rok subvencioniranja:
1) ako podnositelj zahtjeva ili član obiteljskog domaćinstva ima utvrđen invaliditet najmanje 50%, rok se produljuje za dvije godine
2) Za svako živorođeno ili posvojeno dijete u roku subvencioniranja rok se produljuje za dvije godine, te za jednu po djetetu (članu kućanstva podnositelja), a koje nema navršenih 18 godina.

 

APN je sjajna opcija koju svakako trebate iskoristiti ako spadate u dobnu skupinu mlađih od 45 godina. Razmišljate li o subvencioniranom kreditu? Obratite nam se!

 

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.