7 navika uspješnih prodavatelja nekretnina

7 navika uspješnih prodavatelja nekretnina

 

Prodati svoju nekretninu nije lako kao što je to nekada bilo. Sada kada se užareno tržište hladi, prodavači moraju prilagoditi svoja očekivanja - i da, čak prilagoditi svoju prodajnu taktiku.

 

Stoga smo zamolili stručnjake za nekretnine da podijele navike vrlo učinkovitih prodavača nekretnina - najbolje prakse o tome kako pripremaju svoju nekretninu i pregovaraju s kupcima. Slušajte i učite - i ako sve bude u redu, vaša će nekretnina zasigurno postati sljedeća priča o uspjehu u vašem kvartu.

1. Paze da im je nekretnina u dobrom stanju

Tijekom pandemije COVID-19, kada su se mnogi od nas očajnički željeli preseliti, možda nas nije bilo toliko briga što kupujemo ili u kakvom je stanju. Ali sada su kupci postali mnogo sumnjičaviji prema nekretnina koje treba obnonviti.

 

Oklijevanje kupaca prema nekretninama koje zahtIjevaju obnovu ima veze s rastućim cijenama.

 

Kupiti nekretninu po principu "ključ u ruke" važnije je nego ikad prije, jer smo usred blage stagnacije u smislu prodaje i izgradnje, dijelom zbog skupljeg posuđivanja kapitala. Cijene nekretnina nastavljaju rasti, pa prodavači moraju svoje nekretnine predstaviti u najboljem mogućem svijetlu kako bi privukli ponude na sporom tržištu.

 

Prodavači bi se trebali pobrinuti da je njihova nekretnina u vrhunskom stanju, što znači da će se pobrinuti za sve potrebne popravke, preinake ili dubinsko čišćenje koje bi moglo biti potrebno.

 

Zanima li vas kako brže prodati svoju nekretninu? Nekoliko savjeta pronađite ovdje.

2. Realni su sa svojom cijenom

Određivanje cijene nekretnine postalo je teško. Uostalom, to je vjerojatno vaša najvrjednija imovina i sasvim je prirodno da želite nadoknaditi svoju inicijalnu investiciju. Ali na snažnom tržištu naklonjenom prodavačima s kojim se susrećemo u posljednje dvije godine, mnogi smatraju da mogu dobiti ponudu za bilo koju cijenu iz oglasa, a često smatraju da će ta cijena biti nadmašena.

 

Međutim, ne dopustite da emocije vode vašu strategiju određivanja cijena, osobito na tržištu nekretnina koje usporava.

 

Uspješni prodavači ne pokušavaju nadmudriti pravila ponude i potražnje izlažući svoju nekretninu po cijeni koja je prenapuhana. Iako današnje tržište može biti izazovno, nema razloga da se kuće izlistane po pravoj cijeni ne mogu brzo prodati.

 

Preporučujemo često da prodavači navode tržišnu vrijednost ili čak ispod nje. Ovo bi se moglo činiti kontraintuitivnim, ali oglašavanje ispod tržišne cijene moglo bi dovesti do nekoliko kupaca koji se nadmeću i cijena koja je na zatvaranju iznad početnih očekivanja.

 

Ako se pitate kako saznati trenutnu tržišnu vrijednost svoje nekretnine, zamolite jednog od naših agenata za nekretnine za usporednu tržišnu analizu koja uključuje nedavno prodane nekretnine, kako bi vam dali bolju ideju o poštenom raspon cijena za vaš dom.

3. Usredotočuju se na prve dojmove

Sobzirom na veću ponudu nekretnina, kupci si mogu priuštiti biti malo izbirljiviji. A prvi ključni trenutak je kako vaša nekretnina izgleda s pločnika.

 

Kupci počinju procjenjivati nekretninu kada joj prilaze. Kako bi impresionirali kupca, prodavači održavaju svoje vanjske prostore čistima, dobro uređenima i atraktivnima. Redovito održavaju okoliš te čiste od nereda kako bi poboljšali ukupnu privlačnost nekretnine.

