Deset europskih gradova u kojima se najviše isplati investirati u nekretnine

Deset europskih gradova u kojima se najviše isplati investirati u nekretnine

 

Mnogi od nas koji prate domaće tržište nekretnina sanja o tome da kupi svoju idealnu nekretninu! Često taj san nije limitiran državnim granicama, već svatko od nas ima i idealnu europsku ili svjetsku destinaciju na kojoj bi htjeli kupiti nekretninu. No, znate li koji europski gradovi imaju prihvatljive cijene nekretnina i gdje se najviše isplati investirati? Eurovilla vam donosi popis od 10 europskih gradova u kojima se, prema mišljenju stručnjaka, najviše isplati investirati u nekretnine.

1. London

Cijene nekretnina porasle su u Londonu unatoč COVID-19 i Brexitu. U glavnom gradu Velike Britanije kvadratni metar stana u prosjeku je koštao 7.700£. Od 2013. tržište je imalo najveće stope rasta, zbog čega su ulaganja u nekretnine u Ujedinjenom Kraljevstvu mnogo isplativija od stavljanja novca na bankovni račun.

 

Zbog zatvaranja granica, londonski prinos od najma je na vrlo niskoj razini (2,6%), a cijene stanova najviše su u Europi.

2. Dublin

Irsko gospodarstvo stabilno raste, s blizu 3,4% u 2021. i 3,5% u 2022. To je omogućeno porastom potrošnje, izvoza i gospodarskih ulaganja u zemlji. S obzirom na to, kupnja nekretnine u Dublinu čini se kao mudra investicija.

 

Većina ljudi koji kupuju nekretnine u Dublinu trebala bi imati namjeru iznajmljivati ih radi zarade. Ovdje je prinos od najma nekretnina jedan od najvećih u EU (7,18%), a prosječna cijena kvadratnog metra znatno je jeftinija nego u Londonu (samo 2.354€).

3. Berlin

Njemačka podrazumijeva sigurnost. Čak i u najtežoj 2020. godini potražnja za nekretninama u Njemačkoj ostala je konstantna. Te su godine troškovi stanovanja u Njemačkoj porasli za 11,42%. Broj izdanih dozvola za izgradnju novih objekata, prema podacima njemačkog saveznog ureda za statistiku, porastao je za 4,8 posto.

 

Bilo koja nekretnina u njemačkom gradu dobra je financijska investicija. Stanovi u Berlinu u prosjeku koštaju 4.991€ po četvornom metru, a prinosi od najma u Njemačkoj kreću se od 2,9% do 3,7%.

4. Lisabon

Najzapadniji i jedan od najstarijih gradova u Europi je Lisabon. Ovo je područje bilo dom brojnim lukama prije nego što su Kelti tamo izgradili dolmene. Turisti najčešće posjete poznate znamenitosti kao Parka nacija ili četvrt Baixa. U usporedbi s drugim europskim gradovima, Lisabon je prilično udoban i kompaktan. Tamo živi nešto više od milijun ljudi.

 

Portugal, između ostalog, nudi prilično popularan program putovnica među stranim ulagačima, koji pomaže u očuvanju interesa za kupnju nekretnina. Prinos od najma u Lisabonu je 5,45%, dok je prosječna cijena kvadratnog metra 3.830€.

5. Barcelona

Španjolska je 2022. bila jedna od najtraženijih lokacija za ulagače izvan EU-a. S ugodnom temperaturom tijekom cijele godine, brojnim opcijama za provođenje slobodnog vremena na plaži, brojnim kulturnim i povijesnim znamenitostima i dobrim životnim uvjetima, privlači kupce iz cijeloga svijeta.

 

Barcelona je primamljiva - ona je glavni grad Katalonije, glavnog autonomnog teritorija Španjolske; zadivljujuća je, ljupka, izvanredna i vrlo neobična. Barcelona je također kulturno središte i mjesto djelovanja slavnih umjetnika poput Gaudija i Dalija. Prosječna cijena kvadratnog metra u Barceloni je 3.682€, dok je prinos od najma španjolskih nekretnina oko 8,2%.

6. Rim

Suprotno logici, Venecija, u kojoj je kupnja nekretnina povezana sa specifičnim preprekama, odavno je istisnula Rim kao grad s najskupljim nekretninama u Italiji. Ovdje je prosječna cijena kvadrata iznosila 4.467€, a uz uračunavanje inflacije, cijena stanovanja na Apeninskom poluotoku u prosjeku je porasla za 2% (1.719€ po kvadratnom metru).

Prosječna cijena nekretnina u Rimu bila je 2.848€ po četvornom metru, a povrat prihoda od najma bio je 4,5%.

7. Pariz

U Parizu su prošle godine cijene stambenih nekretnina porasle za 3,4 posto, a broj novih objekata porastao je za 9%. Na početku godine prosječna cijena četvornog metra nekretnine u Parizu je 15.255€, a prinos od najma je 6%.

 

Francuska industrija nekretnina uspjela je zadržati potražnju zahvaljujući niskim stopama hipoteka i blažim propisima o kreditiranju.

8. Amsterdam

Nizozemska je i dalje jedna od najatraktivnijih zemalja za ulaganje u nekretnine zbog kontinuirano velike potražnje koja premašuje ponudu. Imala je jedan od najvećih porasta cijena nekretnina u Europi, od 7,33 posto.

 

Cijena stana u Amsterdamu je 6.900€ za kvadratni metar, uz prinos od 6,4%.

9. Bukurešt

Nakon ozbiljnog pada 2009., rumunjsko tržište nekretnina oporavlja se više od deset godina, s najvećim rastom od 4,2% zabilježenim u pred pandemijskoj 2019.; Unatoč tome, u razdoblju 2020.–2021. rast cijena nekretnina ponovno je osjetno usporen i nije premašio 1%.

 

Prednost kupnje nekretnine u Bukureštu je relativno skromna cijena nekretnine u usporedbi s drugim većim zemljama EU. Iako nekretnine u ovom gradu u prosjeku koštaju samo 1.500€ po četvornom metru, prihod od najma među najvišima je u EU sa 6,07%.

10. Bratislava

U Bratislavi je prinos na stambene nekretnine za iznajmljivanje 4,53%, a prosječna cijena kvadrata je 2.900€. Istodobno su cijene stambenih nekretnina u glavnom gradu Slovačke porasle za rekordnih 14,28%, srušivši sve dosadašnje rekorde u EU. Ovo je najjači rarst slovačkog tržišta nekretnina od 2007.

 

Prosječna cijena nekretnina u Bratislavi je 2.911€ po kvadratnom metru, a s već spomenutim prinosom, investicija upravo u ovom tržištu mogla bi biti izuzetno pametna i mudra odluka.

EUROVILLA
AGENCIJA ZA NEKRETNINE

Zagreb

    Berislaviceva 4

    Gajeva 15

    Radnička cesta 52 (Green Gold)

    Horvaćanska cesta 160

Split

    Mike Tripala 4

Rovinj

    ACI Rovinj, Šetalište Vijeća Europe

Pula

    Ciscuttijeva 7

Dubrovnik

    Dr. Ante Starčevića 24

+385 1 4815 111

+385 98 367 582

Kontaktirajte nas

Ova stranica zaštićena je Googleovom reCAPTCHA-om Zaštita privatnosti i Uvjeti korištenja se primijenjuju. Slanjem upita prihvaćam uvjete korištenja.