4. Prilagođavaju se pokazivanjima

Kako tržište usporava i možete očekivati manje ponuda, postaje važnije nego ikad prilagoditi se pokazivanjima nekretnine. Glavna je stvar fleksibilnost. Jednostavno rečeno, što više ljudi ima priliku vidjeti vašu nekretninu veće su šanse da dobijete snažnu ponudu.

 

Uspješni prodavači nekretnina rade dobar posao planirajući izlaganja unaprijed. Imaju plan kako pripremiti svoju nekretninu za pokazivanje i imaju kamo otići dok potencijalni kupci gledaju nekretninu. Također su voljni udovoljiti zahtjevima u zadnji tren i općenito su maksimalno fleksibilni.

 

Znate li što je staging i kako bi vam mogao pomoći kod prodaje? Odgovor saznajte ovdje.

5. Transparentni su i iskreni

Tijekom proteklih nekoliko godina prodavači nisu morali brinuti o tome da kupci postavljaju previše pitanja o stanju njihove nekretnine, ali ti su dani prošli. Tržište se dovoljno promijenilo da omogući kupcima da budu temeljitiji u traženju manjaka, ostavljajući prodavačima izbor hoće li ili ne biti pripremljeni.

 

Učinkoviti prodavači nekretnina danas moraju biti transparentni i pošteni s potencijalnim kupcima. To znači otkriti sve poznate probleme s nekretninom, biti otvoren u vezi s traženom cijenom i općenito osigurati da sve informacije o prodaji budu jasne i unaprijed znane.

 

Prečesto, prodavači misle da mogu postići bolji posao ako sakriju nedostatke svoje nekretnine. To obično nije slučaj. Zapravo, lažno predstavljanje činjenica o nekretnini može vas dovesti u pravne probleme ili na kraju potpuno poništiti posao.

6. Spremni su na kompromis

Dok je tržište prije bilo snažno tržište naklonjeno prodavačima - gdje su prodavači mogli dobiti i više od tražene cijene - to više nije slučaj. Ovih dana prodavači moraju biti voljni ući u pregovore.

 

Nažalost, previše prodavača sabotira dogovore ne želeći pristati na kompromis. Učinkoviti prodavači voljni su pregovarati o ponudama i vidjeti situaciju s druge strane nakon što uđu u pregovore.

 

Ako imate problema s pronalaskom točaka o kojima možete pregovarati, zamolite svog agenta za nekretnine da s vama prođe kroz zajedničke točke pregovora. Zatim odlučite gdje biste bili spremni na kompromis, a gdje biste trebali čvrsto stajati. Obavezno pogledajte sve ponude imajući te pojedinosti na umu.

 

Znate li koji su trendovi na tržištu nekretnina koje treba pratiti u 2023. godini? Detalje pronađite ovdje.

7. Pažljivo biraju agenta za nekretnine

Tijekom užarenog tržišta u posljednje dvije godine, nekretnine su se prodavali tako brzo da je skoro svakom agentu za nekretnine bio zajamčen uspjeh. Ali kako se tržište hladi, prodaja bi mogla postati teža - i zato biste se trebali više potruditi pronaći agenta koja je najbolji za vaše okolnosti.

 

Uspješni prodavači unajmljuju odličnog agenta za nekretnine i slijede njegove savjete.

 

Savjeti kvalitetnog agenta mogli bi pokriti bezbroj stvari kao što je kako najbolje pripremiti nekretninu za prodaju, kako pravilno odrediti cijenu ili kada izvršiti promjene cijena koje su potrebne da oglas ne postane "star i hladan". Prodavači bi trebali prepoznati da njihov agent dijeli svoje iskustvo s ciljem ostvarivanja najboljeg mogućeg povrata.

 

Srećom, Eurovilla pomno bira agente s kojima surađuje i sigurni smo da svaki od njih može pružiti najvišu razinu profesionalne usluge koja nas krasi već preko 20 godina. Jedino što vam je preostalo jeste da nas kontaktirate!

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.